Header Ads

To Πανελλήνιο Συνέδριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κόρινθο! φ.1751

To Πανελλήνιο Συνέδριο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κόρινθο!




Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*



Πάνω από 600 σύνεδροι και ομιλητές στην πόλη του Απ. Παύλου! 
 

Η Θεματική Ειδική Συνεδρία για τη Δημογραφική Πολιτική και την Ισότητα των φύλων εντυπωσίασε με τα ουσιαστικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματά της.
Η Κόρινθος μπορεί να φιλοξενήσει Συνεδριακό Τουρισμό!

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο, που ακολουθεί:

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, 2-4 Ιουλίου, το επιστημονικό συνέδριο «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» σε συνδιοργάνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τ.Α. «Κλεισθένης», του Φορέα Επιμόρφωσης Στελεχών της Αυτοδιοίκησης, International Forum Training & Consulting, και του Δήμου Κορινθίων!

Η επιλογή της Κορίνθου για τη διεξαγωγή ενός Συνεδρίου Πανελλήνιας Εμβέλειας είναι από μόνη της μεγάλη επιτυχία της Δημοτικής Αρχής, αφού κατάφερε να παρευρεθούν και γνωρίσουν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου πάνω από 600 σύνεδροι και ομιλητές , ενώ τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν διαδικτυακά 15.500 άτομα , σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, κατά τον απολογισμό του Συνεδρίου την Κυριακή, 4/7/2021.
  

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε την Παρασκευή, 2/7, ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ενώ το παρών έδωσαν -μεταξύ άλλων- οι: Υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου Στάθης Σταθόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής, Γ.Γ. Εσωτερικών και Οργάνωσης Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Πρόεδρος του Δικτύου «Βιώσιμη Πόλη» Δημήτρης Καφαντάρης, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου (τιμήθηκε από τον Δήμαρχο Κορινθίων), Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Δημήτρης Καμπόσος, Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες Ιωάννα Καριοφύλλη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαππας, οι Αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής και Αθηνά Κόρκα, οι Δήμαρχοι Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, Βέλου-Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος και Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι και στελέχη του Δήμου Κορινθίων. Παρευρέθηκε επίσης ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, τον οποίον ο Δήμαρχος συνόδευσε στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, όπου είδε τους δίδυμους Κούρους της Τενέας εκτιθέμενους για πρώτη φορά, ύστερα από την καθοριστική συμβολή του για την επιστροφή τους, όταν ήταν υπουργός.
  

Ο Δήμαρχος Κορινθίων τιμήθηκε για την εξαιρετική και καθοριστική του συμβολή στην υλοποίηση του συνεδρίου από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης «Καποδίστριας» και τον Πρόεδρο δρ.Παναγιώτη Αγγελόπουλο, ενώ εξαιρετική ήταν η κίνηση του Δημάρχου να μοιραστεί το βραβείο με τον στενό συνεργάτη του - Γενικό Γραμματέα του Δήμου Κορινθίων, Νεκτάριο Σπηλιόπουλο, σε αναγνώριση του έργου του και των ενεργειών για την έλευση του συνεδρίου στην Κόρινθο.
  

Το συνέδριο διεξήχθη στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, στο 4ο Λύκειο Κορίνθου και το Δημαρχείο, με τη συμμετοχή 120 ομιλητών. Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, Γενικοί Γραμματείς Δήμων & Εκτελεστικοί Γραμματείς Περιφερειών, Αντιδήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Μέλη Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, Επιστημονικοί και Ειδικοί Σύμβουλοι και Συνεργάτες ΟΤΑ, υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, στελέχη Υπουργείων με συναφείς αρμοδιότητες με τους ΟΤΑ, κατέθεσαν τις απόψεις τους για την Ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλα τα επίπεδα. Οι σύνεδροι περιηγήθηκαν στην πόλη, με ιδιαίτερη έμφαση σε τοπόσημα, όπως ο Μητροπολιτικός Ναός του Αποστόλου Παύλου και η δημοτική Πινακοθήκη, ενώ ιδιαίτερη ξενάγηση έλαβε χώρα και στην Αρχαία Κόρινθο.

Πολλά τα συμπεράσματα από τις εργασίες του Συνεδρίου, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν την Κυριακή, 4/7, στο Δημαρχείο, ενώ ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση στο αμφιθέατρο του 4ουΛυκείου από την Προϊσταμένη Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του ΚΕ.Π.Α.Π., Τόνια Τζαναβάρα των τοποσήμων της Κορίνθου, ήτοι του Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου και της Δημοτικής Πινακοθήκης, καθώς και η τουριστική καμπάνια του Δήμου Κορινθίων και το νέο spot προβολής Visit Corinth από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Τιμολέοντα Πιέτρη.
  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ειδική συνεδρία με θέμα «Δημογραφική Πολιτική και Ισότητα των φύλων», που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Κορίνθου το Σάββατο, προεδρεύοντος του Δημάρχου Κορινθίων. Τη συζήτηση συντόνισε η Διευθύντρια Γραφείου Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μαρία Γαλαζούλα, ενώ παρευρέθηκαν και παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία για τις δράσεις του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Γ.Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, η Υφυπουργός, Μαρία Συρεγγέλα, και η Γ.Γραμματέας, Γιάννα Χορμόβα.

Στη συνεδρία αυτή κλήθηκαν να συναντηθούν από κοντά για πρώτη φορά οι εκλεγείσες το 2019 γυναίκες Δήμαρχοι της Χώρας, παρευρέθηκαν δε με σημαντικές επισημάνσεις και τοποθετήσεις οι Δήμαρχοι: Αγ. Ευστρατίου-Μαρία Καραλή, Κέας-Ειρήνη Βελισσαροπούλου, Ορχομενού-Βούλα Καράλη Νικολάου Σκουφά-Ροζίνα Βαβέτση, Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων-Μερόπη Υδραίου, Αμφίκλειας-Ελάτειας / Αθανασία Στιβακτή, Στυλίδας-Βιργινία Στεργίου, Φολεγάνδρου-Ευθαλία Παπαδοπούλου, Αγ.Δημητρίου-Μαρία Ανδρούτσου και Πεντέλης-Δήμητρα Κεχαγιά. Παρούσες από πλευράς Δήμου Κορινθίων ήταν η Αντιδήμαρχος, Κωνσταντίνα Κόλλια, και η Ειδική Συνεργάτης του Δημάρχου Κορινθίων-Νομικός, Έρρικα Καραμαλίκη.

Η Υφυπουργός και η Γ.Γραμματέας ενημέρωσαν τους/τις συμμετέχοντες/χουσες στην συνεδρία για τον σχεδιασμό και τις δράσεις της Κεντρικής Διοίκησης για την εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων, για τα προγράμματα που εγκρίνονται αυτήν την περίοδο και τις οικείες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προδιαγραφές και υποδομές εκείνες, που θα επιτρέψουν στις γυναίκες να βγουν ισότιμα με τους άνδρες στην αγορά εργασίας και να ασχοληθούν περαιτέρω και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (π.χ. νταντά στο σπίτι, υποδομές παιδικών σταθμών εντός των επιχειρήσεων, κ.α.), ενώ όλες οι Δήμαρχοι έλαβαν τον λόγο και αντάλλαξαν απόψεις για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την αντιμετώπιση των προβλημάτων ιδιαίτερων ομάδων δημοτών (π.χ. ρομά), την επιδοματική πολιτική που δεν αποτελεί πανάκεια, τα προγράμματα της ΓΓΔΟΠΙΦ, που συντελούν στην εξάλειψη των προβλημάτων.

Ιδιαίτερη συζήτηση υπήρξε για την αναγκαιότητα ή μη της υποχρεωτικής ποσόστωσης συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια των δημοτικών συνδυασμών και αλλού, με τις Δημάρχους να θεωρούν το μέτρο υποτιμητικό και προσβλητικό για τις γυναίκες, αφού –δικαίως- θεωρούν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ισάξιες των ανδρών υποψήφιες, ότι δεν θα πρέπει να καλούνται την τελευταία στιγμή από τους επικεφαλής των συνδυασμών απλώς και μόνον για να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο βάσει ποσόστωσης αριθμό γυναικών, με το πάνελ να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παιδεία και η συστηματική εκπαίδευση των πολιτών, καθώς και τα μέτρα που θα βοηθήσουν ουσιαστικά τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματά τους (παιδικοί σταθμοί, πρόσβαση και ισότητα στην εργασία, κλπ) θα οδηγήσει σιγά σιγά στην ουσιαστική εξίσωση των γυναικών με τους άνδρες, αλλά υπάρχει δρόμος ακόμη μπροστά.

Ένα είναι το βέβαιο! Τόσο οι συνδιοργανωτές του Συνεδρίου, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου Κορινθίων, όσο και οι παρευρισκόμενες στη συνάντηση αυτή έχουν συνειδητοποιήσει τη δύναμη και την αξία της γυναικείας συμμετοχής στα όργανα διοίκησης, την οποία προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο οι ίδιες οι παρευρισκόμενες εκλεγμένες Δήμαρχοι διαθέτοντας υψηλή επιστημονική κατάρτιση, μόρφωση, παιδεία και κοινωνικές δεξιότητες!

Κάτι σημαντικό έγινε αυτές τις ημέρες στην πόλη της Κορίνθου αποδεικνύοντας ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τόπο φιλοξενίας Συνεδριακού Τουρισμού.

Ως ΦτΚ ευχόμαστε «Καλή Συνέχεια»!

* Η Εύη Κοκκίνου-Κελλάρη είναι
Δικηγόρος-Διαμεσολαβήτρια
Σύμβουλος Προστασίας Π.Δ. (DPO)

Δεν υπάρχουν σχόλια