Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ φ.1736

Χρίστος Δήμας 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Παρέμβαση Δήμα για τον χαρακτηρισμό της ελιάς Μανάκι ως Π.Ο.Π.
Ένα πάγιο αίτημα των ελαιοκαλλιεργητών της Κορινθίας συζητείται για πρώτη φορά σοβαρά
  


Αναθερμάνθηκαν οι ελπίδες των ελαιοκαλλιεργητών στην Κορινθία για το χαρακτηρισμό της ελιάς Μανάκι ως Π.Ο.Π., μετά από σχετικές ανακοινώσεις του Κορίνθιου υφυπουργού Ανάπτυξης, Χρίστου Δήμα.

Η κατοχύρωση της ποικιλίας Μανάκι ως προϊόντος Π.Ο.Π. αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των καλλιεργητών ελιάς στην Κορινθία, μιας και η ποικιλία αυτή είναι κατεξοχήν κορινθιακή με ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά που αποτυπώνονται στην υφή, τη γεύση και το άρωμα του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Σύμφωνα λοιπόν με ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας: «Η ποικιλία ελιάς Μανάκι είναι μια παραδοσιακή-διαχρονική καλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας. Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ Δήμητρα κ. Χαρουτουνιάν εξετάζουμε το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού της ως προϊόν Π.Ο.Π. προς όφελος των καλλιεργητών».

Η ποικιλία μανάκι ωριμάζει με αργούς ρυθμούς και η καλύτερη εποχή για τη συγκομιδή της είναι από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου. Ο καρπός της έχει μεσαίες διαστάσεις με οβάλ σχήμα. Το βάρος της ποικίλει από 2.2 έως 2.9 γραμμάρια. Αυτό που χαρακτηρίζει το δέντρο Μανάκι είναι ότι αντέχει σε υψηλό υψόμετρο, όπου άλλες ποικιλίες εκτός από την Αθηνολιά δε μπορούν να αποδώσουν. Είναι ανθεκτική στο κρύο και στους ισχυρούς ανέμους.

Συναντάται και με τα ονόματα Μανάκι, Κορινθιακή, Γλυκομανάκι, Γλυκομανακολιά.

Τι σημαίνει Π.Ο.Π.

Ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) νοείται το όνομα μιας περιοχής, που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός αγροτικού προϊόντος που παράγεται σε αυτήν και η ποιότητα του ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον. Το καθεστώς για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992 με τον κανονισμό 2081/92





Από τη συνέντευξη Χρίστου Δήμα στο ThePresident:
«Το πρόγραμμα “ΘΩΡΑΞ” είναι τεράστια τεχνολογική πρόκληση»
  

Τη λειτουργία του προγράμματος νέας γενιάς «ΘΩΡΑΞ», το οποίο θα προσφέρει πλήρη επίγνωση της καταστάσεως της χώρας σε πραγματικό χρόνο, αναλύει εκτενώς ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Χρίστος Δήμας, στη συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στο ThePresident.

Όπως επισημαίνει, με το πρωτοποριακό αυτό σύστημα τα θεσμικά όργανα θα λαμβάνουν αποφάσεις με τάχιστη απόκριση, για κρίσιμα θέματα, από τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων μέχρι την υπερπτήσεις αεροσκαφών, UAV αγνώστου ταυτότητας και του μεταναστευτικού.

(συνέχεια προηγουμένου) – Υφυπουργέ, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης η σανίδα σωτηρίας που τόσο έχει ανάγκη το επιχειρείν;

-Κοιτάξτε, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε αντανακλαστικά με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για ευκαιρία, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο, προκειμένου να αναβαθμίσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας.

-Πώς θα διαχειριστεί το δικό σας υπουργείο το ποσό που θα απορροφήσει;

Η έρευνα και η καινοτομία έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια και ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, την ενίσχυση των ερευνητικών προγραμμάτων, την αναβάθμιση και επέκταση των υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων, μεταρρυθμίσεις για τις επενδύσεις σε έρευνα & ανάπτυξη (R&D), μεταρρυθμίσεις υπέρ του οικοσυστήματος καινοτομίας στην Ελλάδα.

– Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει ότι «χιλιάδες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και δυο στις τρεις θα έχουν σοβαρά προβλήματα».

Τί απαντάτε στην πρόβλεψή του;

Η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός για όλο τον πλανήτη. Οι συνέπειες του αγγίζουν το σύνολο του πληθυσμού της γης και βεβαίως την παγκόσμια αλλά και την εθνική οικονομία. Η εξέλιξη της πανδημίας μάλιστα, είναι δυναμική, δηλαδή τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς. Η Κυβέρνηση από την αρχή αυτής της πρόκλησης αποφασίζει πρώτα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, πάντα με την σύμφωνη γνώμη και τις εισηγήσεις των ειδικών. Όμως, επειδή οι οικονομικές συνέπειες είναι ραγδαίες, για όσο διαρκεί η παρούσα επιδημιολογική κατάσταση που μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων, στηρίζουμε έμπρακτα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται και τους άνεργους. Αναμφίβολα, η απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα και για αυτό τα μέτρα ενίσχυσης συνεχώς διευρύνονται και επεκτείνονται.

Για να ξεπεράσουμε την πανδημία πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε πως όσο το δυνατόν περισσότεροι και ταχύτερα εμβολιαστούμε, τόσο πιο σύντομα θα ξεμπερδέψουμε και θα ανακτήσουμε τις καθημερινές μας ζωές. Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, για την οποία με ρωτήσατε, όσο δεν κάνει υπεύθυνες συνολικές προτάσεις, τόσο για το υγειονομικό σκέλος όσο και για την οικονομία, το μόνο που καταφέρνει είναι να αποδεικνύει πως δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια