Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ Φ.1739

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Οπλικά συστήματα ΥΕΘΑ:

«Tα αμυντικά μας συστήματα απογειώνονται»

  


Αποστομωτικές απαντήσεις του ΥΕΘΑ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ 
«Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα όχι μόνον δεν πωλούνται, αλλά αναβαθμίζονται με νέες παραγγελίες», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο πώλησης των ΕΑΣ, παρά υπάρχει σχέδιο επέκτασης και αναβάθμισής τους με νέες παραγγελίες. Όπως ανακοίνωσε, «θα υπάρξει από κοινού παραγωγή του εθνικού τυφεκίου με ξένη εταιρεία, που θα απογειώσει τις προοπτικές των ΕΑΣ».

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο έχει ορίζοντα υλοποίησης τα δύο χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και ενημέρωσε ότι σε αυτή τη φάση οι εταιρείες συμπαραγωγής αξιολογούνται από τα Γενικά Επιτελεία, με στόχο να προχωρήσει άμεσα το έργο. Σχετικά με το σκέλος της ερώτησης του κ. Τσίπρα, για το θέμα της μετεγκατάστασης στο Λαύριο των εγκαταστάσεων των ΕΑΣ στον Υμηττό, ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι η εγκατάσταση θα εκτελεστεί κανονικά και δεν συνεπάγεται καμία αρνητική επίπτωση τόσο στην εφοδιαστική αλυσίδα των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και στα προγράμματα που έχουν αναλάβει.

Πηγή: Newsroom



‘’Πέφτουν’’ οι υπογραφές:
Η Ελλάδα στέλνει Patriot στη Σ. Αραβία

  

Στις 20 Απριλίου η υπογραφή της συμφωνίας HΕλλάδα ‘’σφυρηλατεί’’ συμμαχίες με τις χώρες τις αραβικής χερσονήσου.

Σ. Αραβία και ΗΑΕ είναι οι ισχυρότερες δυνάμεις της περιοχής και τις συνδέει ένα κοινό με την Ελλάδα, οι προκλητικές ενέργειες του Ερντογάν.

Τόσο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπογραφή και υλοποίηση της συμφωνίας αποστολής μιας ελληνικής πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών Patriot και αντίστοιχου ανθρώπινου δυναμικού στη Σαουδική Αραβία, με στόχο τη συμβολή τους στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας, με τα έξοδα, όπως είχε συμφωνηθεί, να καλύπτονται συνολικά από το Ριάντ.

Έτσι λοιπόν, στο Ριάντ μεταβαίνουν στις 20 Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για την υπογραφή της συμφωνίας μεταφοράς ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στη Σαουδική Αραβία. Το ταξίδι των δύο υπουργών που σχεδιαζόταν από πέρυσι, «κλείδωσε» το Σαββατοκύριακο.

Oι συνεννοήσεις για την ημερομηνία είχαν ξεκινήσει πριν από τα Χριστούγεννα και η αφορμή είναι η υπογραφή μιας αμυντικής συμφωνίας στην οποία έχουν συμφωνήσει οι δυο χώρες από τις αρχές του 2020, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της Ελλάδας να χτίσει συμμαχίες με τις χώρες του αραβικού τόξου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποστολή μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot PAC-3 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με μια ομάδα χειριστών τους που θα εκπαιδεύσουν το αντίστοιχο προσωπικό της Σαουδικής Αραβίας.

Newsroom 12.04.2021






Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο πρόεδρος Ερντογάν
  

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά από συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Σε μια συνέντευξη Τύπου, ο Ερντογάν ανέφερε επίσης η Άγκυρα θα στείλει 150.000 δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στη Λιβύη.

https://www.thepressroom.gr






Λαβρόβ:
“Σταματήστε να πουλάτε όπλα στην Ουκρανία”
   

Η Μόσχα προειδοποίησε τις χώρες της Δύσης να μην προμηθεύουν όπλα στο Κίεβο, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία. «Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε – και η Τουρκία είναι μια από αυτές – να αναλύσουν (…) την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ, χθες Δευτέρα στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κάιρο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η ρωσική προειδοποίηση διατυπώθηκε με φόντο τις παραδόσεις οπλισμένων UAVs από την Τουρκία στην Ουκρανία δυνάμει διμερούς σύμβασης που υπεγράφη το 2019. Έχουν ήδη παραδοθεί τουλάχιστον έξι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, οι επαφές για την παράδοση των οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, καθώς και για την κατασκευή και την παράδοση περιπολικών πλοίων, ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο.

Ακόμη, ο κ. Λαβρόφ επέκρινε τη φερόμενη ανάπτυξη αμερικανικών πολεμικών στη Μαύρη Θάλασσα, τονίζοντας πως δεν έχει δοθεί απάντηση στο ερώτημα τι ακριβώς θέλουν εκεί τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, χιλιάδες χιλιόμετρα από τις αμερικανικές ακτές.

Σύμφωνα με την Τουρκία, οι ΗΠΑ της επέδωσαν ειδοποίηση για τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά της Μαύρης Θάλασσας μέχρι την 4η Μαΐου. Εν μέσω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνεται ένοπλη σύρραξη τα τελευταία επτά χρόνια, η Δύση εκφράζει έντονη ανησυχία για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα, με την Ουάσινγκτον να μιλά για ρωσικές «προκλήσεις».

Από Militaire News 13/04/2021



      Η Ιαπωνία θα ρίξει το μολυσμένο νερό               της Φουκουσίμα στη θάλασσα!


Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει αποφασίσει να πετάξει στη θάλασσα πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα σήμερα, κάτι που προεξοφλείται πως θα προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από πλευράς χωρών της περιοχής, ιδίως της Νότιας Κορέας.

Η απόφαση αψηφά τις αντιδράσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, ειδικά από πλευράς των εργαζομένων στην αλιεία στη Φουκουσίμα, που εναντιώνεται στην ιδέα εξαρχής.

Η απόφαση που ανακοίνωσε ο κ. Σούγκα βάζει τέλος στον διάλογο που διεξαγόταν τα τελευταία επτά χρόνια για το πώς θα μεταχειρίζονταν οι αρχές τα μολυσμένα ύδατα τα οποία προέρχονταν από τη βροχή, τα υπόγεια ρεύματα και τις απαραίτητες εγχύσεις για να ψυχθούν οι πυρήνες των αντιδραστήρων σε τήξη μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011. Η διαδικασία για την απόρριψη του νερού στη θάλασσα θα αρχίσει σε περίπου δύο χρόνια και αναμένεται να κρατήσει δεκαετίες, διευκρίνισε η ιαπωνική κυβέρνηση.

Το νερό θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία ώστε να αφαιρεθούν βλαπτικά ισότοπα και θα αραιωθεί ώστε να μην παραβιάζονται τα διεθνή πρότυπα προτού πεταχτεί στη θάλασσα, διαβεβαίωσε η ίδια.

Από Militaire News 13/04/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια