Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1745

ΣΤΙΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΙΝΟΥ, ΤΩΝ ΒΑΜΒΑΚΙΩΝ & ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΛΙΜΝΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22/5/2021 Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ & ΤΟΥ ΜΑΚ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ.
  

Σε αυτοψία και σε άμεση επαφή με το δοκιμαζόμενο Ποίμνιο του, από την θλιβερή πυρκαγιά, ήρθε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος. Σε αγαστή συνεργασία με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κορινθίας κ. Χαράλαμπο Τετράδη επισκέφθηκε τις περιοχές του Σχοίνου, των Βαμβακιών, της Μαυρολίμνης και της ευρύτερης περιοχής και μίλησε με τους πυρόπληκτους κατοίκους δηλώνοντας, όπου μπόρεσε, την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράστασή του. Η Ι. Μητρόπολις Κορίνθου θρηνεί για την απώλεια του μοναδικού δάσους και των περιουσιών των πυροπλήκτων και δοξάζει το Όνομα του Θεού για το γεγονός ότι, ενώ κάηκαν 55.000 στέμματα παρθένου δάσους και εκατοντάδες οικίες, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.

Εκτός αυτών ο Σεβ. Μητροπολίτης μας μετέφερε την αμέριστη συμπαράστασή στον δοκιμαζόμενο Κορινθιακό Λαό, την αγάπη και το ενδιαφέρον που έσπευσαν ομού να εκδηλώσουν στον Ποιμενάρχη μας τόσο ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, όσο και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος. Τις επόμενες ημέρες με συνεργασία του Μητροπολίτου μας θα ακολουθήσουν συσκέψεις με τους εμπλεκομένους φορείς για την αρτιότερη αντιμετώπιση της καταστροφής και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανακούφιση των πληγέντων. Ο Θεός μαζί μας!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.





Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΕΠΙΜΝΗΝΟΣΥΝΟΣ ΔΕΗΣΗ & ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟ

   


Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο λειτούργησε την Κυριακή, 23 Μαΐου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τον Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά. Παρέστησαν δε συμπροσευχόμενοι ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθηνά Κόρκα και ο Διοικητής της Σχολής Μηχανικού Ταξίαρχος κ. Λεωνίδας Παπαλεωνίδας.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας και πριν τελέσει την Επιμνημόσυνη δέηση και την Δοξολογία για την Γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ομίλησε αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή που αναφέρεται στην θεραπεία του Παραλύτου. Στην απόκριση του Παραλύτου «ἄνθρωπον οἄκ ἄχω» (ἄωάν. ε΄,7) ο Κύριος μας, με την ενανθρώπιση Του, έγινε Αυτός ο Άνθρωπος, που αναζητούσε ο Παράλυτος, αλλά και όλοι οι ενδεείς, οι έχοντες ανάγκη και σωματικής και ψυχικής θεραπείας. Έγινε ο «Άνθρωπος», που χαρίζει σε όλους τους ανθρώπους, παρηγοριά, συντροφιά, ανακούφιση, θεραπεία, Ζωή και Ανάσταση.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα θλιβερά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, στον τρόπο με τον οποίο δοκιμάστηκαν οι αδελφοί μας, στα δεινά που υπέστησαν και στην ιερή υποχρέωση μας να γνωρίζουμε την Ιστορία μας, να μην την λησμονούμε και να μην την παραφράζουμε βεβηλώνοντας τους αγώνες των προπατόρων μας. Την Γενοκτονία των Ποντίων, όσο και να επιθυμούν κάποιοι «δικοί» μας ιστορικοί να υποτιμήσουν ή και να αμφισβητήσουν, ήρθε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ερντογάν να επιβεβαιώσει λέγοντας το θλιβερό: «οι θάλασσες σας είναι γεμάτες από τα κόκκαλα των προγόνων σας», αποδεικνύοντας ότι η «Γαλάζια Θάλασσα και Πατρίδα», που ονειρεύεται, είναι κατακόκκινη από το ηρωικό αίμα των προγόνων μας, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των αδελφών μας των Πόντιων, που παρέμειναν εδραίοι στα ιδεώδη του Έθνους μας και στην Χριστιανική Πίστη! Ολοκληρώνοντας, προέτρεψε τους παρισταμένους να προσεύχονται υπέρ αναπαύσεως των ψυχών, όσων έχασαν τις ζωές τους, στους αγώνες αυτούς! Ακολούθως, μετέβησαν άπαντες στο Μαυσωλείο, στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ι. Ναού, όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ






Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
    

Την παραμονή της εορτής Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021, το απόγευμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τέλεσε τον Μέγα Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σολομού Κορινθίας, πλαισιούμενος από τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Νικόλαο Κοντογιάννη, τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη και τον Πρωτοδιάκονο της Ι. Μητροπόλεως μας π. Δαμασκηνό Γεννηματά, παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου, Δημοτικών Συμβούλων και τον εκ Βουλευτών κ. Κων/νο Κόλλια. Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στον βίο των Αγίων Ισαποστόλων ερμηνεύοντας παράλληλα την Προφητεία του Προφ. Ησαΐου, που αναφέρει «Καί πορεύσονται βασιλεῖς τῖ φωτί σου καί ῖθνη τῖ λαμπρότητί σου», (ῖσ. 60, 1-3), επισημαίνοντας ότι, οι τιμώμενοι Άγιοι πορεύτηκαν με το Φως του Σταυρωθέντος και Αναστάντος Ιησού Χριστού. Με αυτό το Φως της Αναστάσεως και με την λαμπρότητά του, όχι μόνο στερέωσαν την Εκκλησία, αλλά ανέδειξαν τα Πανάγια Προσκυνήματα και φώτισαν ολόκληρη την Οικουμένη με τις Αλήθειες, τα Δόγματα της Πίστεως και το παράδειγμά Τους. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο οφείλουμε κι εμείς, που τιμούμε τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, να πορευόμαστε στην ζωή μας οδηγούμενοι από το Φως της Αναστάσεως κατευθυνόμενοι προς την Νέα Ιερουσαλήμ, την ποθεινή και αιώνια πατρίδα κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού.

Στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καλεντζίου, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιωμένος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βόχας Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Πέτρο Ρούσσο, τον Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Ιωάννη Μητσόπουλο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Μαρινάκη. Στον λόγο του προς τους ευσεβείς Πιστούς ο άγιος Κεγχρεών αναφέρθηκε στην προσωπικότητα των Αγίων επισημαίνοντας ότι ο Μέγας Κωνσταντίνος διαβλέποντας ότι η ειδωλολατρία φθίνει και φθείρει τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας αντελήφθη ότι ο Χριστιανισμός με «όπλα» την αλήθεια, την δικαιοσύνη και την αγάπη, μπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα την λύση, από το πνευματικό αδιέξοδο που είχε περιέλθει. Η βιωτή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και κυρίως οι αποφάσεις Του, δηλαδή, το Διάταγμα των Μεδιολάνων περί ανεξιθρησκίας, που βγάζει την Εκκλησία του Χριστού από τις κατακόμβες, η φροντίδα για ειρήνη και ομόνοια στους κόλπους της Εκκλησίας, με την σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, η καθιέρωση της αργίας της Κυριακής, αλλά και οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον κατέστησαν Μέγα και Άγιο. Οι Έλληνες δε ακόμα περισσότερο τιμούμε και δοξάζουμε τον Άγιο Κωνσταντίνο γιατί χάρις Αυτόν και την μητέρα του Αγία Ελένη έχουμε ακόμα και σήμερα στα χέρια μας το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και τα Πανάγια Προσκυνήματα. Ολοκληρώνοντας και αφού μετέφερε τις ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου τόνισε ότι, ο Άγιος ενισχύθηκε από την δύναμη του Σταυρού και το όραμα που είδε, ενώ προτρέπει τον κάθε Χριστιανό, που αποφασίζει να ζήσει με τα Ευαγγελικά Προστάγματα, να ενισχύεται και να αντλεί δύναμη από τον Σταυρό του Σωτήρος Χριστού.

Την επομένη Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021, ανήμερα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος μετέβη στο Λέχαιο και στον εκείσε Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου και ετέλεσε την Πανηγυρική Θ. Λειτουργία παρουσία της αναπληρώτριας Κοινοβουλευτικής Εκπροσώπου και Βουλευτού Κορινθίας της Ν.Δ. κ. ΜαρίαςΕλένης Σούκουλη, του Δημάρχου Κορινθίων κ. Βασιλείου Νανόπουλου και Δημοτικών Συμβούλων.

Την διακονία του Θείου λόγου παρεχώρησε στον φιλοξενούμενο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αχίλλειο Τσούτσουρα, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, ο οποίος με γλαφυρότητα και θεολογική ενάργεια αναφέρθηκε στους τιμώμενους Άγιους και στις προσωπικότητες των Θεοστέπτων Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης και στην προσφορά τους στον Χριστιανισμό και την ανθρωπότητα. Παρομοίασε τον Μέγα Κωνσταντίνο με τον Προφητάνακτα Δαυίδ και κατῖ αντιπαραβολή ο Άγιος υψώθηκε, όπως ο Προφήτης Δαυίδ, από τις αρετές της ταπεινώσεως και της μετάνοιας επιδεικνύοντας ειλικρινή πίστη και Χριστιανικό ήθος σε τέτοιο μέγεθος, που μέχρι και σήμερα να αποτελεί παράδειγμα Χριστιανού Ηγέτη και Αγίου Ανθρώπου. Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, ευχαρίστησε τον Ιεροκήρυκα π. Αχίλλειο για τον εμπνευσμένο λόγο του και την τιμητική παρουσία του και παρότρυνε τους Πιστούς να ακολουθούν και να μιμούνται τους εορταζόμενους Αγίους, καθώς λουσμένοι στο Φως της Αναστάσεως του Χριστού, αποτελούν τους φωτεινούς οδοδείκτες, που οδηγούν προς την αιωνιότητα. Τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Εορτής ο Μητροπολίτης μας παρακάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν θερμά για την κατάπαυση της πύρινης λαίλαπας, που στο διάβα της κατακαίει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων, κατοικίες και Μοναστήρια στην Κορινθία και την όμορη Μεγαρίδα και ευχήθηκε να βάλει ο Θεός το χέρι Του, ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Τα υλικά πράγματα ξαναγίνονται κατέληξε ο Σεβασμιώτατος οι άνθρωποι όμως ποτέ… Την ίδια ημέρα στα Ταρσινά Κορινθίας και στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης λειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, πλαισιούμενος από τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, τον νέο Εφημέριο του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Ιωάννη Αθανασίου, τον οποίο και παρουσίασε στους κατοίκους του χωριού και τον Διάκονο π. Γεώργιο Μαρινάκη. Ο Θεοφιλέστατος κήρυξε τον Θείο λόγο, αναφερόμενος στον βίο των εορταζόμενων Αγίων και στους λόγους, για τους οποίους η Ιστορία ανεκήρυξε τον Άγιο Κωνσταντίνο Μέγα και η Εκκλησία τον κατέταξε στην χορεία των Αγίων. Αναφέρθηκε επίσης στην Αγία Ελένη, η οποία διαπαιδαγώγησε τον Μέγα Κωνσταντίνο σύμφωνα με τις Ευαγγελικές Προσταγές, αλλά και στην αποστολή Της στους Αγίους Τόπους προκειμένου να βρει τον Τίμιο Σταυρό και τα λοιπά Πανάγια Προσκυνήματα. Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ελληνοχωρίου λειτούργησε ο Ιεροκηρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην συμβολή των Αγίων για την επικράτηση και στερέωση της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεως, ενώ μετέφερε στους Πιστούς εόρτιες ευχές από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια