Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΗΜΑ φ.1729

Χρίστος Δήμας 
Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

«Πολιτεία Καινοτομίας»

  


Άρθρο του υφυπουργού Ανάπτυξης και βουλευτή Κορινθίας, Χρίστου Δήμα το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, την Βαρκελώνη, το Ρότερνταμ και άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις ήδη λειτουργούν «Πολιτείες Καινοτομίας».

Τι ακριβώς όμως είναι η «Πολιτεία Καινοτομίας» και γιατί χρειάζεται μία στην Ελλάδα;

Εν συντομία, η «Πολιτεία Καινοτομίας» είναι ένας φυσικός χώρος παραγωγικότητας και δημιουργίας στον οποίο συνυπάρχουν τμήματα έρευνας και ανάπτυξης μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες μεταξύ τους με στόχο την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Φιλοδοξία του εγχειρήματος είναι να καταστεί η έδρα της καινοτομίας στην χώρα και να λειτουργήσει ως μια «κυψέλη» που θα θρέψει μερικές από τις καλύτερες ιδέες του αύριο.

Γιατί χρειάζεται όμως; Αντί οι ταλαντούχοι Ελληνες επιχειρηματίες και ικανοί επιστήμονες να ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους και να υλοποιούν τις ιδέες τους σε οργανωμένους χώρους του εξωτερικού, όπως είναι οι θερμοκοιτίδες, επιταχυντές ή πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, πλέον θα μπορούν να το κάνουν και στην Ελλάδα.

Που θα γίνει; Αναζητούσαμε από την αρχή την αξιοποίηση ενός εγκαταλελειμμένου ακινήτου που να ανήκει στο κράτος, στην καρδιά της Αττικής. Η επιλογή του παλαιού εργοστασίου της ΧΡΩΠΕΙ, έκτασης 17.893 τ.μ, έχει τόσο συμβολική αξία καθώς ο συγκεκριμένος χώρος έχει σημαντική ιστορία στην καινοτομία τον περασμένο αιώνα, όσο και ουσιαστική αξία επειδή είναι ανεκμετάλλευτος πάνω από τρεις δεκαετίες. Παράλληλα, κρίθηκε κατάλληλος λόγω της γεωγραφικής θέσης ανάμεσα σε Αθήνα και Πειραιά και της εύκολης συγκοινωνιακής πρόσβασης. Τέλος, αναμένεται να βοηθήσει στην αστική ανάπλαση της περιοχής φέρνοντας ουσιαστικά ακόμα πιο κοντά το κέντρο της Αττικής με τολιμάνι του Πειραιά προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές.

Πότε θα είναι όμως έτοιμη;

Το έργο δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη πριν από 14 μήνες και, μέσασε σύντομο χρονικό διάστημα, κάναμε σημαντικά βήματα προόδου.

Βρήκαμε την έκταση, την φέραμε στην χρήση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καταρτίσαμε επιχειρηματικό σχέδιο, πήρε την έγκριση από την Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, πήρε την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ολοκληρώσαμε όλες τις διαδικασίες και τεχνό-οικονομικές μελέτες που απαιτούνται και ήδη έχει δημοσιευτεί το πρώτο τεύχος δημοπράτησης του διαγωνισμού, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Καινοτομίας.

Η επένδυση υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ και ελπίζουμε πως εντός του 2021 θα ανακοινωθεί ο ανάδοχος. Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, ο χώρος θα μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 2000 εργαζόμενους και πολλές επιχειρήσεις.

Τα οφέλη όμως δεν θα είναι μόνο για τους ένοικουςστην «Πολιτεία Καινοτομίας» αλλά ακόμα και οι επιχειρήσεις που δεν θα στεγάζονται εκεί, όμως παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα δρώμενα της καινοτομίας, θα συμμετέχουν σε καθημερινές εκδηλώσεις που αποσκοπούν να ενώσουν δυνάμεις έρευνας και καινοτομίας (matchmaking).

Εν κατακλείδι, σκοπός μας είναι να καταστεί η φυσική έδρα της καινοτομίας στην Ελλάδα, με σημαντική επίδραση στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στο να εξελιχθεί η χώρα μας σε κόμβο καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη δημιουργία νέων ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας ενώ αναμφίβολα θα αποτελέσει έναν δυναμικό παράγοντα ανάσχεσης της διαρροής μυαλών στο εξωτερικό.

Οι Ελληνες έχουμε τις ιδέες, σύντομα θα έχουμε και τον χώρο και τις συνέργειες ώστε αυτές οι καινοτόμες καλές ιδέες να μπορούν να υλοποιηθούν και εντός της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια