Header Ads

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ Φ.1762

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ


Β.Νανόπουλος: Αποκαθιστούμε την πρόσβαση στο Κάστρο και ξεκινούμε μια σειρά έργων για την ανάδειξη της Αρχαίας Κορίνθου
  



Κόρινθος, 01 Οκτωβρίου 2021 Ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα από το Δήμο Κορινθίων και τις τεχνικές Υπηρεσίες η αποκατάσταση του δρόμου που οδηγεί στο Κάστρο της Ακροκορίνθου, στο τμήμα το οποίο παρέμενε για χρόνια σε εκκρεμότητα δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών.

«Παρεμβαίνουμε ως δήμος και αποκαθιστούμε την πρόσβαση στο κάστρο της Ακροκορίνθου ικανοποιώντας ένα αίτημα ετών της περιοχής. Φροντίσαμε σε συνεννόηση με την Αρχαιολογία να τηρήσουμε τις προδιαγραφές και με έξοδα του δήμου να προχωρήσουμε στο έργο το οποίο ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες» ανέφερε από το σημείο ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος επισημαίνοντας πως στην Αρχαία Κόρινθο θα εξελιχθεί ένα πλέγμα έργων αναδεικνύοντας την ταυτότητα της ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Δήμου Κορινθίων.

«Η Αρχαία Κόρινθος είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα του δήμου μας και χρειάζεται προσοχή. Το έργο αυτό είναι η αρχή, όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο κάστρο θα ανακατασκευαστούν, θα προχωρήσουμε σε κυκλοφοριακή σήμανση που δεν υπάρχει σήμερα, το πάρκινγκ θα λειτουργήσει ενώ θα υλοποιηθούν και έργα αναβάθμισης σε όλους τους χώρους. Οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν προετοιμάσει τα έργα που εκτελούνται και στον προυπολογισμό που καταρτίζεται για τη νέα χρονιά θα ενταχθούν και νέα. Η Αρχαία Κόρινθος από το επόμενο καλοκαίρι θα αλλάξει όψη.» Τον Δήμαρχο συνόδευε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ.Γιώργος Πούρος ο οποίος αναφέρθηκε στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, την χρήση σταμπωτού δαπέδου προκειμένου να υπάρχει αισθητική ομοιομορφία με την εικόνα του κάστρου παράλληλα με ασφάλτινο υλικό.






ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ – ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ – ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ




«Η Μάχη της Περαχώρας» Μια Συγκλονιστική βραδιά, τιμή και δόξα στους προγόνους μας!

  


Ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, με αφορμή του πανελλήνιους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την επανάσταση και θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, προχώρησε σε ένα ρηξικέλευθο για τα δεδομένα εγχείρημα. Τη δημιουργία ενός πρωτότυπου συμφωνικού έργου για τη «Μάχη της Περαχώρας».

Έναν χρόνο μετά η συγκλονιστική συναυλία που διοργανώθηκε την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 στην Περαχώρα δικαιώνει αυτή μας την πρωτοβουλία.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λουτρακίου με 50μελή σύνθεση, ο Αρχιμουσικός της Πελοπίδας Μαυρόπουλος, οι σπουδαίοι σολίστ Διονύσης Σούρμπης και Μαίρη Έλεν Νέζη, η χορωδία Choremus, η πιανίστρια Κατερίνα Λιάτα και ο αφηγητής Αλέξης Κωστάλας καθήλωσαν τους 600 και πλέον παρευρισκόμενους στην Πλατεία Ταξιαρχών ερμηνεύοντας υποδειγματικά ένα σπουδαίο έργο.

Ένα έργο που σίγουρα απόλαυσαν υπερήφανοι οι δύο δημιουργοί του. Ο δάσκαλος, ερευνητής και συντοπίτης μας Νίκος Γεωργίου που δημιούργησε όλα τα αφηγηματικά μέρη και τα εξαιρετικά ποιήματα σε στίχο ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο που αποτέλεσαν την έμπνευση για τον Σπύρο Προσωπάρη. Τον σπουδαίο Κερκυραίο συνθέτη, τον αρχιμουσικό του ιστορικότερου μουσικού ιδρύματος της χώρας -της Παλαιάς Φιλαρμονικής- με ανεκτίμητη προσφορά στο πανελλήνιο μουσικό στερέωμα που συνέθεσε το έργο.

Μια βραδιά που βρήκε όρθιους τους θεατές στην ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου στο φινάλε της παράστασης σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας σε όλη την Περαχώρα.

