Header Ads

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑ - ΜΑΓΕΥΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ / ΚΡΥΜΜΕΝΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ φ.1742

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ

Πρωτομαγιά στην Ορεινή Κορινθία 
 Μαγευτικά τοπία / Κρυμμένοι θησαυροί



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Μπήκε ο Μάιος, μύρισε Καλοκαίρι!

Ο υπέροχος καιρός οδήγησε τους τολμηρούς στις πρώτες βουτιές στη θάλασσα, ενώ οι αναζητητές της περιπέτειας προτίμησαν να εορτάσουν την Πρωτομαγιά με εξορμήσεις στα μονοπάτια της μαγευτικής Ορεινής Κορινθίας!

Πολλές οι αναρτήσεις φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους επισκέπτες με λήψεις από τη Ζήρεια , τη Στυμφαλία , την τεχνητή λίμνη Δόξας στην Αρχαία Φενεό , το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου στο κέντρο της λίμνης, το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου σε παρακείμενο λόφο, τα Τρίκαλα Κορινθίας , τη Νεμέα, κ.α. !

Διακρίναμε, όμως, και παρουσιάζουμε σήμερα κάποιους «κρυμμένους» και σε πολλούς άγνωστους θησαυρούς της Κορινθιακής Γης, που περιμένουν επισκέπτες να τους ανακαλύψουν…

Στην Κορινθία υπάρχουν δύο εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία, χτισμένες σε απόκρημνους βράχους . Η μία βρίσκεται στα σύνορα με την Αχαϊα, στον Κάτω Ταρσό, και η δεύτερη στον πάλαι ποτέ «΄Αη Γιώργη», στη σημερινή «αμπελόεσσα» Νεμέα. Εκεί, τα τελευταία χρόνια έλαβαν χώρα εργασίες αναστήλωσης και από τον Αύγουστο του 2016 ο χώρος είναι επισκέψιμος, χωρίς εισιτήριο, από το κοινό. (Πηγή: https://www.pemptousia.gr )


Η Παναγία του Βράχου στον Κάτω Ταρσό Κορινθίας
  

Σε απόσταση 1,5χλμ περίπου από το χωριό Κάτω Ταρσού, ακολουθώντας τον χωματόδρομο με κατεύθυνση νοτιοδυτικά, αντικρίζει κανείς ένα μαγευτικό τοπίο, μία συστάδα κάθετων βράχων , σχεδόν λείων, με κάθετες ακανόνιστες σχισμές. Τα αποκαλούν δικαίως «Μετέωρα της Κορίνθου». Σε όλη τη διαδρομή ο περιηγητής συναντά τρεχούμενα νερά! Ποταμάκια, ρυάκια, ενώ νερό πέφτει και από την κορυφή των βράχων! Ξαφνικά ξεπροβάλλει μέσα από μια μεγάλη σχισμή στα βράχια, κάτι σαν είσοδος σπηλαίου. Πρόκειται πράγματι για σπήλαιο, το οποίο μάλιστα, την εποχή της Γερμανικής Κατοχής, το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο Άγγλοι αλεξιπτωτιστές, που λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι με τους Έλληνες αντάρτες.
 
Λίγο πιο κάτω, σε μια άλλη μεγάλη σχισμή, είναι χτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίας του Βράχου του Ταρσού . Ο Μωάμεθ Β΄ πολιόρκησε το βυζαντινό κάστρο του Ταρσού και ανάγκασε τους πολιορκημένους να παραδοθούν. Από αυτούς άλλους τους φόνευσε, άλλους τους συνέλαβε αιχμαλώτους, ενώ κάποιοι κατόρθωσαν να σωθούν. Από τις γυναίκες, άλλες τις πήραν μαζί τους σκλάβες και άλλες τις γκρέμισαν στο βράχο του Ταρσού (κατά άλλους, μερικές γυναίκες πήδηξαν μόνες τους από τον βράχο, για να μη γίνουν σκλάβες των Τούρκων).

Κατά την παράδοση, το εκκλησάκι της Παναγίας του Βράχου ιδρύθηκε ως εκπλήρωση τάματος από κάποια Ταρσινή γυναίκα, η οποία σώθηκε ως εκ θαύματος κατά την άλωση του Βυζαντινού Ταρσού από τον Μωάμεθ Β΄ το 1458. Η γυναίκα - μητέρα με το μωρό στην αγκαλιά της- ικέτευε να λυπηθούν το παιδί της. Οι Τούρκοι όμως δε συγκινήθηκαν και την έριξαν από το βράχο μαζί με το μωρό. Εκείνη επικαλέστηκε τη βοήθεια της Παναγίας και, ω του θαύματος, η γυναίκα βρέθηκε στη βάση του κάθετου βράχου στα 100 μέτρα σώα και αβλαβής . Από ευγνωμοσύνη για τη σωτηρία της η γυναίκα αυτή διαμόρφωσε τη σχισμή του βράχου σε ναό, βάζοντας κάποιες εικόνες . Ο ναός σήμερα κοσμείται από αξιόλογες εικόνες, όπως της Παναγίας, του Χριστού, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι οποίες χρονολογούνται στα 150 έτη και είναι έργα του αγιογράφου Ασημάκη Σκαλτζά . Επίσης υπάρχει και η φορητή εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, 200 ετών και πλέον. Η εικόνα αυτή έχει διαστάσεις 37Χ29 και είναι ζωγραφισμένη πάνω σε μονοκόμματο πελεκητό ξύλο. Εικονίζει την Παναγία από τη μέση και πάνω να κρατάει το Θείο Βρέφος υποβαστάζοντάς το με το δεξί της χέρι.

Λίγα μέτρα μετά την Παναγία του Βράχου είναι χτισμένη η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας -σήμερα ερειπωμένη- και στη συνέχεια το εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών , επίσης εγκαταλειμένο. (Πηγή: https://hikingexperience.gr)


Παναγία του Βράχου στη Νεμέα

Στην ιστοσελίδα https://mythicalpeloponnese.gr διαβάζουμε για την Παναγία του Βράχου στη Νεμέα:

Μία μοναδική εμπειρία κατάνυξης και αρχιτεκτονικής περιμένει τον επισκέπτη στο ανατολικό και απόκρημνο μέρος του βράχου με το μεσαιωνικό όνομα Πολυφέγγους , το λεγόμενο «βουνό της Παναγίας», όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, στην είσοδο της Νεμέας . Εκεί θα βρεις την Παναγιά του βράχου, ερείπια μίας παλιάς εκκλησίας, χτισμένης κυριολεκτικά μέσα στο σπήλαιο.
   

Στο νότιο τμήμα του βράχου υπάρχει ένας μοναδικός μεσαιωνικός οικισμός , τα απομεινάρια του οποίου μαρτυρούν ότι τα σπίτια είχαν χτιστεί εφαπτόμενα το ένα στο άλλο, ενώ στη ρίζα του βράχου υπάρχει δεξαμενή νερού, προφανώς για την ύδρευση του οικισμού. Στην κορυφή του Πολυφέγγους υπάρχουν επίσης ερείπια ογκώδους τείχους με πολεμίστρες ! Πρόκειται για το μικρό φρούριο του Πολυφέγγους που ήλεγχε την στενή είσοδο προς την Νεμέα. Στον κατάλογο των φρουρίων του Πριγκηπάτου Μορεώς του 1377 αναφέρεται ως «Santo Georgio de Polifengno» , ενώ σε κείμενα της Τουρκοκρατίας αναφέρεται με το όνομα «Άγιος Γεώργιος» , που ήταν η τότε ονομασία της Νεμέας .

Τα ερείπια της παλιάς εκκλησίας μέσα στο σπήλαιο είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα... Πρόκειται για το καθολικό της παλιάς μονής , το οποίο καλύπτει το ¼ του μήκους του κοιλώματος του σπηλαίου. Σε βραχώδη τοίχο του ερειπωμένου ναού σώζονται ως σήμερα τοιχογραφίες άριστης τέχνης που θεωρούνται ότι είναι του 11ου ή 12ου αιώνα . Από αυτές ξεχωρίζουν η εικόνα της Υπαπαντής και του Αγίου Γεωργίου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την τοποθεσία της έδρας της Επισκοπής Πολυφέγγους, που αναφέρεται από το 1292 έως το 1458, οπότε το κάστρο κυριεύθηκε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Τότε άρχισε και η παρακμή της με την οριστική παύση της το 1608.

Χειρόγραφο του Γάλλου Pouqueville (1730) αναφέρει ότι το Πολυφέγγος δεν είναι παρά «ένας ψηλός βράχος με 36 εκκλησίες, 60 σπηλιές και μια στέρνα», πιθανόν ως εκκλησίες να χαρακτηρίζει τα ασκητήρια των μοναχών.

Η μεταβυζαντινή μονή της Παναγίας του Βράχου χτίστηκε μετά την καταστροφή του οικισμού του Πολυφέγγους και βρίσκεται σφηνωμένη στην ανατολική και εντελώς κάθετη πλευρά του μονολιθικού βράχου της Πολυφέγγους. Η τοπική παράδοση για τη δημιουργία της αναφέρει ότι στο σημείο, όπου χτίστηκε, έπεσε ένα μικρό αγόρι ο Λεόντιος, ο οποίος αργότερα βρέθηκε σώος και αβλαβής. Εκεί που βρέθηκε ο μικρός, χτίστηκε το καθολικό της Μονής. Πότε ακριβώς χτίστηκε όμως δεν γνωρίζουμε καθώς τα αρχεία κάηκαν από Τουρκαλβανούς το 1770. Σώθηκαν μόνο οι εικόνες του τέμπλου, κάποια ιερά σκεύη και η ορειχάλκινη κυκλική σφραγίδα της Μονής. Η σφραγίδα εικονίζει την Παναγιά να κρατά στην αγκαλιά της τον Ιησού και την επιγραφή «Μοναστήρι Παναγιάς Πολυφέγγους του Βράχου 1633». Επίσης μνημονεύεται σε Ενετικά έγγραφα του 1698.

Η Παναγία του Βράχου γνώρισε μεγάλες δόξες από τις αρχές του 19ου αι. μέχρι και την εποχή του Καποδίστρια, ενώ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στον Αγώνα .

Η Μονή απέχει από τη Νεμέα μόλις ένα χιλιόμετρο. Ο δρόμος μας φέρνει στη λιθόκτιστη, τοξωτή είσοδο, από την οποία μπαίνουμε στην στενή αυλή, έχοντας πάντα «δίπλα» μας το βράχο. Δεξιά και αρκετά ψηλά βρίσκονται τα κελιά και το Καθολικό της Μονής με αξιόλογες αγιογραφίες, ενώ στην άκρη της αυλής υπάρχει ένα ημιερειπωμένο, διώροφο κτίσμα. Στον τοίχο του, προς τον γκρεμό υπάρχουν πολεμίστρες.

Πολλά τα αξιόλογα σημεία της Κορινθίας μας, που αξίζει να επισκεφθούμε!

*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι Δικηγόρος
 Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια