Header Ads

ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ φ.1756

Ο Αύγουστος είναι της Παναγιάς...
της μάνας όλων μας...
Ο Δεκαπενταύγουστος είναι το Πάσχα του καλοκαιριού.
  


ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ν. ΣΑΡΕΛΑΣ


Όμως, αυτόν το Δεκαπενταύγουστο θα τον γιορτάσουμε, κάτω από το φόβο μιας παγκόσμιας πανδημίας που της έχουν δώσει το όνομα «Κορονοϊός”.

Μιας πανδημίας που έχει αναστατώσει και τρομάξει όλο τον κόσμο. Όμως, θα γιορτάσουμε την Παναγιά μας.

Με μια μεγάλη θλίψη, για τη βεβήλωση που υπέστη το σπουδαιότερο μνημείο - Ναός της Χριστιανοσύνης, η Αγιά Σοφιά μας, στην Πόλη.

Όλοι και όλα σώπασαν, γι’ αυτήν τη βαρβαρότητα...

Για την άλωση της Αγιάς Σοφιάς, στις 10 Ιουλίου του 2020. Όμως, η Παναγιά μας η Δέσποινα είναι εκεί. Ακούει, βλέπει και θα κάνει αυτό που πρέπει....

Αυτόν το Δεκαπενταύγουστο, η Παναγιά μας η Μεγαλόχαρη περιμένει.

Να της καταθέσουμε, με πίστη και προσευχή, ό,τι νιώθουμε, ό,τι κουβαλάμε στην ψυχή μας. Ας ζητήσουμε, ταπεινά, συγγνώμη για τα λάθη μας... Ας καταθέσουμε σε Εκείνη, τα συναισθήματά μας... Η Μεγαλόχαρη, η Παναγιά μας καταλαβαίνει και συγχωρεί... Ας της ζητήσουμε να πάρει κάθε πόνο, από την ψυχή και το σώμα μας... Και να μας δώσει υγεία, υπομονή, καλοσύνη, ελπίδα, γαλήνη και δύναμη, για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα δύσκολα που βιώνουμε...

Όλοι, κάποια στιγμή στη ζωή μας, έχουμε επικαλεστεί τη Χάρη Της. Όλοι έχουμε ζητήσει τη βοήθειά της. Και Εκείνη, σαν Γοργοεπήκοος, έχει ανταποκριθεί.

Όλοι θέλουμε την ευλογία και την αγάπη Της.

Η Παναγιά είναι το πιο δοξασμένο θεϊκό πρόσωπο. Γι’ αυτό, σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό, έχει ένα σπιτικό - Εκκλησία. Που οι πιστοί, για κάποιο σπουδαίο λόγο, της έχουν δώσει ένα τοπωνύμιο, ή ένα προσωνύμιο. Π’ αυτό έχει εκατοντάδες (περίπου 2.500). Την τίμησαν οι Χριστιανοί του κάθε τόπου και Της έδωσαν τα πιο όμορφα ονόματα, όπως: Δέσποινα – Μαρία – Μεγαλόχαρη Παντάνασσα - η Πλατυτέρα των Όυρανών - Όδηγήτρια - Γιάτρισσα - Φανερωμένη Βαρνάκοβα και άλλα πολλά.

Όμως, το πιο σπουδαίο είναι το «Θεοτόκος».

Γιατί είναι εκείνη που γέννησε τον έναν Κύριο Ιησού Χριστό μας. Για τη Χάρη της Παναγιάς μας, έχουν γραφεί και υπέροχοι, μοναδικοί ύμνοι.

«Υμνοι και τροπάρια, τα οποία τονίζουν, ιδιαίτερα, το χαρακτήρα της μεσάζουσας, μεταξύ Θεού και ανθρώπων.

Όμως... η Παναγία έχει ξεχωριστή θέση στην Όρθόδοξη χριστιανική συνείδηση των απανταχού Ελλήνων. Η Παναγία μας είναι σπουδαίο παράδειγμα ΠΙΣΤΗΣ - ΑΓΑΠΗΣ - ΜΑΝΑΣ - ΤΑΠΕΙΝΌΤΗΤΑΣ και ΣΕΒΑΣΜΌΥ.

Η Μεγαλόχαρη ανταποκρίνεται ΠΑΝΤΑ, στα αιτήματα που, με αληθινή πίστη, της καταθέτουμε. Όποιο αίτημα της ζητήσουμε, από ψυχής, εκείνη είναι ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ...

Αμέτρητα τα θαύματά της... Ανεκτίμητη η Παρουσία της στη ζωή μας... Ελάχιστος φόρος τιμής, το προσκύνημα στη Χάρη της...

“Την πάσαν ελπίδα μου εις Σε ανατίθημι, Μήτερ του Θεού, φύλαξόν με υπό την σκέπην Σου».

Μήνυμα προς τους βάρβαρους, που νομίζουν ότι μπορούν να αποδυναμώσουν το Χριστιανισμό: Να ξέρουν πως ο Θεός τιμωρεί, όποιον κάνει την Παναγιά μας να δακρύζει.

Η του Θεού Σοφία, η Αγιά Σοφιά της Πόλης, θα ανήκει πάντα στη Χριστιανοσύνη.

Και, με χρόνους και καιρούς, πάλι δικιά μας θα ‘ναι.

Εις τους αιώνες των αιώνων, θα ανήκει στο Χριστιανισμό.

*Ο κ. Θεόδωρος Σαρέλας, είναι κειμενογράφος, κάτοικος Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια