Header Ads

ΠΑΙΡΝΕΙ «ΦΩΤΙΑ» Η Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ φ1761

Παίρνει «φωτιά» η Α.Μεσόγειος ενώ οι Τούρκοι υλοποίησαν άσκηση πρόβα- τζενεράλε για δράση στην Κύπρο

  


Στο Παρίσι μεταβαίνει επειγόντως ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού και ο ίδιος εκτιμά ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο και την Κρήτη ταυτόχρονα, από έναν Ερντογάν, που έχει στριμωχθεί άσχημα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και πιθανόν να αναζητήσει “διέξοδο” ανάμεσα σε Κρήτη και Κύπρο. Το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων και των πιθανών άσχημων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα απασχολήσει και τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα στη Γαλλία με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο παρουσίας και γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή Ανατολικά της Κρήτης καλύπτοντας και την Κύπρο.

Το Παρίσι έστειλε μήνυμα υποστήριξης στην Αθήνα τα τελευταία 24ωρα και ανακοίνωσε ότι θα βοηθήσει στις τρέχουσες εργασίες εξερεύνησης στα ανατολικά της νήσου Κρήτης. Άλλες χώρες που έστειλαν μηνύματα υποστήριξης στην Ελλάδα ήταν το Ισραήλ και η Αίγυπτος, όπως ήταν αναμενόμενο. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σεμίχ Σούκρι μετέφερε προσωπικά το μήνυμα στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Τουρκική άσκηση στην Κύπρο με φόντο την Λευκωσία Στην Κύπρο την ίδια στιγμή είχαμε την τουρκική άσκηση με την επωνυμία «Μεσογειακή Θύελλα-2021», που πραγματοποιήθηκε από την Τουρκία και τα Κατεχόμενα από τις 20-24 Σεπτεμβρίου. Η τουρκική άσκηση είχε ως κύριο στόχο την βελτίωση της ικανότητας σχεδιασμού και εκτέλεσης αεροπορικών επιθέσεων, πολεμικών επιχειρήσεων, αποστολών έρευνας και διάσωσης, ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών μεταξύ Τούρκων και Τουρκοκυπρίων. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι, «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας της “ΤΔΒΚ” εξακολουθούν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” στην Ανατολική Μεσόγειο και να είναι εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στο νησί της Κύπρου”.

Πολλοί εκτιμούν ότι είναι κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα, καθώς η Άγκυρα απειλεί με ραγδαία κλιμάκωση της έντασης στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με κινήσεις που παραπέμπουν στην ελληνοτουρκική κρίση του 2020, αφού θέλει να οριοθετήσει την ΑΟΖ που περιλαμβάνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η Αθήνα έχει προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα με στόχο να διαφυλάξει τη νομιμότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ώρα που οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να επιβάλουν (πιθανόν με επεισόδιο) το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις αυθαίρετες διεκδικήσεις της.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό της ραγδαίας κλιμάκωσης στην Κρήτη, ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας έχει εξαπλωθεί μια τεράστια δυσαρέσκεια για την κατάσταση της χώρας, την οποία δεν μπορεί πλέον να διαχειριστεί ο σουλτάνος.

Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι σημαίνει ότι πλέον Γαλλία και Ελλάδα θα προστατέψουν από κοινού τις έρευνες του γαλλικού πλοίου «Nautical Geo» για λογαριασμό της κοινοπραξίας του East Med, παρά την παρουσία τουρκικού πλοίου 20 μίλια από αυτό.

Η Άγκυρα δεν μπορεί να διακόψει τις έρευνες του γαλλικού πλοίου εκτός και αν κινηθεί απειλητικά εναντίον του, για αυτό όμως θα έχουμε την πιθανή παρουσία γαλλικών αεροσκαφών ή και πολεμικών πλοίων το επόμενο διάστημα, και αυτό είναι το μόνο λογικό σενάριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια