Header Ads

ΚΙΝΑΛ: ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ φ.1732

Στηρίξτε την εστίαση στην Κορινθία – Τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή Μ. Κατρίνη

  


Την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με θέμα την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης, με τη συμμετοχή του Βουλευτή Ηλείας και τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Μ. Κατρίνη, του Γραμματέα της Ν.Ε Κορινθίας, μελών της ΝΕ και της ΚΠΕ. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Κορινθίας, εκπρόσωπος του ΣΕΓΕΣ Κορινθίας και επιχειρηματίες της εστίασης από τον Νομό.

Τονίσαμε την ανάγκη να στηριχθούν οι επιχειρήσεις της εστίασης, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αναφερθήκαμε στις ενέργειες που έχουμε ήδη κάνει και παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας. Μιλήσαμε για μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, την μείωση κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και την ελάφρυνση τους από υποχρεώσεις την στιγμή που παραμένουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, τονίσαμε την ανάγκη ύπαρξης προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις της εστίασης ύψους 1 δις, με το 70% να είναι ενίσχυση και 30% δάνειο, με μείωση του κριτηρίου πτώσης τζίρου στο 10%, αλλά με ρήτρα διατήρησης προσωπικού για 4 τουλάχιστον μήνες. Τονίσαμε ότι για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, δεν πρέπει να επιστραφεί το 50% του ποσού, μια δυνατότητα που παρέχεται στην κυβέρνηση με βάση την πρόσφατη αναθεώρηση του πλαισίου από την Ε.Ε.

Επισημάναμε ότι πρέπει να επιδοτηθεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για 6 μήνες μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 6% για όλο το 2021 και τα δημοτικά τέλη για τέσσερις μήνες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.

Επίσης πρέπει να υπάρξει ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων σε δημόσιο-ταμεία, με κούρεμα του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση. Απαλλαγή από τις πάγιες χρεώσεις για ηλεκτροδότηση-τηλεφωνία-υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης για το σύνολο του διαστήματος που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή ή εναλλακτικά, χρονική μετάθεση των σχετικών υποχρεώσεων που γεννήθηκαν στο lockdown από το 2022 σε 24 δόσεις, ενώ πρέπει να ανασταλεί και η καταβολή δόσεων τραπεζικών δανείων για διάστημα 4 μηνών μετά το άνοιγμα των καταστημάτων.

Επιπλέον, πρέπει να επεκταθεί η μείωση των μισθωμάτων σε ποσοστό 50% για 4 μήνες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων, η παράταση επαγγελματικών μισθώσεων, η αναστολή εξώσεων και πλειστηριασμών για το 2021. Επίσης μετά το τέλος της αναστολής λειτουργίας, οι επιχειρήσεις της εστίασης πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων με κλιμακούμενη επιδότηση ανάλογα με το αν εξυπηρετείται ή όχι το δάνειο τους, χωρίς τις αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται σήμερα από τις τράπεζες.

Τονίσαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει την πρόταση μας για ένα μοντέλο «ανοίγματος με ασφάλεια» που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δεν θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής.

Με αυτόν τον τρόπο πολλές περιοχές θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν την οικονομική τους λειτουργία με υγειονομική ασφάλεια.

Τέλος, ακούσαμε τις αγωνίες που εξέφρασαν οι επιχειρηματίες της εστίασης, τονίζοντας την δύσκολη πρόσβαση ή τον αποκλεισμό τους από τραπεζική χρηματοδότηση και την μη ορθή κατανομή χρηματοδοτικών εργαλείων όπως λ.χ. η επιστρεπτέα. Ακούσαμε αρκετές προτάσεις και - αιτήματα για την δύσκολη επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης, προτάσεις που δεσμευτήκαμε να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας, προτείνοντας καθημερινά στην κυβέρνηση πολιτικές – λύσεις για να στηριχθούν τώρα, με σχέδιο και με κάθε δυνατό τρόπο οι επιχειρήσεις της εστίασης και οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτές. Δεν πρέπει να μπουν λουκέτα στις επιχειρήσεις της εστίασης.

Πληροφορίες: Αγγελόπουλος Δημήτρης Τηλέφωνο επικοινωνίας :6948266544

Δεν υπάρχουν σχόλια