Header Ads

ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΜΑΣ φ.1746

Θρησκευτικά Θέματα

ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΜΑΣ 
(Αγ. Γεώργιος - Αγ. Νεκτάριος - Αγ. Πορφύριος) (Ιούνιος 2021)

  

της Ευγενίας Μαρσέλη


Φαντάζομαι όλοι γνωρίζουμε ότι η θρησκεία μας βρίθει Αγίων που στις δύσκολες στιγμές μας προστρέχουν σε βοήθειά μας.

Τιμώντας τη μνήμη τους αλλά και την μακραίωνη και άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτούς ιστορία του Έθνους μας, θα προσπαθήσω να μεταφέρω λίγα στοιχεία κάθε φορά για ορισμένους Αγίους-Προστάτες της θρησκείας μας.

Ο Αγ. Γεώργιος , είναι ο κατεξοχήν στρατιωτικός άγιος. Φέρει τα επώνυμα Μεγαλομάρτυρας, Ταξιάρχης, Καλλίνικος και Τροπαιοφόρος. Έζησε στα τέλη του 3ου αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνος επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού. Έφερε το βαθμό του κόμητοςσυνταγματάρχη (χιλίαρχος), αλλά όταν ο Διοκλητιανός αποφάσισε να αφανίσει τους χριστιανούς ο Αγ.

Γεώργιος με θάρρος παραδέχθηκε τη θρησκεία του και οδηγήθηκε σε βασανιστήρια.

Το 303 μ.Χ. ο Διοκλητιανός άρχισε λυσσαλέους διωγμούς κατά των Χριστιανών. Ο Γεώργιος αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές του και ομολόγησε την πίστη του. Ο αυτοκράτορας, που δεν περίμενε αυτή τη συμπεριφορά από ένα δικό του άνθρωπο, διέταξε να υποβάλουν τον Γεώργιο σε φρικτά βασανιστήρια, προκειμένου να απαρνηθεί την πίστη του. Αφού τον λόγχισαν, του ξέσχισαν τις σάρκες με ειδικό τροχό από μαχαίρια. Έπειτα τον έριξαν σε λάκκο με βραστό ασβέστη και κατόπιν τον ανάγκασαν να βαδίσει με πυρωμένα μεταλλικά παπούτσια. Ο Γεώργιος υπέμεινε καρτερικά το μαρτύριο και στις 23 Απριλίου 303 αποκεφαλίστηκε στα τείχη της Νικομήδειας.

Με βασιλικό Διάταγμα το οποίο εκδόθηκε το 1864 θεσπίστηκε οριστικά από την Πολιτεία να φέρουν οι Πολεμικές Σημαίες την εικόνα του Αγ. Γεωργίου και με άλλο Βασιλικό Διάταγμα το 1953 καθιερώθηκε ως γιορτή του Πεζικού και των υπολοίπων Όπλων και Σωμάτων του Στρατού, εκτός του Πυροβολικού, η 23η Απριλίου, ημέρα που μαρτύρησε ο Άγιος Γεώργιος.

Ο Αγ. Νεκτάριος γεννημένος στη Σηλυβρία της Θράκης. Στα 1894 ορίστηκε διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής. Το έργο του στη Ριζάρειο ήταν οργανωτικό, εκπαιδευτικό, συγγραφικό και παιδαγωγικό. Το 1908 εγκαταστάθηκε στην Αίγινα. Η παρουσία του στην Αίγινα, συνδέθηκε με δύο γεγονότα, που τον κατέστησαν άμεσα λαοφιλή. Ο Νεκτάριος αρχικά θεράπευσε έναν δαιμονισμένο νέο κάτι που γρήγορα μαθεύτηκε.

Οι χωρικοί τότε τον επισκέφτηκαν ζητώντας του να λειτουργήσει και να δεηθεί στον Θεό, διότι είχε 3 χρόνια να βρέξει στο νησί με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί εκτεταμένη ανομβρία και οικονομική ζημία. Ο ίδιος με σύσσωμη την παρουσία των νησιωτών, λειτούργησε και την ίδια μέρα άρχισε να βρέχει, γεγονότα που ελήφθησαν ως θεϊκά σημάδια από τους Αιγινίτες.

Το τέλος της ζωής του ήταν επίπονο. Η χρόνια ασθένεια του προστάτη, μαζί με τα περασμένα χρόνια της ηλικίας του και κακοπάθειες της ζωής τον ταλαιπωρούσαν. Ακόμα και τότε είχε σχέδια. Ήθελε να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτήριο. Τελικά, δεν πρόλαβε.

Το 1920 εισήχθη στο Αρεταίειο νοσοκομείο Αθηνών όπου διεγνώσθη καρκίνος του προστάτη. Στις 9 Νοεμβρίου του ιδίου έτους ο Άγιος Νεκτάριος εκοιμήθει σε ηλικία 74 ετών. Το δωμάτιο στο οποίο εκοιμήθει, έχει σήμερα μετατραπεί σε μικρό ναό στο δεύτερο όροφο του Αρεταιείου νοσοκομείου, που κοσμείται από εικόνες του Αγίου και τάματα πιστών για ανάρρωση των συγγενών τους που νοσηλεύονται στην κλινική.

Ο Αγ. Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης γεννήθηκε το 1906 από ευσεβείς και πολύ φτωχούς γονείς στο χωριό Άγιος Ιωάννης Καρυστίας, στην Εύβοια.

Στο σχολείο πήγε μέχρι Β´ Δημοτικού. Τα γράμματα τα έμαθε διαβάζοντας το Ευαγγέλιο και τα λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας. Βοήθησε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν την ειρήνη του Θεού. Ακόμη και τους γιατρούς βοηθούσε με τις χαρισματικές του διαγνώσεις, και πολλούς ασθενείς θεράπευε με τη χάρη του Θεού. Και όλα αυτά τα έκαμε, ο αγράμματος για τον κόσμο, π. Πορφύριος, που ήξερε όμως άριστα τα άγια γράμματα του Θεού.

«Ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας».

Έχει ανακηρυχθεί ο Άγιος της τεχνολογίας. Είναι πολλαπλά τα θαύματα που έχουν καταγραφεί και είχε με τη βοήθεια του Θεού κάνει ο Άγιος Πορφύριος όταν ήταν στη ζωή βλέποντας και αναγνωρίζοντας με τα δικά του μάτια τα γεωλογικά στρώματα του υπεδάφους καλύτερα και από κάθε σεισμολογική έρευνα, τους γαλαξίες και το σύμπαν ολόκληρο πιο μακριά και από το πιο προηγμένο αστρονομικό τηλεσκόπιο και τα κύτταρα και τους ιούς των ασθενειών πιο αναλυτικά και από το καλύτερο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Επίσης ανακηρύχθηκε προστάτης Άγιος του αθλητικού σωματείου της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ.

Ευγενία Γ. Μαρσέλη 
Αρχαία Φενεός Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια