Header Ads

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Φ.1736

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προστασία περιβάλλοντος στην Ελλάδα - όλα για το...κέρδος?
  

* Του Βλάση Οικονόμου


Η άνοιξη μπήκε στην Ελλάδα με την ψήφιση ενός σημαντικού νόμου για την απλοποίηση των Δημοσίων Συμβάσεων που περιείχε ένα άρθρο (219) που δίνει τη δυνατότητα να γίνουν «ήπια αναπτυξιακά έργα δημοσίου συμφέροντος» μέσα σε περιοχές Natura. Δυστυχώς, όπως έχει συνηθίσει το Ελληνικό κράτος, όταν τέτοιοι νόμοι δίνονται για διαβούλευση, δεν περιέχουν τα επικίνδυνα άρθρα που έρχονται με τροπολογίες πριν την ψήφισή τους από το εκάστοτε κυβερνών κόμμα. Αυτό το άρθρο λοιπόν προκάλεσε την οργή όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων (οι οποίες σε μια βδομάδα μάζεψαν πάνω απο 30000 υπογραφές πολιτών), την αίτηση απόρριψής του από το Κρατικό ΕΠιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και φυσικά την αντίδραση πολλών φορέων εντός και εκτός της χώρας.

Υπόψιν ότι ο αρμόδιος υπουργός έλεγε από το Βήμα της Βουλής ότι “για να αντιδρούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κάτι καλό θα κάνουμε” και ότι στις περιοχές προστασίας (30% της επικράτειας) του πρέπει να γίνουν δουλειές γιατί “Κάπως πρέπει να ζήσει και ο κόσμος και να φάει ψωμί”. Το άρθρο αυτό προβλέπει ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) για τις περιοχές Natura, μπορούν να ορίζονται, μέσα στις τελευταίες, «υπο-περιοχές» για «ήπια αναπτυξιακά έργα δημοσίου συμφέροντος». Ορίζεται δε μια διαδικασία:

ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εκπονεί μια ΕΠΜ ειδικά για την «υπο-περιοχή» αυτή, η οποία μάλιστα θα τροποποιεί την υπό εκπόνηση ευρύτερη ΕΠΜ και μια στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ενώ η όλη διαδικασία θα εγκρίνεται τελικά με προεδρικό διάταγμα. Τα βασικά προβλήματα του άρθρου είναι ότι α) Είναι αντίθετο με την Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη λήψη μέτρων διατήρησης των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών οδηγώντας στον κατακερματισμό των περιοχών του δικτύου Natura 2000 και σε αποσπασματική προστασία τους, β) αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια παραβιάζει την Κοινοτική νομοθεσία για τους οικότοπους και λαμβάνει συνεχώς πρόστιμα, γ) Υποβαθμίζει το έργο των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που είναι προς υλοποίηση, και δ) η πρόβλεψη ότι τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια θα διαμορφώνουν τα μέτρα προστασίας των περιοχών Natura αποτελεί κατάφωρη καταστρατήγηση του προστατευτικού καθεστώτος των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας. Αυτές οι πρακτικές θα οδηγήσουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για άλλη μια φορά και σε σίγουρες καταδίκες και πρόστιμα. Το πρόβλημα γίνεται πια ιδεολογικό για το κατά πόσον θέλουμε να θυσιάσουμε το φυσικό μας πλούτο για αμφίβολες επενδύσεις και για άλλη μια φορά φαίνεται ότι το Ελληνικό Κράτος στρέφεται ενάντια του περιβάλλοντος. Στην τελική ας γίνουν επενδύσεις στο υπόλοιπο 70% της επικράτειας...Δυστυχώς ο νόμος πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Ετοιμαζόμαστε σα χώρα και για νέα πρόστιμα...

*Ο Δρ. Βλάσης Οικονόμου, είναι Διευθυντής Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής και Κλιματικής Αλλαγής, με έδρα το Αμστερνταμ

Δεν υπάρχουν σχόλια