Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1728


ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων
  


Νίκος Δένδιας : Ενημερώνει τα κόμματα για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

  

Στις 25 Ιανουαρίου, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου συναντήσεις με τους εκπροσώπους τους.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την τουρκική στο πλαίσιο της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών.

Μόνη διαφορά ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα Στις 25 Ιανουαρίου, οι αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Ή Αγκυρα ωστόσο υποστηρίζει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει εφ’ όλης της ύλης στο πλαίσιο της στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας» που θέτει σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά η Αθήνα, διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι μοναδικό αντικείμενο των συνομιλιών είναι οι θαλάσσιες ζώνες (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα).

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του, στην πορτογαλική εφημερίδα DIÁRIO DE NOTÍCIAS, έστειλε το μήνυμα πως μια Τουρκία που θα τηρεί τους κανόνες, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα προσεγγίσει την Ευρώπη, είναι καλοδεχούμενη για την Ελλάδα.

Παράλληλα κατέστησε εκ νέου σαφές πως η μόνη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία αφορά την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωσε πως δεν είναι ένα ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί, αναφέροντας ότι η Ελλάδα ήδη το επέλυσε με την Ιταλία και την Αίγυπτο και θα το επιλύσει με την Αλβανία. Επισήμανε πως σε περίπτωση που οι δύο χώρες αν δεν φθάσουν σε συμφωνία για τις τεχνικές ιδιαιτερότητες, θα πορευτούν στη Χάγη για να τις επιλύσουν… Αναγνωρίζει τη Χάγη, ενώ δεν έχει αναγνωρίσει το νομικό καθεστός της θάλασσας η Τουρκία ή παίζεται κάποιο μπαιχνίδι;

Πηγή: in.gr 17 Ιανουαρίου 2021




Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ραντεβού «στους δρόμους» με την Κεραμέως

  

Ραντεβού στα « χαρακώματα» δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια αλλιώς υπόσχονται επιστροφή στους… δρόμους. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν στο σύνολο του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, προτάσσουν ωστόσο την αλλαγή για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, υποστηρίζοντας πως θα μειωθούν οι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργώντας «πελατεία για τα κολέγια».Παράλληλα ωστόσο αναδεικνύουν ως σημαντικότερη διαφοροποίηση το γεγονός που έχει να κάνει με τη σύσταση ομάδων προστασίας των ιδρυμάτων που θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και κάνουν λόγο για «αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας».

Πιο συγκεκριμένα εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για τις περιπολίες του ειδικού αστυνομικού σώματος που θα κινείται μέσα στα πανεπιστήμια, καθώς και για τις πειθαρχικές ποινές που θεσπίζονται για τους φοιτητές.Με δεδομένο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο πανεπιστημιακός χώρος ανήκει στο προνομιακό τους πεδίο, όλα δείχνουν ότι βασική επιδίωξη των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ξεκινήσει ένα νέο μέτωπο κατά της κυβερνητικής πολιτικής μαζί με όλες τις δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς.

Οπως λένε μάλιστα θα επιχειρήσουν να συνθέσουν ένα «πλατύ μέτωπο υπεράσπισης του δημοκρατικού, δημόσιου και ανοιχτού χαρακτήρα των ΑΕΙ». Για τον λόγο αυτό αναμένεται να επενδύσουν στις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει έως τώρα πρυτάνεις, σύγκλητοι, τμήματα συλλόγων μελών ΔΕΠ, καθώς και φοιτητές. Το μέτωπο αυτό θα εκφραστεί φυσικά έξω από τη Βουλή όταν θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο.



Φώφη Γεννηματά : Εμβόλια μόνο μέσω της ΕΕ – Συντηρητική η θέση για διμερή διαπραγμάτευση
  

Γενναιότητα στην αυτοκριτική ζήτησε από τον πρωθυπουργό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προκειμένου όπως είπε να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και υπογράμμισε ότι τις όποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ τις θυμάται η κυβέρνηση όταν η κατάσταση φτάνει στο μη περαιτέρω. Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «κάθε ένα μπρος-πίσω που έγινε, κόστισε ζωές» και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να κινείται χωρίς σχέδιο. Σημείωσε δε ότι τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για την συνεχή προσαρμογή της στρατηγικής της κυβέρνησης με βάση την αλλαγή των δεδομένων ουσιαστικά επιβαιώνει την κριτική του ΚΙΝΑΛ και χαρακτήρισε ότι είναι μεγάλο το βάρος και ιστορικές οι ευθύνες όσων κυβερνούν για τους θανάτους. «Δεν αξιοποιήσατε στο ελάχιστο τη θετική μας στάση» σημείωσε η κα Γεννηματά, τονίζοντας ότι η κριτική και οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ ξεβολεύουν την κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ειδικά για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. 

«Περιμένω και επιμένω να μην επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη κ. πρωθυπουργέ. Δεν φταίνε οι γιατροί όπως επιχείρησε να πει ο υπουργός σας, επειδή ήταν ανέτοιμα τα νοσοκομεία με μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και οξυγόνο στην περιφέρεια όπως στις Σέρρες και το Κιλκίς» τόνισε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά και αναφέρθηκε στην εξαίρεση στην πράξη της εκκλησίας από τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, για τα λάθη στην καταγραφή των κρουσμάτων (πχ Κοζάνη), στο σκληρό lockdown της Αργολίδας με τρία κρούσματα.

Αναρωτήθηκε η κα Γεννηματά αν υπάρχει ένα ενιαίο μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων. «Μπορείτε να διαβεβαιώστε τον ελληνικό λαό ότι υπάρχει ένα ενιαίο και αξιόπιστο μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων κ. πρωθυπουργέ; Καθαρές κουβέντες» είπε η κα Γεννηματά. Θύμισε αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών κάνοντας λόγο για άδειασμα του ενός υπουργού στον άλλο. «Δεν είναι εικόνα μιας στοιχειωδώς σοβαρής κυβέρνησης» ανέφερε η κα Γεννηματά.




Κυριάκος Βελόπουλος: Η κυβέρνηση απέτυχε στην διαχείριση της πανδημίας

  

Αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, καταλόγισε στην κυβέρνηση, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Αποτύχατε στη διαχείριση του κορονοϊού. Δεν πείσατε τον λαό για όσα λέτε γιατί δεν τα εννοείτε. Ήσασταν ανέτοιμοι, κανείς πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα αυτό από μόνος του, γι’ αυτό έπρεπε όλοι να σταθούμε από κοινού απέναντι στο θέμα αυτό. Ή αμφισβήτηση του λαού είναι διαρκής. Δεν τους πείσατε γιατί όλοι βλέπουμε μια σειρά από παλινωδίες, βλέπουμε μια έλλειψη συντονισμού και αυτοδιαψεύσεις των επιστημόνων. Πώς είναι δυνατόν ο λαός να ακολουθήσει τον ηγέτη της χώρας; Πώς θα πιστέψουν ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση είναι τα σωστά;», διερωτήθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρθηκε ειδικότερα στο άνοιγμα των σχολείων, στα lockdown, στα πρόστιμα, στους εμβολιασμούς και στη χρήση μάσκας, ενώ υποστήριξε πως το lockdown, έχει κόστος για την οικονομία της τάξεως των 5 δισ. ευρώ ανά μήνα.

«Εχουμε μια κυβέρνηση που είναι απλόχερη στα πρόστιμα και όχι στην επιδότηση της εργασίας. Στην Ολλανδία που ο βασικός μισθός είναι 1.700 ευρώ, το πρόστιμο για τη χρήση της μάσκας είναι 90 ευρώ, στη Γερμανία που ο βασικός μισθός είναι 1.500 ευρώ το πρόστιμο είναι 150 ευρώ, στην Ελλάδα που ο βασικός μισθός είναι 500 ευρώ το πρόστιμο είναι 500 ευρώ! Ετσι ο πολίτης απεχθάνεται το κράτος», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για παλινωδίες στο θέμα του εμβολιασμού, αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενώ έκανε λόγο για «επικοινωνιακή φιέστα» με την έλευση τους.



Δημήτρης Κουτσούμπας:
Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει αυτοτελώς όλα τα πιστοποιημένα εμβόλια– Πυρά κατά της ΕΕ
  

in.gr 15 Ιανουαρίου 2021 Για μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα της μιας νόσου στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίσης της υγείας έκανε λόγο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας αποδίδοντας ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε όσους συντάσσονται με αυτή την πολιτική που ακολουθείται σε όλη την ΕΕ και διεθνώς. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αντιμετωπίζει την πανδημία με επιστημονικά κριτήρια αλλά οι αποφάσεις της διαμορφώνονται αποκλειστικά με οικονομικά, επιχειρηματικά και πολιτικά κριτήρια. «Ή έλλειψη της ΠΦΥ έγινε ακόμα πιο ορατή τους μήνες της πανδημίας όπου το σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου» είπε ο κ. Κουτσούμπας και αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις και τις διακοπές στις θεραπείες άλλων σοβαρών νόσων.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε στους αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού και ασκησε κριτική στην ΕΕ αλλά και την κυβέρνηση για το γεγονός ότι αποδέχτηκε τις ευρωπαϊκές νομικές δεσμεύσεις ώστε να μην μπορεί να εξασφαλίσει εμβόλια και με διμερείς συμφωνίες. Μάλιστα εξαπέλυσε πυρά εξαπέλυσε εναντίον της Κομισιόν για το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιεί τα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο της ρήτρας εμπιστευτικότητας και του εμπορικού απορρήτου.

«Ή άρνηση δημοσιοποίησης των συμβάσεων σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα τροφοδοτεί όλες τις αντιεπιστημονικές και ανορθολογικές αντιλήψεις για τα εμβόλια ακόμα και αποπροσανατολιστικές αντιπαραθέσεις για φάρμακα και εμβόλια» είπε ο κ. Κουτσούμπας και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση «γιατί δεν επιδιώκει αυτοτελώς να εξασφαλίσει όλα τα πιστοποιημένα εμβόλια για να γίνει γρήγορα και έγκαιρα ο εμβολιασμός;».


Δεν υπάρχουν σχόλια