Header Ads

200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ φ.1728

ΕΠΕΤΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 
Διακόσια χρόνια από την Επανάσταση…

  


1821… Μια χρονολογία κατά την οποία όλη η υφήλιος στάθηκε έκπληκτη μπροστά στην τολμηρή απόφαση ενός λαού να διεκδικήσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης ενάντια σε μια υπερδύναμη.

Διακόσια χρόνια , η Επανάσταση του 1821 συνεχίζει να διδάσκει, να εμπνέει, να καθοδηγεί . Σίγουρα οι Έλληνες έδωσαν τα πάντα για την επίτευξη του στόχου τους Προσηλωμένοι απόλυτα σε αυτόν, με την αυταπάρνηση που υποδηλώνει το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» , ενωμένοι και αποφασισμένοι . Και μόνο όταν τα χαρακτηριστικά αυτά υποχώρησαν η Επανάσταση κινδύνευσε να καταρρεύσει.

Τιμούμε τους Έλληνες της Επανάστασης του 1821 αλλά και των υπόλοιπων πατριωτικών αγώνων για τη θυσία τους . Η τιμή όμως γίνεται μεγαλύτερη όταν οι πράξεις γίνονται παράδειγμα προς μίμηση και τα γεγονότα δίδαγμα. Όταν , απαλλαγμένοι από τις αγκυλώσεις και τις τυποποιήσεις της εποχής μας, ενστερνιστούμε τον αγνό πατριωτισμό των ηρώων του ΄21 . Αυτόν τον πατριωτισμό που τους υπαγόρευε να υποτάξουν το θέλημα του ενός στην υπηρεσία των αξιών του Γένους , στην υπηρεσία των πολλών.

Ζούμε βέβαια σε μια εποχή που ο πατριωτισμός κρίνεται και συχνά συκοφαντείται και καταδικάζεται . Αγάπη όμως για την πατρίδα σημαίνει αγάπη και για τον συνάνθρωπο που πατά στο ίδιο χώμα, που αναπνέει τον ίδιο αέρα
, που ανατράφηκε με το ίδιο πνεύμα και τις ίδιες αιώνιες και ακατάλυτες αξίες με μας. Αγάπη για την πατρίδα σημαίνει συνάμα σεβασμός και στον γείτονα και στη δική του πατρίδα. 

Αγάπη για την πατρίδα δηλώνει και ο σεβασμός σ ΄εκείνον που στερείται τη δική του πατρίδα και πονά , γιατί ξενιτεύεται από ανάγκη .

Αυτός ο πατριωτισμός ενέπνευσε ακόμα ξένους , φιλέλληνες , να συστρατευθούν στον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία.

Ένας τέτοιος πατριωτισμός αποτελεί ιερή αξία και δεν ταιριάζει , να συκοφαντείται και να καταδικάζεται . Αντίθετα , τον υιοθετείς, τον καλλιεργείς και τον προσφέρεις σ’ όποιον αληθινά ελεύθερο άνθρωπο συναντάς ή καλείσαι να τον διαμορφώσεις .

Τα παιδιά μας και οι έφηβοι, οι ελπίδες μας δηλ. για το αύριο , κατά τον αείμνηστο δάσκαλο Σαράντο Καργάκο, είναι « πολίτες υπό διαμόρφωση». Τους οφείλουμε, λοιπόν ως ορθόδοξοι έλληνες, την μετάγγιση αυτών των αξιών, που ορίζουν την ταυτότητα και την ιδιοπροσωπία μας και που αποτελούν τη θωράκισή τους απέναντι στους ποικιλώνυμους επιδρομείς, που ζητούν να μας αλώσουν. Τα Εκπαιδευτήριά μας στοχεύουν ακριβώς μέσα από ποικίλες δράσεις (που θα γνωρίσετε ακροθιγώς στο παρόν αφιέρωμα) να εμπεδώσουν στους μαθητές τους την παρακαταθήκη αυτού του πατριωτισμού - πολιτισμού, που παραλάβαμε από ήρωες και μάρτυρες των επαναστατικών χρόνων ως πυξίδα για τη χάραξη ορθής πορείας προς το μέλλον 

(Πηγή: Πυρσός ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» Κορίνθου (Ελένη Κ. Αρμπή)





Δεν υπάρχουν σχόλια