Header Ads

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΤΟΠΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ φ.1735

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΤΟΠΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ (Δ)΄
  


Οι εκπαιδευτικές εκδρομές αποτελούν σημαντικό κομμάτι της σχολικής αγωγής ,καθώς οι μαθητές με τρόπο βιωματικό και εύληπτο αντιλαμβάνονται τα σημαντικά γεγονότα της ιστορίας μας, σκιαγραφούν το προφίλ σπουδαίων προσωπικοτήτων και εντέλει ενισχύουν την εθνική τους συνείδηση και τον πατριωτισμό.

Έχοντας λοιπόν την πεποίθηση ότι εκπαιδευτικές επισκέψεις αποτελούν σπουδαίο βοήθημα στα χέρια του εκπαιδευτικού-σύμφωνα και με τις καταστατικές αρχές των εκπαιδευτηρίων «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ», οι οποίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της 15ετούς πορείας τους στηρίζονται στην ελληνορθόδοξη αγωγή και παράδοσηο σχεδιασμός των εκδρομέων έχει ως πρωταρχικό στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με τα διάφορα ιστορικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους. Στο αφιέρωμα λοιπόν , αυτό με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση ,θα περιηγηθούμε ενδεικτικά σε κάποιες από τις εκδρομές που σχετίζονται με την επέτειο αυτή και έλαβαν χώρα τα περασμένα έτη.

Ξεκινάμε την εκδρομική μας αναδρομή από την Καλαμάτα και τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων , όπου σύμφωνα με την παράδοση κηρύχθηκε η έναρξη του αγώνα στη Μεσσηνία στις 23 Μαρτίου του 1821.Ο Ναός αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και κάθε χρόνο πραγματοποιείται στις 23 Μαρτίου δοξολογία προς τιμήν των ηρώων του 1821 ,που ακολουθείται από αναπαράσταση της κατάληψης και απελευθέρωσης της πόλης και από μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Όχι πολύ μακριά από Καλαμάτα και νοτιοανατολικότερα στην Πελοπόννησο ανακαλύπτει κανείς την Αρεόπολη της Μάνης . Πρόκειται για την ιστορική έδρα του δήμου Ανατολικής Μάνης ,όπου σύμφωνα με την ιστορία , στις αρχές Μαρτίου του 1821, ξεκινά η πολεμική προπαρασκευή . Συγκεντρώνονται κρυφά οι οπλαρχηγοί ,ενώ ο Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας βρίσκονται ήδη στην περιοχή και αναμένουν.

Στις 17 Μαρτίου του 1821 οι πρόκριτοι και οι καπεταναίοι ,νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία έναρξης της επανάστασης , συγκεντρώνονται και κηρύσσουν τον πόλεμο κατά των Τούρκων . Μετά τη δοξολογία ,στη μικρή πλατεία μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών , οι πρόκριτοι με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη υψώνουν την σημαία της επανάστασης . Ο παπάς του χωριού όρκισε και ευλόγησε τα παλικάρια και τα όπλα τους: «Ορκίζομαι ,εις το όνομα του παντοδύναμού μας Θεού ,εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδος, να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου, υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Ορκίζομαι να μη βλάψω εις τα όπισθεν εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος και της θρησκείας μου . Ορκίζομαι ¨Ταν ή επι τας¨και «Νίκη ή Θάνατος» υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

(Πηγή: Πυρσός Εκπαιδευτήρια «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ¨» Κορίνθου (Εορτολόγιο 2021) (Επιμελείται: Ελένη Κ. Αρμπή)

Δεν υπάρχουν σχόλια