Header Ads

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ 200 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ φ.1737

Η επέτειος των 200 χρόνων
από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 εορτάσθηκε την 25η Μαρτίου 2021 και στην Κόρινθο με έντονους συμβολισμούς και μηνύματα ενότητας!



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 εορτάσθηκε την 25η Μαρτίου 2021 στην Κόρινθο
με έντονους συμβολισμούς και μηνύματα ενότητας ακολουθώντας τον εορτασμό της επετείου στην Αθήνα με επίκεντρο τη στρατιωτική παρέλαση, αλλά και τη συμβολική φωταγώγηση δημόσιων κτηρίων ανά την υφήλιο με τα εθνικά χρώματα της Ελλάδος!

  

Από τον εορτασμό απουσίαζαν οι Κορίνθιοι και Κορίνθιες λόγω των επιβεβλημένων περιορισμών εξαιτίας του covid-19, παρά ταύτα ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, με τους συνεργάτες του, αισθανόμενοι το μεγάλο ιστορικό χρέος αποφάσισαν να δηλώσουν το παρών σε αυτήν την μεγάλη Εθνική και Θρησκευτική Εορτή , αφού την 25η Μαρτίου εορτάζουμε τόσο την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, όσο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου!

Ο Δήμαρχος, Βασίλης Νανόπουλος, έστειλε μήνυμα ενότητας σε όλους τους Κορίνθιους, σε όλους τους Έλληνες:

«Με ομόνοια και συνεργασία να διατηρήσουμε την Ελλάδα ισχυρή και περήφανη!".

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Αρχαία Κόρινθο, η οποία ήταν η πρώτη προσωρινή πρωτεύουσα της Ελλάδος , σύμφωνα με την απόφαση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης που έλαβε χώρα στην Επίδαυρο στις 20.12.1821-15.1.1822. Αναγράφεται συγκεκριμένα: «Διορίζεται κατοικία προσωρινή της Διοικήσεως η Κόρινθος» . Θυμίζουμε στους αναγνώστες της ΦτΚ ότι αυτό το μεγάλο για την πόλη της Κορίνθου ιστορικό γεγονός αναδείχθηκε για πρώτη φορά, μόλις πέρυσι, στις 2.2.2020 σε μία σεμνή, αλλά συγκινητική εκδήλωση λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής!

Στο δελτίο τύπου του Δήμου Κορινθίων, περιγράφονται οι εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα κατά τον εορτασμό ως κάτωθι:

Το πρωί της παραμονής στον Ακροκόρινθο , το πρώτο κάστρο που ελευθερώθηκε, τοποθετήθηκε σημαία 200τ.μ., όσα και τα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος.

Το βράδυ φωταγωγήθηκε το κάστρο και η σημαία.

Παράλληλα, στο κέντρο της πόλης, φωταγωγήθηκαν στα χρώματα της γαλανόλευκης το Δημαρχείο Κορίνθου και η Κεντρική πλατεία Παναγή Τσαλδάρη.

Σχετικό video: https://youtu.be/EwXnoIuHuz4

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου πραγματοποιήθηκε Έπαρση Σημαίας στην πλατεία Παναγή Τσαλδάρη παρουσία του Δημάρχου, Βασίλη Νανόπουλου, των αντιδημάρχων κ.κ. Παπαιωάννου και Ζαχαριά και του Προέδρου του ΚΕΠΑΠ κ.Θεμιστοκλή Κουτσογκίλα. Ακολούθησε συμβολική παρέλαση στην πόλη από φουστανελοφόρους συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου.

Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου , τελέσθηκε πανηγυρική Δοξολογία και Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κορίνθου κ.κ Διονύσιου παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, κ.Χρίστος Δήμας.

Σχετικό video: https://www.youtube.com/watch?v=1B8BPrRbYeg&t=5s

Ο Δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, στο μήνυμά του ανέφερε:

«Η 25η Μαρτίου είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Τιμούμε την Ορθόδοξη πίστη μας, την αναγγελία της γέννησης του Ιησού με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τιμούμε την Ανάσταση του Γένους και την εγκαθίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους.

Η Κόρινθος στέκεται υπερήφανα ενώπιον της Ιστορίας ως η πρώτη πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας, γεγονός ιστορικό και αδιαπραγμάτευτο. «Διορίζεται κατοικία προσωρινή της Διοικήσεως η Κόρινθος», αναφέρεται στην σελίδα 11 του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδας, στα Παραρτήματα και στην παράγραφο ρ. β , με απόφαση της Α΄ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου.
  

Εδώ αποφασίστηκε η καθιέρωση της Εθνικής Σημαίας «Ξηράς και Θαλάσσης» με το Διάταγμα 540 της 15.03.1822.

Εδώ αποφασίστηκε η σύσταση της 1ης Ιεράς Συνόδου , η ίδρυση του 1ου Κρατικού Νοσοκομείου στην Κόρινθο, η σύσταση του 1ου Νομισματοκοπείου, η σύσταση και η Οργάνωση Τακτικού Στρατού και Τάγματος Φιλελλήνων.

Εδώ κόπηκαν τα πρώτα μετάλλια του Αγώνα.

Εδώ τυπώθηκαν οι πρώτες προκηρύξεις προς το λαό και τον στρατό, οι πρώτοι Νόμοι αλλά και η «Διακήρυξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Διεκδικεί η Κόρινθος την θέση της στην Ιστορία! Και το 2021, την αναδεικνύει! Τώρα που η πίστη στο Θεό, αλλά και στις δυνάμεις μας, είναι ο δρόμος που 200 χρόνια μετά την Επανάσταση οδηγεί και πάλι σε νέες καθημερινές νίκες.

Συμπολίτες μου,

Τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας για ακόμα μια φορά υπό καθεστώς πανδημίας. Όμως δεν ξεχνάμε!

Ως Δήμαρχος Κορινθίων σας καλώ, έχοντας βαθιά στην σκέψη και την ψυχή μας τα μηνύματα των αγωνιστών του ΄21, να υψώσουμε ψηλά τη σημαία μας! Να στηρίξουμε την κληρονομιά μας. Με ομόνοια και συνεργασία να διατηρήσουμε την Ελλάδα ισχυρή και περήφανη!».

Το μεσημέρι της 25ης Μαρτίου, στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου στις εκδηλώσεις «ΕΛΛΑΔΑ 2021», μεταδόθηκε διαδικτυακά η πρώτη εκδήλωση «Από την κλασσική στην δημοτική μουσική». Η δημοτική και η κλασική μουσική της όπερας και του κλασικού τραγουδιού, συναντήθηκαν μέσα από κείμενα και περιγραφές δια στόματος αφηγητή. Στο πρώτο μέρος αποδόθηκαν έργα υπό την Μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση του Θεόδωρου Λεμπέση από την Λυρική τραγουδίστρια Άννα Στυλιανάκη, με την συνοδεία Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου και αφήγηση από τους Θεδώρα Σιάγκου και Θανάση Κουρλαμπά ενώ στο δεύτερο πρωταγωνίστησε η παραδοσιακή μουσική με τον Παναγιώτη Λάλεζα.

Η ΦτΚ συγχαίρει τη Δημοτική Αρχή και ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο, Βασίλη Νανόπουλο, για τις σεμνές, αλλά ουσιαστικές εκδηλώσεις μνήμης, καθώς και για τον συνεχή αγώνα που πραγματοποιεί για την ανάδειξη της πόλης της Κορίνθου σε όλα τα επίπεδα, ευχόμενοι σύντομα να συμμετέχουν σε όλες αυτές τις προσπάθειες και οι δημότες δια ζώσης, με πάθος, αίσθημα ευθύνης και διάθεση συνεργασίας!

*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι Δικηγόρος
 Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια