Header Ads

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ φ1739

«Υπάρχει μυστική ατζέντα στα ελληνοτουρκικά» ;
 

Επίθεση Βαληνάκη σε χειριστές Εθνικών Θεμάτων 
Ο υφυπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή επιτίθεται εκ νέου στον Κ.Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε, ο πλέον αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά της κυβέρνησης Καραμανλή, 

Είναι από τους λίγους ανθρώπους που επί πολλά χρόνια έχουν χειριστεί τα εθνικά θέματα της χώρας και παραμένει συνεπής στις απόψεις του όχι μόνον στην ενεργό πολιτική, από την οποία αποχώρησε μετά τις εκλογές του 2009, ή στην πανεπιστημιακή καριέρα του, αλλά στην καθημερινότητά του, καθώς ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται και να καταθέτει χωρίς περιστροφές τις απόψεις του για τις εξελίξεις, ειδικά στα ελληνοτουρκικά.

Οι τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ο άτυπος διάλογος ανάμεσα σε δυο πρώην πρωθυπουργούς της χώρας, τον Κώστα Σημίτη και τον Κώστα Καραμανλή, η πορεία των διερευνητικών επαφών και τα ενταξιακά ζητήματα, θεωρήθηκαν από τη Voria.gr το κατάλληλο πλαίσιο για να ζητήσει απαντήσεις από έναν άνθρωπο, που με νηφαλιότητα πάντα και με παρρησία καταθέτει δημοσίως την άποψή του.

Ο κ. Βαληνάκης, που σηματοδοτεί ως πρόσωπο τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, προφανώς και υπερασπίζεται την πολιτική των κυβερνήσεων εκείνης της περιόδου, πολιτική που συνδιαμόρφωσε και ο ίδιος.

Αυτό σε τίποτα δεν απομειώνει την αξία των απαντήσεών του. Αντιθέτως, η διάθεσή του να εξηγήσει με επιχειρήματα και γεγονότα και αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία του από τις διεθνείς σχέσεις τις τρέχουσες εξελίξεις «φωτίζει» όσα σήμερα συμβαίνουν και όσα έχουμε μπροστά μας ως χώρα.

Ο κ. Βαληνάκης παίρνει θέση στην «κόντρα» Σημίτη – Καραμανλή. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Όμως παίρνει ξεκάθαρη θέση και στο χειρισμό των ελληνοτουρκικών από τη σημερινή κυβέρνηση. Θέση, η οποία προβληματίζει, καθώς επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με τις διερευνητικές που είναι σε εξέλιξη φαίνεται να ακολουθεί την πολιτική Σημίτη, αντί της πολιτικής Καραμανλή.

Μάλιστα ο ίδιος, χωρίς περιστροφές τονίζει χαρακτηριστικά ότι «πιθανόν ο πρώην πρωθυπουργός (σ.σ. με τη δημόσια παρέμβασή του) προσπαθεί πράγματι να ενισχύσει τη λογική των διερευνητικών επαφών που και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί. Δικό του πνευματικό τέκνο είναι, εκείνος ξεκίνησε τις μυστικές επαφές με την Τουρκία μέσω του καθηγητή Ροζάκη το 2000 και εγκλώβισε έτσι σε ένα βαθμό και τις μετέπειτα κυβερνήσεις στη διαδικασία αυτή».

Κάνει λόγο επίσης για «ποντιοπιλατικές αποφάσεις ίσων αποστάσεων», για «σχολή Σημίτη» και εκφράζει ισχυρές επιφυλάξεις για τις διερευνητικές επαφές, τονίζοντας ότι αφενός δεν βλέπει τι θα κερδίσει η χώρα, αφετέρου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθεί η κυβέρνηση και η Ελλάδα προ αδιεξόδου.

Ρητώς υπογραμμίζει ότι δεν θεωρεί εφικτή την προσφυγή στη Χάγη μόνο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, υποστηρίζοντας το άνοιγμα του κεφαλαίου 13 περί Αλιείας, ενώ προειδοποιεί ότι η ΕΕ φαίνεται να έχει βρει «παράθυρο» για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δίχως να χρειαστεί η ένταξή της. Αναφέρει χαρακτηριστικά τις προβλέψεις τις τελευταίας Συνόδου Κορυφής όπου ανοιχτά ετοιμάζεται μια «ειδική σχέση» με την Τουρκία. Ένα «τέχνασμα» για να παρακαμφθεί η ενταξιακή διαδικασία, όπως τη γνωρίζουμε, η οποία έχει «παγώσει».

Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Βαληνάκη στο voria.gr, στην οποία αναφέρεται σε όλα αυτά τα ζητήματα, όπως και στην ενταξιακή διαδικασία των βορείων γειτόνων μας, των Δυτικών Βαλκανίων ακολουθεί:

-Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Σημίτης επιλέγει εκ νέου να αναφερθεί στο Ελσίνκι και στη θέση του ότι η κυβέρνηση Καραμανλή απώλεσε κεκτημένα της συγκεκριμένης συμφωνίας;

Δεν ξέρω ποιά είναι τα κίνητρα του κ. Σημίτη να επιτεθεί για δεύτερη φορά κατά της εξωτερικής πολιτικής του Κώστα Καραμανλή. Σίγουρα η εμπάθεια δεν βοηθά τις εθνικές υποθέσεις, ιδίως όταν σε μια ευαίσθητη περίοδο ένας πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί να μειώσει τον διάδοχό του. Ενστικτωδώς θυμήθηκα πάντως το γνωστό γνωμικό «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Γιατί η περίοδος Κ. Σημίτη είναι δυστυχώς γεμάτη από διπλωματικές αποτυχίες. Ξεκίνησε με την εθνική ήττα στα Ίμια όταν Τούρκοι κομάντος εισέβαλαν ατιμώρητοι σε ελληνικό έδαφος. Αυτή η ανερμάτιστη διαχείριση της κρίσης δυστυχώς προσδιόρισε και τα υπόλοιπα «επιτεύγματα» 
πηγή: Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια