Header Ads

ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ φ.1728

ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ & ΕΦΗΒΟΥΣ

 


της κας Ειρήνης Βυζιργιαννάκη* 

Τα ανθοϊάματα παρέχουν μια ασφαλή και φυσική μέθοδο θεραπείας και θα υποστηρίξουν το παιδί σε όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή του καθώς περνά μέσα από διάφορα στάδια ανάπτυξης από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωσή του.

Επειδή τα ανθοϊάματα δεν περιέχουν βιοχημικές ουσίες είναι εντελώς ασφαλή στη χρήση τους, γι’ αυτό και δίνονται ακόμη και σε βρέφη, ώστε να αντιμετωπίσουν το σοκ της γέννησης και να προσαρμοστούν καλύτερα στο νέο τους περιβάλλον.

Τα παιδιά λοιπόν, καθώς διαμορφώνουν συνεχώς το σώμα, τις νοητικές και γνωστικές λειτουργίες τους, τον συναισθηματικό και ψυχολογικό τους κόσμο, θα βρούν στα ανθοϊάματα ένα πολύτιμο βοήθημα σε όλες αυτές τις μεταβάσεις. Eπειδή τα παιδιά διαθέτουν ένα πολύ ευέλικτο οργανισμικό και ιδιοσυγκρασιακό σύστημα ανταποκρίνονται πολύ άμεσα και θετικά στην ανθοθεραπεία η οποία θα τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν διάφορα θέματα όπως:

• Δυσκολίες στον ύπνο 
• Δυσκολία χαλάρωσης 
• Φόβος για το σκοτάδι 
• Διάφορες φοβίες 
• Λειτουργική προσαρμογή σε νέα περιβάλλοντα και ανθρώπους 
• Καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο 
• Μαθησιακές δυσκολίες 
• ΕνδυνάμωσηΥποστήριξη 
• Αύξηση αυτοπεποίθησης 
• Επαγγελματικός προσανατολισμός 
• Συναισθηματική ισορροπία 
• Χωρισμός γονιών κ.α.

Έτσι όταν έχουμε ένα παιδάκι που φοβάται το σκοτάδι ή υποφέρει από ζήλια για το αδερφάκι του, η βελτίωση με τα ανθοϊάματα θα είναι πολύ γρήγορη και θεαματική.

Σε περιπτώσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε πιο σύνθετα θέματα όπως χρόνιες ασθένειες ή ψυχοσωματικά συμπτώματα, θα χρειαστεί μεγαλύτερη χρονική περίοδος στην ανθοθεραπεία.

Επίσης στην εφηβεία όπου γίνονται πολύ μεγάλες αλλαγές στο σώμα, στην προσωπικότητα και στο συναισθηματικό κόσμο του εφήβου, τα ανθοϊάματα γίνονται πολύτιμα εργαλεία στην ανάπτυξη και εξέλιξή του.

Πιο ειδικά αναφέρουμε ότι στην εφηβεία, το σώμα αλλάζει, οι έφηβοι νιώθουν ανασφάλεια για την εμφάνισή τους, γίνονται πιο ευαίσθητοι και αγωνίζονται για αναγνώριση. Οι γονείς θα πρέπει να είναι ενήμεροι για κάποια σημάδια όπως απότομη πρόσληψη ή απώλεια βάρους, μελαγχολία, αϋπνίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, βίαιες αντιδράσεις, παραβατική συμπεριφορά που μπορεί να μαρτυρούν την ύπαρξη κατάθλιψης ή κάποιας άλλης διαταραχής.

Λόγω της αλλαγής του σώματος και της έντονης ανάγκης για αναγνώριση από τους συνομηλίκους, ένα συχνό πρόβλημα που εμφανίζεται στην εφηβεία είναι η ανορεξία ή η βουλιμία όπου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και η συμμετοχή των γονιών στην θεραπεία του παιδιού είναι επιβεβλημένη.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα όπου τα ανθοϊάματα βοηθούν πολύ είναι η ψυχολογική ωρίμανση του ατόμου και η καλυτέρευση των σχέσεων με τους άλλους.

Σε κάθε περίπτωση από όσες αναφερθήκαμε παραπάνω, εξετάζεται ατομικά το παιδί ή ο έφηβος αλλά και το οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζει. Εξετάζονται οι συνθήκες όπου μεγαλώνει ο έφηβος, η ιδιοσυγκρασία του, ο τρόπος που σχετίζεται με τους άλλους, τυχόν θέματα υγείας ή άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ώστε να παρέχουμε με την ανθοθεραπεία την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Η βελτίωση που βλέπει το παιδί με τα ανθοϊάματα είναι πολύ μεγάλη και ανακουφίζεται από το άγχος, βοηθιέται στον επαγγελματικό του προσανατολισμό, καλυτερεύει η διάθεση και πολλά άλλα. Όταν υπάρχουν βαθύτερα προβλήματα όπως κατάθλιψη, επίσης η ανθοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική αλλά συνιστάται και ψυχοθεραπεία (ανάλογα με την κατάσταση) για την ενδυνάμωση του εφήβου.

Σε κάθε περίπτωση τα ανθοϊάματα θα επιδράσουν βελτιωτικά σε παιδιά και εφήβους και εάν παρακολουθείται από ιατρό ή λαμβάνει φαρμακευτική βοήθεια, τα ανθοϊάματα θα υποστηρίξουν τη διαδικασία της θεραπείας του.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, τα ανθοϊάματα δεν αντικαθιστούν την ιατρική - φαρμακευτική περίθαλψη αλλά ενισχύουν με τη δράση τους τα αποτελέσματα της όποιας θεραπευτικής διαδικασίας.

Εκτός από τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι θα βρούν στα ανθοϊάματα έναν πολύτιμο σύμμαχο για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές, το άγχος και την πίεση που συνοδεύουν το μεγάλωμα και τη φροντίδα των παιδιών. Θα βοηθηθούν να είναι πιο αποτελεσματικοί στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών, να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα παιδιά τους, να γίνουν πιο υποστηρικτικοί αλλά και με σαφή όρια κ.α.

Τα όσα αναφέραμε παραπάνω είναι λίγα από τα οφέλη της ανθοθεραπείας η οποία εάν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα γίνεται ένα θαυμάσιο εργαλείο για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών σε νοητικό , συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο, για την καλλιέργεια καλύτερων σχέσεων του παιδιού στην αλληλεπίδραση με τους γονείς και το σχολικό και κοινωνικό περίγυρο.

Τα ανθοϊάματα θα βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν πιο ομαλά και λειτουργικά σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο, να αξιοποιήσουν δημιουργικά το δυναμικό τους και να αντιμετωπίσουν τη ζωή με θάρρος και αισιοδοξία.

* Ειρήνη Βυζιργιαννάκη 
Ανθοϊάματα & Αυτογνωσία 
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 
Pg.dipl.Strathclyde University 
Αγίας Αννης 4, Κόρινθος 
Ιοκάστης 21, Αθήνα 
6945.010.739/ 27410.23223 

Δεν υπάρχουν σχόλια