Header Ads

ΜΑΡΙΑΣ: Η ΕΕ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΧΑΪΔΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ φ.1737

Νότης Μαριάς: Από Μάρτη- Καλοκαίρι οι περίφημες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η ΕΕ συνεχίζει να χαϊδεύει τον Ερντογάν

  


Η ΕΕ συνεχίζει να χαϊδεύει τον Ερντογάν προκαλώντας με τη συμπεριφορά της την οργή του Ελληνικού λαού που βλέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ανταμείβει τελικά την Τουρκία αντί να της επιβάλει κυρώσεις για τις συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του το Σάββατο 27/3/2021 στο Militaire.gr και στον δημοσιογράφο Πάρη Καρβουνόπουλο ο Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ -Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής, πρώην Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς τελικά η διγλωσσία της ΕΕ συνεχίστηκε με την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την πλήρη απαλλαγή της Τουρκίας η οποία απλά θα βρίσκεται υπό την δήθεν επίβλεψη των Βρυξελλών για προσφυγή εκ μέρους της ΕΕ σε «μέσα και επιλογές», και μάλιστα υπό όρους, αν η Άγκυρα στο μέλλον συνεχίσει την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μια διατύπωση εντελώς αόριστη καθώς η Τουρκία θεωρεί ότι το τουρκολυβικό μνημόνιο είναι δήθεν νόμιμο, οπότε και η ενεργοποίησή του δεν θα θεωρείται από την Άγκυρα ως παραβίαση των όρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου. Μια απόφαση η οποία εκδόθηκε ανήμερα της εθνικής μας επετείου και δη ανήμερα της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 κατά του τουρκικού ζυγού και η οποία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί προσβολή κατά του Ελληνικού λαού καθώς η ΕΕ δίνει συγχωροχάρτι στην Τουρκία για όλες τις παράνομες πράξεις της που διενήργησε κατά την Πατρίδας μας ιδίως από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε στηλιτεύοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που όχι μόνο δεν επέβαλε στην Τουρκία καμία κύρωση για το Ορούτς Ρέις που επί μήνες έκανε πάρτι σε ύδατα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά παρέπεμψε στις καλένδες τις όποιες δήθεν κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Και ενώ η Αθήνα ζητούσε την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παράνομες πράξεις της Αγκύρας κατά Ελλάδας και Κύπρου τελικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην απόφασή του της 25ης Μαρτίου δεν τόλμησε ούτε καν να αναφέρει τη λέξη κυρώσεις. Αρκέστηκε σε ευχολόγια αναφερόμενο σε «μέσα και επιλογές» που θα βρίσκονται στο τραπέζι και θα ενεργοποιηθούν υπό όρους και προϋποθέσεις και μόνο αν η Τουρκία συνεχίσει στο μέλλον την παράνομη συμπεριφορά της.

Βέβαια τεράστια ευθύνη για το συγχωροχάρτι που έδωσε υπό την καθοδήγηση της Μέρκελ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Τουρκία φέρει η κυβέρνηση η οποία στις 13 Ιουλίου 2020 ξεκίνησε μυστικές διαπραγματεύσεις με Τουρκία και Γερμανία στο Βερολίνο, δίνοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στη Μέρκελ να τορπιλίσει και την επικείμενη το καλοκαίρι του 2020 υπογραφή του Ελληνογαλλικού Αμυντικού Συμφώνου με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής.

Στη συνέντευξή του ο Νότης Μαριάς ανέλυσε με στοιχεία τον τρόπο με τον οποίον η Ευρώπη των τραπεζών μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στήριξε την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και ιδίως της πολεμικής βιομηχανίας της Τουρκίας εξοπλίζοντας σαν αστακό τον Ερντογάν. Και καθώς η Τουρκία βυθίζεται πλέον σε νέα οικονομική κρίση οι ευρωπαϊκές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες με αρκετά δις ευρώ στην Τουρκία επέβαλαν όχι μόνο το συγχωροχάρτι στην Τουρκία αλλά και γενναίο οικονομικό πακέτο στήριξης της τουρκικής οικονομίας ιδίως μέσω του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της γείτονος για το μεταναστευτικό.

Και όλα αυτά πέραν των νέων κονδυλίων για προενταξιακή βοήθεια και μεταναστευτικό για το διάστημα 2021-2027 που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΠΔΠ της ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης.

Στα κονδύλια αυτά θα πρέπει να προστεθούν επίσης και χαμηλότοκα δάνεια τουλάχιστον 3,5 δις ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Τουρκία τα οποία μέσω της συμμετοχής της Άγκυρας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Invest EU, που επίσης ενέκριναν Αθήνα και Λευκωσία, θα οδηγήσουν σε μόχλευση δεκάδων δις ευρώ επενδύσεων στην Τουρκία. Και το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί τόσο η συμμετοχή τουρκικών εταιρειών σε διαγωνισμούς για έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 672,5 δις ευρώ, ομοίως με τη σύμφωνη γνώμη Ελλάδας και Κύπρου, όσο και οι διευκολύνσεις προς την Τουρκία στο πλαίσιο της νέας από 1/1/2021 Συμφωνίας για το προτιμησιακό εμπόριο ΕΕ-Χωρών Μεσογείου το οποίο μόνο το 2019 ανήλθε στα 677 δις ευρώ.

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Έτσι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου ενώ δήθεν απαιτούν την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας την ίδια στιγμή με την ψήφο τους ανοίγουν το δρόμο για προικοδότηση της Τουρκίας με πακτωλό κονδυλίων της ΕΕ».

* Ο Νότης Μαριάς είναι πρώην Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ. 
Είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια