Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1728


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Νορβηγία: Και άλλοι θάνατοι ηλικιωμένων από τον εμβολιασμό κατά της CoViD-19

  

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021: Συνολικά 29 θανάτους ανθρώπων άνω των 75 ετών που έκαναν την πρώτη δόση εμβολίου Covid-19 έχει καταγράψει η Νορβηγία, εγείροντας ερωτήματα για το ποιες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα τελευταία στοιχεία προσθέτουν ακόμη 6 ανθρώπους στον ήδη γνωστό αριθμό των 23 που έχασαν τη ζωή τους μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ μειώνει και την ηλικιακή ομάδα που πιστεύεται ότι επηρεάζεται - την Παρασκευή, είχε ενημερώσει ότι οι δυνητικοί κίνδυνοι αφορούν ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.

Εως την Παρασκευή, το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech ήταν το μόνο που ήταν διαθέσιμο στη Νορβηγία και «όλοι οι θάνατοι συνδέονται με αυτό το εμβόλιο», δήλωσε η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων. «Για εκείνους που έχουν πιο σοβαρή αδυναμία, ακόμη και σχετικά ήπιες παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες», δήλωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Η εμπειρία της Νορβηγίας έκανε τη χώρα να αναφέρει ότι τα εμβόλια Covid-19 ίσως είναι πολύ επικίνδυνα για τους πολύ ηλικιωμένους και πολύ άρρωστους.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι συνήθεις παρενέργειες μπορεί να έχουν συμβάλει σε σοβαρές αντιδράσεις σε αδύναμους ηλικιωμένους, ανέφερε η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων. Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας σημείωσε ότι «για όσους είναι πιο αδύναμοι, ακόμη και σχετικά ήπιες παρενέργειες του εμβολίου μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Για όσους έχουν πολύ σύντομη διάρκεια ζωής ούτως ή άλλως, το όφελος του εμβολίου μπορεί να είναι οριακό ή άσχετο». «Γνωρίζουμε ότι έχουν επίσης αναφερθεί θάνατοι σε άλλες χώρες, αλλά δεν έχουμε ακόμη πλήρη στοιχεία σχετικά με αυτό», δήλωσε ο οργανισμός φαρμάκων της Νορβηγίας.

«Yπάρχουν επίσης διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά την προτεραιότητα στους εμβολιασμούς και αυτό θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου», πρόσθεσε.

Πηγές: Euro2day





Ελληνοτουρκικά

«Βόμβα» από Νταβούτογλου: «Ο Ερντογάν σύντομα θα «εξαλειφθεί» από στρατιωτικά στοιχεία»

  


Πηγή: 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ Παναγιώτης Νάστος77 
Τι δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και σύμμαχος του Ερντογάν 
ΟΤούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό στρατιωτική «κηδεμονία» και σύντομα θα «εξαλειφθεί» από τη φατρία που τον ελέγχει, δήλωσε την Κυριακή ο αρχηγός του Μελλοντικού κόμματος της αντιπολίτευσης Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος πρόεδρος ελέγχεται επίσης από τον κατώτερο εταίρο του συνασπισμού και τον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικών Κινήσεων (MHP), Ντέλετ Μπαχτσέλι, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και σύμμαχος του Ερντογάν, στην Τουρκική τηλεόραση Karar.

«Ο Ερντογάν βρίσκεται επί του παρόντος υπό την εποπτεία των υπολειμμάτων της 28ης Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Νταβούτογλου, αναφερόμενος στο μεταμοντέρνο πραξικόπημα του 1997, το οποίο λέγεται ότι είχε γίνει υπό τον φόβο του κοσμικού στρατού για την κυρίαρχη δικαιοσύνη κατά του Νεκεμέτιν Ερμπακάν Προέδρου του κόμματος Refah, το οποίο διαδέχθηκε το AKP. «Προειδοποιώ άμεσα. Ο κ. Ερντογάν σύντομα θα «εξαλειφθεί». Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται σε σταυροδρόμι, θα είναι πολύ δύσκολο για αυτόν να κερδίσει τις εκλογές με τη Λαϊκή Συμμαχία», πρόσθεσε. Ο ηγέτης του Future Party, κατηγόρησε επίσης την κυβερνητική συμμαχία του Ερντογάν ότι «επιχειρεί να αποτρέψει την πρόοδο του Future Party».

Ο Νταβούτογλου ήταν πρωθυπουργός και πρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ από το 2014 έως το 2016 μέχρι που αναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Ερντογάν. Παραιτήθηκε από το κόμμα του ΑΚΡ τον Σεπτέμβριο του 2019 πριν ιδρύσει το Future Party τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.






Σημαντική εξέλιξη

Πολεμική συμμαχία Ελλάδας, ΗΑΕ & Ισραήλ

  


Ηχηρό μήνυμα στέλνουν ΗΑΕ, Ισραήλ και Ελλάδα στην Τουρκία. Παρά τις όποιες προσπάθειες Ερντογάν, Τελ Αβίβ και Αμπου Ντάμπι δεν ‘’συγκινούνται’’ από τις ‘’γέφυρες’’ που θέλει να ρίξει ο Toούρκος Πρόεδρος και προχωρούν σε μία σημαντική κίνηση.

Σύμφωνα με το Ισραηλινό ΜΜΕ, Μaariv, αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα λάβουν μέρος σε κοινή άσκηση στην Ελλάδα, αποκάλυψαν στρατιωτικές πηγές στο Τελ Αβίβ.

Η εφημερίδα Maariv του Ισραήλ αναφέρει ότι η άσκηση είναι μέρος μιας διεθνούς στρατιωτικής εκπαίδευσης, για την «ενίσχυση του δικτύου σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών και τη διατήρηση της κοινής ετοιμότητας και της ικανότητας διμερούς συνεργασίας». Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που τα ΗΑΕ ανακοινώνουν ανοιχτά τη συμμετοχή τους με το Ισραήλ σε στρατιωτική άσκηση.

Η εφημερίδα γράφει ότι τα ΗΑΕ είχαν και προηγουμένως συνεργαστεί με το Ισραήλ σε ασκήσεις, αλλά είναι η πρώτη φορά που συμφωνούν στη γνωστοποίηση των πληροφοριών (μετά τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών η αλλαγή).

Η άσκηση στη χώρα μας σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, θα περιλαμβάνει επίσης αεροπορικές δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Σλοβακία, την Ισπανία και την Κύπρο.

Πηγή: 6ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ 
Ανδρέας Μουντζουρούλιας




Πρώτη πτήση για το αναβαθμισμένο F-16 που έγινε Viper – Το μήνυμα Παναγιωτόπουλου και Φλώρου

  


Πηγή: Newsbomb Χρήστος Γιαννούλης 
Το πρωτότυπο μαχητικό F-16 Viper έκανε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση με την Πολεμική Αεροπορία μέσω του προγράμματος αναβάθμισης των αεροσκαφών της να ενισχύει σημαντικά τη δύναμή της. Εδώ και αρκετό καιρό το Newsbomb.gr είχε αναφέρει πως «τρέχουν» δυο πολύ σημαντικά προγράμματα τα οποία θα ενισχύσουν πολύ σημαντικά την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Συγκεκριμένα, είχε καταγραφεί η αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε Viper, που σημαίνει ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως.

Τα προγράμματα αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών προχώρησαν με βάση τα χρονοδιαγράμματα και το πρώτο, πρωτότυπο, μαχητικό F-16 Viper έκανε και την πρώτη δοκιμαστική πτήση. Αυτή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, και στη διάρκειά της έγινε έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων του αεροσκάφους. Υπήρξε απόλυτη επιτυχία και δόθηκε έτσι το έναυσμα προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες και για την αναβάθμιση των υπόλοιπων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μηνύματα του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Φλώρου Για την επιτυχημένη πτήση του F-16 Viper έκανε σχετική ανάρτηση στο Twitter ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Οπως υπογράμμισε, αποδείχθηκε πως η αναβάθμιση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. «Το πρώτο ελληνικό #F16 που αναβαθμίζεται στην εκδοχή #Viper στην #ΕΑΒ έκανε την παρθενική του πτήση σήμερα, με απόλυτη επιτυχία.

Tέλος του μήνα θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της #LockheedMartin.Η αναβάθμιση του στόλου της Π.Α συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.






«Μπουρλότο» στις διερευνητικές από την Τουρκία:
Γέμισε με Navtex το Αιγαίο
  

Την ώρα που κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, η Αγκυρα επιδόθηκε σε ένα άνευ προηγουμένου σόου προκλητικότητας εκδίδοντας τρεις Navtex που αφορούν όλο το Αιγαίο και λήγουν τον Δεκέμβριο του 2021! Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας και Αγκυρας, στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία βάζει… μπουρλότο. Με ένα μπαράζ προκλητικότητας, δέσμευσε με Navtex όλο το Αιγαίο μέχρι το τέλος του 2021 για ασκήσεις με πυρά!

Οι Navtex ξεκινούν από τις 16 Ιανουαρίου και ισχύουν ως τις 16 Σεπτεμβρίου, κι από τις 16 Σεπτεμβρίου ως τις 31 Δεκεμβρίου, με μοναδικές εξαιρέσεις τα Σαββατοκύριακα και τις εθνικές εορτές και επετείους. Αναμφίβολα πρόκειται για μια κίνηση που καταδεικνύει τις πραγματικές προθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας, μόλις δέκα ημέρες πριν από την έναρξη του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών ανάμεσα στις δυο χώρες.

Πηγή: Newsbomb 
Χρήστος Γιαννούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια