Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΣΟΥΚΟΥΛΗ - ΒΙΛΙΑΛΗ φ.1745

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΣΟΥΚΟΥΛΗ-ΒΙΛΙΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΖΗΤΜΑΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
  


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι καλούμαστε σήμερα να τοποθετηθούμε στην ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου για ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Διότι κάθε νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων απαιτεί μεθοδική τεκμηρίωση και δημιουργική προσέγγιση. Ιδιαίτερα όμως όταν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που αφορά το ευαίσθητο ζήτημα της γονεϊκής ευθύνης μετά την διακοπή μιας έγγαμης σχέσης τότε το ρυθμιστικό πλαίσιο αποκτά χαρακτήρα ζωτικής σημασίας.

Και ναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι τολμηρό, διότι έρχεται έπειτα από 40 χρόνια να ενσωματώσει την παρούσα κοινωνική πραγματικότητα, την δυναμική αλλαγή των κοινωνικών ρόλων στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία αλλά κυρίως τα νέα επιστημονικά δεδομένα που συνοδεύουν την εξέλιξη του οικογενειακού δικαίου διεθνώς.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα μπορούσαμε και εμείς, ακολουθώντας το στρεβλό παράδειγμα της πολιτικής πρακτικής σας να μην αλλάξουμε τίποτα, υπεκφεύγοντας με το γνωστό πλέον “το σκεφτήκαμε αλλά δεν προλάβαμε”, ώστε να αναμένουμε ότι η ακινησία θα μας προσφέρει το ώριμο φρούτο της κοινωνικής αποδοχής.Η κυβέρνησή μας όμως και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιλέγουν αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο. Έχουμε λάβει ξεκάθαρη εντολή να μεταρρυθμίσουμε την χώρα σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις τεράστιες αναπτυξιακές της δυνατότητες προς όφελος όλων των πολιτών. Αυτή την εντολή την τηρούμε και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε στο έπακρο. Η Ελλάδα αλλάζει και φυσικά μετασχηματίζεται και κοινωνικά. Χρέος κάθε ευνομούμενης πολιτείας είναι να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και να επιβοηθά την κοινωνική δυναμική προς την θετικότερη κατεύθυνση.

Επομένως, ναι είναι πολιτική μας επιλογή να παρέμβουμε νομοθετικά, ώστε η πολιτειακή μέριμνα έναντι των παιδιών να εξασφαλίζει την ύπαρξη ενός πολύπλευρου πλαισίου που θα τους επιτρέπει να αναπτύσσονται συναισθηματικά, γνωστικά και συμπεριφορικά με τρόπο ωφέλιμο και βασίζεται ορθά στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Και φυσικά αυτό αφορά εξίσου τα παιδιά οι γονείς των οποίων αποφάσισαν να τερματίσουν τον έγγαμο βίο τους.

Και εδώ δεν μιλάμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι για ένα μεμονωμένο ή μικρής κλίμακας κοινωνικό δεδομένο, αλλά για μια εδραιωμένη κοινωνική πραγματικότητα. Σε κάθε 1.000 κατοίκους αντιστοιχούν περίπου 5 γάμοι αλλά και δύο διαζύγια. Επομένως, ο τρόπος άσκησης της γονεϊκής μέριμνας ή εάν θέλετε της γονεϊκής ευθύνης, σε αυτές τις περιπτώσεις, αποτελεί κομβικό σημείο τόσο για την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού όσο έστω και εμμέσως για την διαπροσωπική σχέση των πρώην συζύγων που παραμένουν όμως δια παντός γονείς.

Το νομοσχέδιο ορθώς υιοθετεί τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα σε διάφορους τομείς της επιστημονικής έρευνας, ενώ παράλληλα εκπέμπει ένα ισχυρό παιδευτικό μήνυμα που διαπερνά οριζόντια ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Ωφέλιμη για το παιδί είναι η δημιουργία στενής και ευεργετικής επαφής και με τους δυο γονείς. Διότι η δημιουργία ουσιαστικής σχέσης και με τους δύο γονείς, τόσο με ποιοτικούς όσο και με ποσοτικούς όρους, κρίνεται απαραίτητη για την ύπαρξη πρωτογενών συναισθηματικών δεσμών για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν η γονεϊκή μέριμνα ασκείται από κοινού υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με την θετική γνωστική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς και την μετέπειτα λειτουργικότητά του στο πεδίο των διαπροσωπικών του σχέσεων. Σύμφωνα με παρόμοιες έρευνες παρατηρήθηκαν επίσης σημαντικά μικρότερα επίπεδα στρες στην γονεϊκή μέριμνα από κοινού ενώ ακόμα και στο πεδίο της σωματικής υγείας των παιδιών η διαφορά ήταν μεγάλη προς όφελος της κοινής γονεϊκής μέριμνας.Τέλος και αυτό το επιστημονικό εύρημα το βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον-γιατί ακούστηκε το αντίθετο από πολλούς συνάδελφους στην αίθουσα- παρατηρείται ότι τα επίπεδα έντασης μεταξύ των δύο γονιών μειώνονται αρκετά με την άσκηση της κοινής γονεϊκής μέριμνας. Αυτό συμβαίνει διότι πολύ απλά αποφεύγεται η λανθασμένη προσέγγιση τύπου “the winner takes all”, δηλαδή ο νικητής τα παίρνει όλα με μεγάλο όμως κίνδυνο το παιδί να χάσει πολλά.

Επομένως, ο στρατηγικός στόχος που εξάγεται όταν προσπαθήσουμε να τεκμηριώσουμε επιστημονικά το τι πραγματικά σημαίνει ωφέλιμο για τα παιδιά σε μια κυριάρχα παιδοκεντρική προσέγγιση είναι εκτιμώ κοινά παραδεκτός. Και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τηρεί αυτή την βασική αρχή που προκύπτει από την επιστημονική έρευνα. Προσφέροντας παράλληλα εάν θέλετε και την αναγκαία στρατηγική κατεύθυνση στην ανάλυση του συγκεκριμένου ζητήματος επιβοηθώντας την ελληνική δικαιοσύνη στην εφαρμογή του ρυθμιστικού πλασίου. Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω που καταπατάται ο όρος της εξατομικευμένης εξέτασης για την κάθε περίπτωση όταν φυσικά είναι απαραίτητο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι από την εξαγωγή του συμπεράσματος για το πώς μπορούμε να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των παιδιών με τον καλύτερο τρόπο προκύπτει εμμέσως και μια άλλη βασική αρχή του νομοσχεδίου, η οποία αφορά τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν οι δυο γονείς ακόμα και μετά τον τερματισμό του έγγαμου βίου τους.

Και εκεί το μήνυμα είναι ξεκάθαρο όπως και το επιβοηθητικό πλαίσιο για την ενδυνάμωσή του. Το περιεχόμενο του μηνύματος περικλείει την έννοια της συναίνεσης, της συνεννόησης και της συνεργασίας των γονέων για την καλύτερη και πολύπλευρη εξυπηρέτηση των αναγκών του παιδιού. Ενώ προβλέπεται ο τρόπος διαμεσολάβησης για την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων προς όφελος των παιδιών χωρίς την προσφυγή στα δικαστήρια. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η συγκεκριμενοποίηση των χαρακτηριστικών που ορίζει ο παρών νόμος για την καταστρατήγηση της περιεχομένου της ορθής γονεϊκής μέριμνας μέσω της ξεκάθαρης ρυθμιστικής οριοθέτησης, θα λειτουργήσει προστατευτικά κα αποτρεπτικά.

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι γνωρίζουμε πλέον ότι η άσκηση της γονεϊκής μέριμνας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη της ενήλικης ζωής των παιδιών μας. Και αυτό μας επιφορτίζει, ατομικά αλλά και συλλογικά, με την τεράστια ευθύνη να επιδιώκουμε πάντα την καλύτερη οδό για την φροντίδα τους. Σήμερα όμως η επιστήμη μας προσφέρει τους βασικούς άξονες, ώστε να επιτύχουμε αυτόν τον πολυπόθητο στόχο παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια χρυσή συνταγή κομμένη και ραμμένη για όλους.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι το νομοσχέδιο κινείται προς την σωστή κατεύθυνση εκπέμποντας τα ορθά μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία.

Θα ήθελα όμως να τονίσω σε αυτό το σημείο την βασική μου πολιτική και προσωπική πεποίθηση για την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου, που θα εκκινεί και θα καλλιεργεί την έννοια της ορθής γονεϊκής διαπαιδαγώγησης. Αυτό εκτιμώ ότι είναι το αποφασιστικό βήμα που οφείλουμε να τολμήσουμε, ώστε οι μελλοντικές γενιές να προσφέρουν ακόμα πιο πολύχρωμους ανθούς στην όμορφη Πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια