Header Ads

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1733


ΜΕ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


Ο «Κορίνθιος»


Ποιά Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. και με ποιούς Ηγέτες;

Στο τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Εκεί παρέστη και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πέραν των οποιωνδήποτε θεμάτων της ατζέντας, που συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις, ο Πρωθυπουργός ζήτησε την παρέμβαση των εταίρων μας σε θέματα που είναι αμέσου ενδιαφέροντος για την χώρα μας. Κυρίαρχα ενδιαφέροντα εκείνη την ώρα ήταν οι διαρκείς παραβιάσεις εναέριου και θαλάσσιου χώρου από την υποτίθεται σύμμαχο Τουρκία και το Μεταναστευτικό σε όλα τα επί μέρους προβλήματα που επιζητούν λύση. Το τελικό αποτέλεσμα. και οι αποφάσεις της Συνόδου ήταν κατώτερες του αναμενομένου. Αποδείχθηκε πως όλα μα όλα ήταν στημένα από τη Γερμανίδα Πρόεδρο της Ε.Ε. Άγγελα Μέρκελ για να κερδίσει χρόνο η Τουρκία του ακαταλόγιστου Τ. Ερντογάν και να παραπεμφθούν τα ελληνοτουρκικά και οι τυχόν κυρώσεις στην Τουρκία στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, που θα γίνει εντός των αμέσως επομένων ημερών. Η ιστορική πραγματικότητα μας έχει διδάξει ότι στις διαφορές μας με την Τουρκία οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν είναι μόνον αδιάφοροι απέναντι στα Ελληνικά αιτήματα, αλλά και μερικοί εξ αυτών επικίνδυνα φίλα προσκείμενοι προς την Τουρκία.

Θα μας ρωτήσετε ποίες είναι οι προβλέψεις μας για την επικείμενη Συνδιάσκεψη των Πρωθυπουργών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Είναι δύσκολο να παραστήσουμε τους προφήτες, αλλά μπορούμε να κάνουμε μερικές σκέψεις Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συνεδριάσουν πρόκειται να καταδικάσουν έντονα «τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο rπέλαγος, να υπογραμμίσουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά πέραν τούτου ουδέν.. «Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά άλλων συνεδριάσεων που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σχετικά με τη διερεύνηση και την εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό.

Σε ποίον όμως εμονικά τα λέμε όλα αυτά, αφού γνωρίζουμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έχει τη δική του ατζέντα και τους γράφει όλους κανονικά; Κάτι μας λέγει πως ακόμη μία φορά ο δικός μας Πρωθυπουργός θα ακούσει να λέγονται «Ευχολόγια και μηνύματα» μακριά από κάθε ουσία. Για ήσσονος σημασίας θέματα η ΕΕ έχει λάβει σκληρά μέτρα έναντι της Ρωσίας πρακτικά, οικονομικού αποκλεισμού και άλλα. Γιατί δεν εφαρμόζει στην περίπτωσή μας την ίδια τακτική παρά χαϊδεύει τον Τούρκο δυνάστη της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου; Μακάρι να πέσουμε έξω στις εκτιμήσεις μας, αλλά δεν το βλέπω… 
Ο «ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια