Header Ads

Το Αιβαλί στον Αγώνα του 1821 – Το ξεθεμέλιωμά του φ.1747

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Το Αιβαλί στον Αγώνα του 1821 – Το ξεθεμέλιωμά του



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Διαβάζουμε από το Ημερολόγιο 2021 
της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου!


Οι Κυδωνιές, το γνωστό μας Αϊβαλή, ανθούσα πόλη, με 30.000 κατοίκους, αμιγώς ελληνική, πλούσια σε γεωργική παραγωγή και εμπόριο, ήταν η μοναδική με προνόμια . Το σχολεία της, όπως και της Σμύρνης, κυρίως η περίφημη Ακαδημία των Κυδωνιών, καθώς και το τυπογραφείο της του Α. Didot, ήταν φάροι πνευματικής ακτινοβολίας σε όλο το Αιγαίο. Οι Αίβαλιώτες, ένθερμοι πατριώτες, αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την Επανάσταση. Οι μυημένοι Φιλικοί ήταν πάνω από εξακόσιοι.
   

Ενθουσιώδεις και τολμηροί, έφθασαν από τους πρώτους στην κυρίως Ελλάδα και κατατάχθηκαν στις ομάδες οπλαρχηγών ή συγκρότησαν αυτοτελείς στρατιωτικούς σχηματισμούς, όπως ήταν το σώμα 300 Κυδωνιαίων, που αγωνίστηκε κατά του Δράμαλη. Γνωστός ο αγωνιστής Ευστράτιος Παππάς, που ανήλθε στο βαθμό του υποστράτηγου και οι πέντε ηρωικοί αδελφοί Πίσσα. Στα απομνημονεύματα του ενός εξ αυτών του Στρατή, αναφέρεται ότι οι "πεσόντες στις διάφορες μάχες Αϊβαλιώτες υπολογίζονται σε 5.000 χιλιάδες". Αϊβαλιώτες και οι γνωστοί οπλαρχηγοί Χατζή-Αποστόλη ς και Δημ. Καπανδάρος. Με αφορμή την ανατίναξη οθωμανικού πλοίου στην Ερεσό, το Μάιο του 1821, γενίτσαροι και ταγκαλάκια φανατισμένα εξαπολύουν τον Ιούνιο, σφαγές στην πόλη. Τα ελληνικά καράβια "φουντάρουν" -κολλάνε- στα ρηχά νερά έξω από το λιμάνι και δυσκολεύονται να διασώσουν το πλήθος. Κάποιοι διαπερνούν με βάρκες και φελούκες και φθάνουν στα Ψαρά, Αίγινα, Σκύρο, Ύδρα, Σπέτσες, όπου και διέμειναν έκτοτε πολεμώντας τους Τούρκους.

«Όμως, στους δρόμους των Κυδωνιών διαφεντεύει-ο θάνατος. Οι Τούρκοι ξεχύθηκαν στην πόλη καίοντας και σφάζοντας. Ανυπεράσπιστοι σφάζονται ανηλεώς όλοι οι άνδρες στην ξηρά. Οι γυναίκες και τα παιδιά σύρθηκαν στη σκλαβιά και στην ατίμωση και πουλήθηκαν σαν δούλοι». (Δημήτριος Φωτιάδης ιστορικός εκ Σμύρνης). Το ξακουστό Αϊβαλί αφανίστηκε. Όσοι γλίτωσαν, μαύρη κι άραχνη η ζωή τους στον αχάριστο αγών να οικονομήσουν το ψωμί της προσφυγιάς. Η μόνη τους ικανοποίηση ότι πολλοί από αυτούς πολέμησαν τον δυνάστη σε στεριά και θάλασσα.


*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι Δικηγόρος
 Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225



Δεν υπάρχουν σχόλια