Μια βραδιά που αφιερώθηκε από το δημιουργό στους Λάμπη Αποστολίδη, Αναστάσιο Παπαδημητρίου και Αντώνη Κουκουλά για την σπουδαία παρακαταθήκη και προσφορά τους στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης στην εναρκτήρια ομιλία του, «η εκδήλωση έκλεισε έναν κύκλο εκδηλώσεων που δημιούργησε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων για να αποδώσει φόρο τιμής και αναγνώρισης, να τιμήσει με τη δέουσα λαμπρότητα τους ήρωες της Περαχώρας, τους αγώνες των προγόνων και των συγγενών μας, και να αναδείξει την πολυσήμαντη αξία της ιστορικής «Μάχη της Περαχώρας», τον Σεπτέμβριο του 1822. Το εμβληματικό αυτό έργο θα κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές μια σπουδαία πολιτιστική παρακαταθήκη, μια «Ωδή στην Μάχη της Περαχώρας» και θα συμβάλλει στην ανάδειξη της συνεισφοράς και του δικού μας ηρωικού τόπου, της ιστορικής Περαίας γης, στην εθνική ιστορία, λαμβάνοντας τη θέση που του αξίζει«.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση ο Υφυπουργός Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, οι Βουλευτές Νομού Κορινθίας Κώστας Κόλλιας και Γιώργος Ψυχογιός. Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας Αναστάσιος Γκιολής, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα-Κώνστα, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Π.Ε. Αργολίδας & Π.Ε. Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Εξειδικευμένων θεμάτων Π.Ε. Κορινθίας Γιώργος Οικονόμου, Ειδική Σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Ιωάννα Κασίμη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Πελοπόννησος Α.Ε.» Σωτήρης Μουρίκης. Ο τέως Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Πετρίτσης το μέλος της «Νέας Πελοποννήσου» πρώην Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Παπαφωτίου.

Οι Αντιδήμαρχοι και αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Γιωτάκης. Η Διοικήτρια το Α.Τ. Λουτρακίου Μάρθα Μυστακίδου, ο Λιμενάρχης Κορίνθου Πλωτάρχης Λ.Σ. Παναγιώτης Χ. Κοντός και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Ο Δήμος Λουτρακίου Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων αποδίδει τα εύσημα και συγχαίρει όλους τους συντελεστές:

– τα μέλη της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Λουτρακίου, τους καθηγητές και φυσικά τον Αρχιμουσικό, κ. Πελοπίδα Μαυρόπουλο για την πρωτοβουλία δημιουργίας του μουσικού έργου και για την προσφορά του εν γένει, στο πολιτιστικό έργο του τόπου μας.

– Τον εξαίρετο δάσκαλο και ερευνητή κ. Νικόλαο Γεωργίου, που μας έχει χαρίσει απλόχερα το πλούσιο συγγραφικό του έργο για την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, αλλά και για την σπουδαία συμβολή του στη δημιουργία του έργου με πρωτότυπα κείμενα, αφηγήσεις και ποιήματα.

– -Τον διακεκριμένο αρχιμουσικό της ιστορικής παλαιάς Φιλαρμονικής Κέρκυρας και καταξιωμένο συνθέτη, κ. Σπύρο Προσωπάρη για την εξαιρετική του μουσική σύνθεση που πλαισιώνει το έργο.

– Τους σολίστ και τη χορωδία Choremus για τη συνεργασία.

– Την διεθνούς φήμης mezzo soprano, Μαίρη Έλεν Νέζη και τον βαρύτονο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Διονύση Σούρμπη – Τέλος, τον πλέον στενό συνεργάτη της Φιλαρμονικής και άοκνο συμπαραστάτη μας, Αλέξη Κωστάλα.

Γραφείο Τύπου






Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης του διευρυμένου πλέγματος στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρω
  

Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του διευρυμένου πλέγματος στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών πυρόπληκτων περιοχών, το οποίο, αφενός, συνδέει τη στήριξη με την παραγωγή και την ανάπτυξη και, αφετέρου, έχει έναν μακρύ ορίζοντα που αγγίζει τη δεκαπενταετία, δημιουργώντας βιώσιμες συνθήκες για να παραμείνουν οι ρητινοκαλλιεργητές στον τόπο τους και να εξελιχθούν σε αυτόν.

Συγκεκριμένα, προχωρούν οι ενέργειες για το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών, το οποίο είχε ανακοινωθεί προ ολίγων ημερών. Με το άρθρο 70 του νόμου 4837/2021 (Α’ 178/01.10.2021) προβλέπεται η άρση κωλύματος ένταξης στο Μητρώο Ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για μέλη δασικών συνεταιρισμών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συμμετοχή των ρητινοκαλλιεργητών στο υπό διαμόρφωση ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα, η διάταξη προβλέπει ότι οι ρητινοκαλλιεργητές-μέλη Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας και Αναγκαστικών Δασικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στους Δήμους Μεγαρέων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, ΛουτρακίουΠεραχώρας-Αγίων Θεοδώρων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιστιαίας-Αιδηψού και ΜαντουδίουΛίμνης-Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, διατηρώντας παράλληλα και την ιδιότητα του μέλους συνεταιρισμού, εφόσον δεν ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα στο πλαίσιο αυτής της ιδιότητας.

Το νέο πρόγραμμα θα επιχορηγήσει την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών-μελών των συνεταιρισμών των παραπάνω Δήμων σε θέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο την εργασία των ρητινοκαλλιεργητών στη βιώσιμη ανάπτυξη του δάσους των πυρόπληκτων περιοχών, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των αρμοδίων δασαρχείων. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα εξής:

Η προτεινόμενη διάρκεια του προγράμματος απασχόλησης ορίζεται στα επτά (7) έτη.

Η διάρθρωση του προγράμματος θα εδράζεται σε έξι (6) κύκλους ανά τακτά διαστήματα την περίοδο 20212023, ώστε να μπορούν να ενταχθούν -μετά από μία διετία ή τριετία - στο πρόγραμμα και οι ρητινοκαλλιεργητές που θα απασχολούνται στα αντιδιαβρωτικά/αντιπλημμυρικά έργα.

Ο ΟΑΕΔ θα καλύψει το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος της εργασίας τους σε θέσεις πλήρους απασχόλησης με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Η υλοποίηση του προγράμματος προϋποθέτει κατ’ εξαίρεση διάταξη που θα δώσει τη δυνατότητα στους πυρόπληκτους ρητινοκαλλιεργητές να εγγραφούν στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, διατηρώντας ταυτόχρονα την ανενεργή συνεταιριστική ιδιότητά τους.

Η συμμετοχή των εν λόγω ρητινοκαλλιεργητών στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης συνεπάγεται ότι από την πλευρά τους δεν δύνανται, αν θέλουν να παραμείνουν στο πρόγραμμα, να έχουν κάποια άλλη παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα, με εξαίρεση τη δραστηριότητά τους σε αγροτική (γεωργική ή κτηνοτροφική) εκμετάλλευση στο πλαίσιο των αγροτών του ειδικού καθεστώτος.

Ο μηνιαίος καθαρός μισθός ανέρχεται στα 800 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός εκτιμάται κοντά στα 70 εκατ. ευρώ σε βάθος επταετίας.

Ο προϋπολογισμός του εν λόγω προγράμματος θα καλυφθεί μέσω της ενίσχυσης του ΟΑΕΔ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Το έργο των ρητινοκαλλιεργητών θα περιλαμβάνει σταδιακή απομάκρυνση της καμένης δενδρώδους βλάστησης, θρυμματισμό της καμένης βλάστησης και διασκόρπιση αυτής, παρεμβάσεις για τον περιορισμό της άναρχης βλάστησης, φύλαξη/προστασία δασικών περιοχών, συμμετοχή σε δράσεις και προγράμματα πρόληψης για πυρκαγιά, απομάκρυνση της δασικής βλάστησης (εξαιτίας καιρικών φαινομένων), συντήρηση δασικών δρόμων, πυροπροστασία δάσους, κλπ.






Νέα σχολική χρονιά για τη Φιλαρμονική Λουτρακίου!

  


19 hours ago korinthosTV Πραγματοποιήθηκε ο καθιερωμένος αγιασμός στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.Ακολούθησε η διοργάνωση του Open Day με συναυλίες μουσικών συνόλων και παρουσιάσεις όλων των πνευστών και κρουστών οργάνων από τους καθηγητές του μουσικού σώματος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ο Δήμαρχος κ. Γιωργος Γκιωνης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Σακης Παπαθανασιου και ο Αντιδήμαρχος Διοικητικού – Οικονομικού κ.Τάσος Σακελλαρίου.

Ο Δήμαρχος κ. Γκιώνης συνεχάρη τα μέλη της Φιλαρμονικής για την εξαιρετική τους παρουσία στη συναυλία με το συμφωνικό έργο Η Μάχη της Περαχώρας, εκδήλωση η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, παρακολούθησε πλήθος κόσμου και αναμένεται να επαναληφθεί εκτός της επικράτειας του Δήμου.

Ευχήθηκε τη νέα χρονιά τα τμήματα διδασκαλίας να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δια ζώσης διδασκαλία, ξεπερνώντας τα προβλήματα με τον Covid-19.

Παράλληλα ευχαρίστησε τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά στις δομές του Δήμου και συνεχάρη το διδακτικό προσωπικό για την προσφορά του.Οι εγγραφές στη Φιλαρμονική συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2744065619 και στη Φιλαρμονική (Κολοκοτρώνη 17) καθημερινά 18.00-21.00.






ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ



ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2021 ΣΤΟ ΔΗΜΟ

  


Υψηλή ποιότητα, εξωστρέφεια και ποικιλία ήταν τα χαρακτηριστικά των πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού που πέρασε.

Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις σε όλο τον Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης έχοντας πάντα υπόψιν την τήρηση των απαραίτητων μέτρων που επέβαλλε η δύσκολη συγκυρία της πανδημίας ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΟ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΑ ΠΑΛΜΕΡ Τριήμερη συμμετοχή στις «Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» Συναυλία: «Μελοποιημένος Σικελιανός» Απαγγελία: Γρηγόρης Βαλτινός, Ομιλίες για τον ποιητή στη βίλλα Σικελιανού Εργαστήριο υφαντικής στο δάσος Εργαστήριο: «Σώμα και ψυχή του Σικελιανού» στο δάσος Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Ιωάννη Παπουτσάκη «Οι ευνοούμενοι της βροχής» ΜΙΑ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ «ΙΧΝΕΥΤΑΙ» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού στο οροπέδιο της Ζήρειας.

«THE SOUL OF EPIRUS» Πετρολούκας Χαλκιάς - Βασίλης Κώστας ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Έκθεση καλλιτεχνών του Δήμου μας.Τοπικοί καλλιτέχνες εξέθεσαν τα έργα τους τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, θέλοντας να επικοινωνήσουν τις δημιουργίες τους, μαζί μας.

Διοργάνωση καλλιτεχνικών εργαστηρίων ζωγραφικής για παιδιά 6-12 ετών. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη του Δήμου με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωγραφικής και δημιουργικότητας στους μικρούς καλλιτέχνες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 Ο Δήμος μας συμμετείχε στην επέτειο με το πρωτότυπο θεατρικό έργο της Δρ. Καμαριανού «Χλωμό Τριαντάφυλλο» με την θεατρική Ομάδα Ευρωστίνης «Πειραματιστές» σε ΔιασκευήΣκηνοθεσία Τερέζα Λουϊζου.

Αφιέρωμα στην οικογένεια Νοταρά και τη συμβολή της στον αγώνα του 1821, στα Άνω Τρίκαλα Συνεργασία με το Θέατρο Σκιών του Στέφανου Παπαγεωργίου και το μουσικό σύνολο «ΟΡΤΣΑ» που παρουσίασαν το ιστορικό-ηρωικό έργο: «Η Ευρωστίνη στην Επανάσταση του 1821» στο Δερβένι, τη Ζάχολη και τη Συκιά Θεατρική παράσταση «ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» Επετειακή συναυλία από το Ίδρυμα Γραμμάτων & Τεχνών Πολιτών Κορινθιακού Κόλπου ‘’ΗΩΣ’’, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αντρέα Χασάπη …θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΜΑΖΙ με τους πολιτιστικούς συλλόγους 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών από το σύλλογο Ρουμελιωτών «Κοσμάς ο Αιτωλός» Διοργάνωση συναυλίας με τον Σταμάτη Κραουνάκη από τον Σύλλογο Ευρωστίνης Ευ-Ζην, στο Δερβένι Η εκδήλωση του μουσικού και μορφωτικού συλλόγου «Αυλός» αφιερωμένη στη θάλασσα. Μουσική, λόγος, χορός, ζωγραφική, όλα σε έναν τέλειο συνδυασμό!

ΘΕΑΤΡΟ - ΚΝ/ΦΟΣ - ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ Ένα μουσικό ταξίδι σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με παραδοσιακό και έντεχνο τραγούδι από τους «ΑΡΜΑΝΙΑΚ».

26 Αυγούστου στο Δερβένι.

Μια μαγική βραδιά με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

Συναυλία μαθητών Δημοτικού Ωδείου Ευρωστίνης ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Αυτό το καλοκαίρι το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου επισκέφθηκε το Ξυλόκαστρο ΘΕΑΤΡΟ «Ο Σκοπός Αγιάζει τα Μέσα» ( Δον Καμίλο) Μια σπαρταριστή, σατιρική κωμωδία, από το ‘θεατρικό εργαστήρι’ του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, σε σκηνοθεσία Αντρέα Δαούση.

Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, από το Β’ Θεατρικό Εργαστήρι ενήλικων του Δ. Βριλησσίων.

Παιδικό θέατρο “Ο μικρός πρίγκηπας” από τις “Μαγικές Σβούρες






Αναγγελία Ψεκασμών Δακοκτονίας
  


Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, γνωστοποιεί στους ελαιοκαλλιεργητές ότι : Την Τρίτη 5/10 στην Κοινότητα Ροζενών, Τετάρτη 6/10 Χελιδόρι και Πέμπτη7/10 στην Κοινότητα Πύργου του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης θα πραγματοποιηθούν δολωματικοί από εδάφους ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

(Σε περίπτωση κακών καιρικών συνθηκών ο ψεκασμός θα αναβάλλεται για την επόμενη ημέρα) Παρακαλούνται οι βιοκαλλιεργητές ελιάς να σημάνουν τους ελαιώνες τους για αποφυγή του ψεκασμού τους και οι μελισσοκόμοι να απομακρύνουν τα μελίσσια τους.

Οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να φροντίσουν έτσι ώστε τα ελαιοτεμάχιά τους να είναι περιποιημένα και προσβάσιμα γιατί τα ξερά χορτάρια είναι πάρα πολλά λόγω των βροχοπτώσεων των προηγούμενων μηνών. Εάν δεν είναι, τότε θα είναι αδύνατη η προσέγγισή τους από τα συνεργεία των ψεκαστών της Δακοκτονίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ψεκασμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν από :

Τον επόπτη Δακοκτονίας, Καλαντζή Ιωάννη, τηλ. 2741363337, Τον εργολάβο Δακοκτονίας, Αλεβίζο Αθανάσιο, κιν. 6944545070, Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Κορινθίας . Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου






Κοινωνικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας

  


Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας Κοινωνικού Ιατρείου Ψυχικής Υγείας στην πόλη μας, σε συνεργασία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης με το εθελοντικό σωματείο «ΚΕ.ΚΟΙ.

ΨΥ» της Πάτρας (Κέντρο Κοινοτικής Ψυχιατρικής). Το σωματείο αυτό αποτελείται από ειδικούς Ψυχικής Υγείας (Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Λογοθεραπευτή, Κοινωνική Λειτουργό) και λειτουργεί στην Πάτρα από το 1994. Το Κοινωνικό Ιατρείο Ψυχικής Υγείας θα λειτουργεί το δεύτερο Σάββατο κάθε μήνα, 10-12 το πρωί στο ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου.

Η πλήρης δραστηριοποίηση του Ιατρείου θα παρέχει τη δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση, θεραπευτικές παρεμβάσεις, συμβουλευτικές παρεμβάσεις και τέλος ενημέρωση του κοινού μέσω ημερίδων σε ζητήματα Ψυχικής Υγείας. Πιο συγκεκριμένα θα ωφελούνται δημότες με χρόνια ή πρόσφατα ψυχολογικά προβλήματα, με χρόνια προβλήματα σωματικής υγείας (ψυχοκοινωνική υποστήριξη), με ζητήματα σχετιζόμενα με την ηλικία (ηλικιωμένοι, έφηβοι), με ψυχολογικά ζητήματα λόγω οικονομικής κρίσης, με ζητήματα διαπροσωπικών σχέσεων. Οι συνεδρίες παρέχονται δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους καλώντας στο τηλέφωνο: 27430-28235 (9-12 καθημερινές)



  




ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ - ΒΟΧΑΣ




Ένα μοναδικό συνέδριο για την ιστορία της περιοχής “Η Βόχα στον Χρόνο” είναι ο τίτλος του επετειακού, επιστημονικού συνεδρίου που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 16-17 Οκτωβρίου 2021, στο Βραχάτι
 



Ο Δήμος Βέλου-Βόχας και το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» διοργανώνουν στις 16-17 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Αλκυών στο Βραχάτι, ένα μοναδικό στο είδος του Συνέδριο, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Το Συνέδριο που φέρει τον τίτλο «Η Βόχα στον Χρόνο» θα φιλοξενήσει 28 εισηγητές, που θα αναπτύξουν τις εργασίες τους σε έξι συνεδρίες και δύο στρογγυλές τράπεζες. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα διαρκέσουν δύο μέρες: Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου. Η έναρξη θα γίνει στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου θα λάβουν χώρα δύο πολιτιστικές δράσεις – παρουσίαση αυθεντικών παραδοσιακών ελληνικών φορεσιών και ερμηνεία σε κλασική κιθάρα έργων του Μίκη Θεοδωράκη - ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει και τις δύο μέρες έκθεση ιστορικών εγγράφων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου και την πλήρη λίστα των εισηγητών, μπορείτε να τα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου – Η Βόχα στον Χρόνο (vochasynedrio2021.org) Την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου απαρτίζουν οι κάτωθι διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί:

Βουδούρης Κώστας, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας Δουλαβέρας Αριστείδης, Τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Λαογραφίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Λώλος Γιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πανοπούλου Αγγελική, Κύρια Ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Πέρρα Φωτεινή, Επίκουρος Καθηγήτρια Μεσαιωνικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Πουλόπουλος Νίκος, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Μιζούρι-Σεντ Λούις Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου «Η Βόχα στον Χρόνο» αποτελείται από τις:

Δημητρίου Κωνσταντίνα, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΜΕng, Γενική Γραμματέας Δήμου Βέλου-Βόχας, Γενική Διευθύντρια Α.Ο. «Δημόπρακτος Α.Ε.» Μασούρη Κατερίνα, Υπεύθυνη Γραφείου Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Γραμματέας Δημάρχου Βέλου-Βόχας Αθανασούλη Γιώτα, Δημοσιογράφος, Γραφίστρια Η Βόχα και η ιδιαίτερη αξία του Συνεδρίου «Ει το μέσον κτήσαιο Κορίνθου και Σικυώνος» (Δελφικός Χρησμός) Η ονομασία Βόχα, το περίφημο Σικυώνιον πεδίον της Αρχαιότητας, γεωγραφικά προσδιορίζει την πεδιάδα που απλώνεται από τις παρυφές της Αρχαίας Κορίνθου έως και τις παρυφές της Αρχαίας Σικυώνος.

Μάλιστα, κατά τα μεσαιωνικά, βυζαντινά και προεπαναστατικά χρόνια η Βόχα γεωγραφικά προσδιόριζε την περιοχή μέχρι και τα όρια του Ξυλοκάστρου. Γι’ αυτό άλλωστε το Πυργόσπιτο στην Συκιά του οθωμανού άρχοντα της Κορίνθου, του Κιαμήλ Μπέη, αναφέρεται ως η θερινή κατοικία του στην Βόχα.

Μεταεπαναστατικά η ονομασία περιορίστηκε στην πεδιάδα που αναφέραμε αρχικά, έως τις παρυφές της Αρχαίας Σικυώνος και αργότερα οριοθετήθηκε, χάριν διαχωρισμού των επαρχιών Σικυωνίας και Κορινθίας, ακριβώς στον Ασωπό ποταμό.

Ο γεωγραφικός αυτός προσδιορισμός διατηρείται έως και σήμερα.

Εκτός από τη γεωγραφική του διάσταση, ο όρος «Βόχα» χρησιμοποιήθηκε το 1998 από τον αυτοδιοικητικό νόμο «Καποδίστρια» ως όνομα ενός δήμου που αποτελούσε ένα κομμάτι μόνο, της ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας, γεγονός που μερικές φορές προκαλεί σύγχυση ανάμεσα στο ιστορικό/γεωγραφικό όνομα και στον αυτοδιοικητικό προσδιορισμό ενός δήμου.

Σε κάθε περίπτωση, η εύφορη γη, αποτέλεσμα των προσχώσεων πολλών χειμάρρων και του ποταμού Ασωπού έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στα όρια της πεδιάδας της Βόχας πολλά και πλούσια κεφαλοχώρια, όπως ο Άσσος, το Ζευγολατιό, το Βραχάτι, η Πουλίτσα, το Βέλο.

Επίσης, στην ημιορεινή ζώνη η Στιμάγκα κυριάρχησε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Κύριες καλλιέργειες αποτέλεσαν από τους αρχαιότατους χρόνους έως και σήμερα, το αμπέλι και η ελιά.

Η διαρκής κατοίκηση της περιοχής της Βόχας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα, προσφέρει στους ερευνητές και επιστήμονες όλων των κλάδων τη δυνατότητα να αναπτύξουν σημαντικές παρατηρήσεις που αφορούν στην γεωλογική, αρχαιολογική, μεσαιωνική, βυζαντινή, επαναστατική και νεοελληνική ιστορία του τόπου. Οι άνθρωποι και τα έργα τους μέχρι και σήμερα σημαδεύουν τη Βόχα κι αφήνουν το στίγμα τους.

Ωστόσο, ποτέ έως σήμερα, δεν είχε υπάρξει μια συγκροτημένη και σφαιρική καταγραφή όλων αυτών των επιστημονικών ερευνών για τη Βόχα.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Συνέδριο που διοργανώνεται φέτος από το δήμο Βέλου-Βόχας και το ΝΠΔΔ «Ανέλιξη» και τις εργασίες του οποίου σας καλούμε να παρακολουθήσετε και να γίνεται κοινωνοί σημαντικών και άγνωστων πληροφοριών για τον τόπο μας.

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι τον ιστότοπο https://vochasynedrio2021.org/ θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τα νέα, τις ενημερώσεις και ό,τι άλλο αφορά στο Συνέδριο «Η Βόχα στον Χρόνο».

Η οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου






Τα παράπονά του στον Δήμαρχο επί τρία χρόνια για μια λάμπα νυχτός…

  


Υπάρχουν περιπτώσεις, που από τις στήλες της εφημερίδας μας δίνουμε αφειδώς τον καλό μας λόγο και έπαινο στους παράγοντες του Δημόσιου βίου της χώρας και της περιοχής μας.

Υπάρχουν όμως και άλλες στιγμές όπου οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό συμπολιτών μας, οι οποίοι βρίσκουν τον τοίχο των Δημόσιων καταστημάτων απέναντι σε λογικά και δίκαια αιτήματα.

Μια παρόμοια περίπτωση που προσομοιάζει με τη δεύτερη τοιαύτη είναι και η δικαιολογημένη αγανάκτηση κατοίκου του Δήμου Βέλου – Βόχας, ο οποίος έχει προσφύγει στις υπηρεσίες του Δήμου εδώ και τρία περίπου χρόνια για τη μη λειτουργία δημοτικού φωτισμού στο τέρμα της οδού Κ. Βάργαλη της περιοχής Σαμούτανης Βραχατίου και ουδείς συγκινείτε να δώσει λύση.

Η οργή, η αγανάκτηση και το έλλειμμα δίκαιης αντιμετώπισης περισσεύουν στο πρόσωπο του ανθρώπου, που μας κατήγγειλε το απαράδεκτο γεγονός.

Δήμαρχε, Αννίβα Παπακυριάκο, δώσε την προσοχή και το ενδιαφέρον σου.

Αμ έπος, αμ έργον…






ΔΗΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ






«Ήρθε η εποχή που ο Δήμος Νεμέας απέκτησε ένα σύγχρονο και νόμιμο τρόπο πρόσβασης στα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης»
  



Από hmerisia - 2 Οκτωβρίου, 2021 09:38 Ο Δήμαρχος Νεμέας Κωνσταντίνος Φρούσιος Ενεργοποιήθηκε ο ψηφιακός τηλεοπτικός αναμεταδότης στον Δήμο Νεμέας Ο Δήμος Νεμέας, σε συνεργασία με την Digea, Ψηφιακός Πάροχος, προχώρησαν στην ενεργοποίηση ψηφιακού τηλεοπτικού αναμεταδότη στη θέση Προφήτης Ηλίας του Δήμου Νεμέας, χάρις στον οποίο 7.000 τηλεθεατές της περιοχής απέκτησαν πρόσβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα των σταθμών Εθνικής και Περιφερειακής εμβέλειας, όπως αναφέρει ο Δήμος στο F .

«Η τοποθέτηση του αναμεταδότη σε νέες, σύγχρονες και αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις του Δήμου Νεμέας και η ενεργοποίησή του υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορά στην κάλυψη των λευκών περιοχών (ΚΥΑ 14177 ΦΕΚ 2066/Β/19-52021).Ο Δήμος Νεμέας είναι ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, που ολοκληρώνει την εγκατάσταση σύγχρονου επίγειου ψηφιακού αναμεταδότη, στο πλαίσιο του αναφερόμενου προγράμματος», αναφέρει η ανακοίνωση. .

Ο Δήμαρχος Νεμέας, κ. Κωνσταντίνος Φρούσιος, σε δηλώσεις του, που ανάρτησε ο Δήμος στη σελίδα του στο F ,αναφέρει τα εξής:

«Ήρθε η εποχή που ο Δήμος Νεμέας απέκτησε ένα σύγχρονο και νόμιμο τρόπο πρόσβασης στα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης. Το πρόβλημα της τηλεοπτικής κάλυψης στην περιοχή μας υπήρξε από τις προτεραιότητες μας καθώς για πολλά χρόνια οι συμπολίτες μας ταλαιπωρούνταν, αφού με την παραμικρή αλλαγή των καιρικών συνθηκών «χανόταν» το τηλεοπτικό σήμα. Επίσης οι παράνομες εγκαταστάσεις, που υπήρχαν, επέσυραν μεγάλα πρόστιμα για την εκτός νομιμότητας λειτουργία των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Η πορεία για τη νομιμοποίηση και τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ήταν δύσκολη και χρονοβόρα όμως με τη βοήθεια των ανθρώπων της Digea καταφέραμε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις πρόσβασης τηλεοπτικού σήματος στους σταθμούς Εθνικής και Περιφερειακής εμβέλειας.»






Σαν υστερόγραφο από τις αναμνήσεις από ένα νεμεάτη Αγροτοκτηνοτρόφο

  


Να μου επιτρέψει η διεύθυνση της έγκριτης εφημερίδας Η ΦΩΝΗ της ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ να προσθέσω και λίγα λόγια, ως υστερόγραφο. Όλα τα πολιτικά κόμματα με ελάχιστες αποχρώσεις μεταξύ τους στη 70ετία, που έχω ζήσει, έχουν απογοητέψει εμάς τους αγροκτηνοτρόφους, Έχουμε ακούσει από όλους τους πολιτικούς υποσχέσεις, που δεν τηρήθηκαν Όπως όταν θα έλθουμε στην εξουσία θα φέρουμε και τον παράδεισο, που έως τώρα κανένας από τους προηγούμενους δεν σας έφερε. Μήπως μ΄αυτό εννοούσαν πως θα μετατρέψουν όλα τα βουνά σε λάδι της Ελλάδας τα δάση, ανεξάρτητα που απαγορεύεται και που όχι; Ή μήπως παράδεισο εννοούσαν ότι αυτό θα γίνει όταν μας έβαλαν στην υπαγωγή στο καταστροφικό Δ.Ν.Τ. ; Μήπως αυτό σημαίνει πως θα βάλλουν όλα τα παιδιά του Ελληνικού Λαού σε διάφορες Σχολές με αποτέλεσμα να διαλύσουν την οικογενειακή αγροτική και κτηνοτροφική επιχείρησης και όλα αυτά χωρίς να ληφθεί μέριμνα για δημιουργία υποδομής, ώστε να απορροφηθούν οι πτυχιούχοι σε εργασίες στην Ελλάδα. Και ιδού τα αποτελέσματα όλων αυτών των ετών. Αναγκάστηκαν τα ελληνόπουλα να πάρουν τα μάτια τους και να ξενιτευτούν σε χώρες του εξωτερικού , λες και δεν μπορούσαν να προκόψουν στην Ελλάδα, αν οι πολιτικοί μας ενδιαφέρονταν και σκέπτονταν Ελληνικά. Γι΄αυτό και η μεγάλη απεργία πτυχιούχων νέων, γι΄αυτό και η ερημοποίηση της υπαίθρου.

Είναι υπόλογοι όλοι σχεδόν οι πολιτικοί ανάξιοι του ρόλου που τους ανέθεσε ο Ελληνικός Λαός με την ψήφο του. Είναι καιρός να σταματήσουν τα μεγάλα λόγια και να μας δώσουν πραγματικό έργο .

Ευχαριστώ για την φιλοξενία 
Αθανάσιος Αθανασόπουλος 
Νεμέα 1-10-2021





ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ




Δήμος Σικυωνίων
  


27 Σεπτεμβρίου στις 3:31 μ.μ. • Υπογράφτηκε η σύμβαση για την ανακαίνιση - αποπεράτωση του κοινοτικού καταστήματος στο ΚΡΥΟΝΕΡΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια