Header Ads

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΝΕΑ φ.1730

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΕΣ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

  


Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου λειτούργησε χθες Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού και τους Διακόνους του.

Τον Θ. λόγο κήρυξε, με την προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεώς μας κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «ανάσταση», δηλαδή στην εσωτερική αναγέννηση του Ζακχαίου, η οποία συντελέστηκε με την παρουσία του Χριστού στην Ιεριχώ.

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας συνεχάρη τους πιστούς, που προσέρχονται ευλαβώς στην Εκκλησία προκειμένου να μετέχουν στο Μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας και να κοινωνήσουν το Σώμα και το Αίμα του Σωτήρος Χριστού, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα. Ο Σεβασμιώτατος παρομοίασε την σημερινή «ιδιαίτερη» κατάσταση, ως προς την προσέλευση των πιστών στις Ι. Ακολουθίες, με τα πρωτοχριστιανικά χρόνια, κατά τα οποία για όλα τα δεινά του κόσμου έφταιγαν οι Χριστιανοί και η Πίστη τους. Ετσι και στις μέρες μας, για όλα φταίει η Εκκλησία, την Οποία πολλοί πολέμησαν στο διάβα των αιώνων, αλλά Αυτή εξακολουθεί να υπάρχει, να αγωνίζεται, και παρά τις δυσκολίες και την πολεμική που δέχεται, να στέκει αγέρωχη στο ύψος των περιστάσεων χωρίς την παραμικρή «έκπτωση» στο έργο Της.

Την ίδια ημέρα και στο Ι. Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου «Παναγίας Γιάτρισσας» στο Λουτράκι λειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος συλλειτουργούντων των Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκαδίου Ραζνύ, Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Νικολάου Βασιλοπούλου και των Διακόνων π. Γεωργίου Μαρινάκη και π. Ιωάννου Αθανασίου.

Στον λόγο του προς τους πιστούς, οι οποίοι εφαρμόζοντας τα υγειονομικά μέτρα προστασίας για την εξάπλωση της COVID-19 παρίσταντο συμπροσευχόμενοι στην Θ. Λειτουργία, ο Θεοφιλέστατος ερμήνευσε την Ευαγγελική περικοπή, η οποία αναφέρεται στην μετάνοια του Ζακχαίου, τονίζοντας ότι, η Εκκλησία προετοιμάζει το πλήρωμα Της για τον ερχομό του Τριωδίου καλώντας τους ήδη σε μετάνοια. Το θαύμα της αλλαγής του Ζακχαίου μας διδάσκει να μην απελπιζόμαστε, να ξεπερνάμε τα εμπόδια του εαυτού μας και του κόσμου, να δυναμώνουμε την πίστη μας στον Ιησού Χριστό, να συνειδητοποιούμε την αμαρτωλότητα μας και τότε να είμαστε σίγουροι ότι ο Χριστός θα μας «προσέξει» πρώτος, όπως έκανε με τον Ζακχαίο. Ολοκληρώνοντας, μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, ανέγνωσε δε και τις ευχές εις πάσαν ασθένειαν επικαλούμενος την βοήθεια της «Παναγίας Γιάτρισσας» για την λοιμική νόσο του κορωνοϊού!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.






Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

  

Τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, τίμησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος τελώντας Αρχιερατική Θ. Λειτουργία την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021, παραμονή της εορτής στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου, στην Κόρινθο, με την παρουσία αντιπροσωπείας μαθητών, μαθητριών και διδασκάλων, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον COVID 19. Αντί κηρύγματος ανεγνώσθη το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την εορτή των Τριών Μεγίστων Φωστήρων, το οποίο ανέγνωσε ιεροπρεπώς ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κορίνθου – Λουτρακίου Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Παναγιώτης Μαυραγάνης.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, λίγο πριν την απόλυση, στην σύντομη αναφορά του, ομίλησε για τους τιμώμενους Αγίους και την ανεπανάληπτη προσφορά τους στην Εκκλησία, τις Επιστήμες και την Παιδεία. Τόνισε δε, ότι τα συγγράμματα των Αγίων Πατέρων είναι διαχρονικά διαμάντια, των οποίων η μελέτη εκτός από τα προφανή μορφωτικά οφέλη, προσφέρει και ηρεμία και γαλήνη στις ψυχές των Χριστιανών. Και φυσικά οι εσχάτως «κυκλοφορούσες» απόψεις περί τάχα ξεπερασμένου της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών μόνο ως αστειότητα μπορεί να εκληφθούν από τους νοήμονες ανθρώπους. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχήθηκε στους μαθητές, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς να έχουν πάντοτε την ευλογία του Θεού, να είναι υγιείς και να έχουν πρόοδο στην ζωή τους δια των πρεσβειών των Αγίων Τριών Ιεραρχών, μιμούμενοι το παράδειγμά Τους!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.



ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
  

Στο Μητροπολιτικό Ι. Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, εντός του Επισκοπείου, εόρτασε ο Σεβ.

Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος την μεγάλη Δεσποτική και Θεομητορική εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, τελώντας Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, ανήμερα της Εορτής Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021, πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς.

Λίγο πριν το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, αφού διάβασε ευχές υπέρ υγείας και λυτρώσεως από την πανδημία, ανέλυσε το νόημα της Ακολουθίας του Σαραντισμού, που οφείλουν να τελούν όλες οι μητέρες σαράντα μέρες μετά την γέννηση του παιδιού και η οποία βασίζεται στην Υπαπαντή του Κυρίου μας. Στην συνέχεια ομίλησε για την εορτή της Υπαπαντής τονίζοντας ότι οι πιστοί οφείλουμε, αν θέλουμε να γευτούμε την χαρά, την λύτρωση και την δόξα του Σωτήρος Χριστού, να προστρέχουμε στην Εκκλησία και να συμμετάσχουμε στα Ι. Μυστήρια Της, καθώς μόνο έτσι μπορούμε να «συναντηθούμε» με τον Χριστό και να λάβουμε μέσα μας το Φως το Αληθινό!

Την ίδια ημέρα και στην Ι. Μονή Αναστάσεως του Χριστού στο Λουτράκι λειτούργησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της ως άνω Ι. Μονής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος.

Στον λόγο του προς την Ι. Αδελφότητα ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην Εορτή της Υπαπαντής, ως ένα Μυστήριο που φανερώνει την Ένσαρκο Οικονομία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και που κατακλύει τις Εορτές των Χριστουγέννων. Οι πιστοί επεσήμανε ότι πρέπει να έχουν τον νου τους προσηλωμένο στην συνάντησή τους με τον Σωτήρα και το Φως του κόσμου, τον Ιησού Χριστό, ώστε αυτό το Φως να τους καθοδηγεί καθημερινά στον δρόμο προς την συνάντηση μαζί Του στην Ουράνιο Βασιλεία!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ.


Δεν υπάρχουν σχόλια