Header Ads

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΠΡΟΒΙΑ ΦΙΛΟΕΥΡΩΠΑΙΟΥ φ.1724

 

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Οι Ευρωπαίοι, ο Ερντογάν ως γκρίζος λύκος και η προβιά του… φιλοευρωπαίου





του Σάββα Καλεντερίδη*


Στο προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στη στρατηγική που ακολουθεί η Άγκυρα για να αποφύγει τις κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 10-11 Δεκεμβρίου, και τονίσαμε ότι «ο κεντρικός στόχος της στρατηγικής της είναι «να παρουσιάσει την Κύπρο και την Ελλάδα ως προβληματικές χώρες, που εκμεταλλεύονται την Ευρωπαϊκή Ενωση και θέλουν να επιβάλουν τις μαξιμαλιστικές τους θέσεις απέναντι στην Τουρκία που αδικείται από αυτές».

Ενώ η Τουρκία προβαίνει σε κινήσεις «καλής θέλησης» απέναντι στην ΕΕ για να δώσει άλλοθι στους υποστηρικτές της να την υπερασπιστούν στη Σύνοδο Κορυφής, απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα συνεχίζει τη σκληρή γραμμή, ακριβώς για να δείξει προς όλες τις κατευθύνσεις –και κυρίως στις Βρυξέλλες– ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τις διακηρυγμένες θέσεις της για τα «δικαιώματά» της στην Άνατολική Μεσόγειο και στο Άιγαίο.

Άυτός είναι και ο λόγος που εξέδωσε νέα NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, η οποία μάλιστα θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στα διεθνή ύδατα στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου!

Να σημειώσουμε ότι η ενέργεια αυτή δεν παραβιάζει κάποιον κανόνα του διεθνούς δικαίου, όμως έχει συμβολική σημασία και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς την ΕΕ αλλά και προς την Ελλάδα.

Επίσης, να σημειώσουμε τη θριαμβευτική είσοδο του Ερντογάν στην Άγία Σοφία στην προσευχή της Παρασκευής• κι αυτή είναι κίνηση με υψηλό συμβολισμό για τους Τούρκους πολίτες αλλά και τους Ευρωπαίους ηγέτες και τους απλούς πολίτες που θέλουν να συνειδητοποιήσουν το «πρόβλημα Τουρκία».

Και λέω «όσοι θέλουν να συνειδητοποιήσουν», γιατί είναι προφανές ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι (με πρώτη την κυρία Μέρκελ) που δεν θέλουν να δουν το πρόβλημα «Τουρκία του Ερντογάν», με τον Τούρκο πρόεδρο να ξεπερνά τον εαυτό του την ίδια ημέρα που εισέβαλε στην Άγιά Σοφία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους επιτέθηκε με θρασύτατο και απαράδεκτο τρόπο στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τις εξής ανήκουστες φράσεις: «Ο Μακρόν είναι βάρος στις πλάτες της Γαλλίας. Ο Μακρόν και η Γαλλία περνούν μια πολύ επικίνδυνη περίοδο αυτό το διάστημα. Ελπίδα μου είναι η Γαλλία να ξεφορτωθεί το πρόβλημα Μακρόν το συντομότερο δυνατό».

Να ξεφορτωθεί τον Μακρόν η Γαλλία για να συνεχίσει ο Ερντογάν να εισβάλει σε ξένες χώρες, να καταλαμβάνει περιοχές, να εγκαθιστά σ’ αυτές μισθοφόρους τζιχαντιστές, να προβαίνει σε δημογραφική αλλοίωση διαπράττοντας εθνοκάθαρση σε βάρος των Κούρδων και των Άρμενίων.

Να ξεφορτωθεί τον Μακρόν η Γαλλία για να συνεχίσει να ασκεί κρατική τρομοκρατία στους Κούρδους μέσα στην τουρκική επικράτεια, ακάθεκτος την πολιτική γενοκτονία, με 1.000 συλλήψεις πολιτικών στελεχών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) την τελευταία… Η συνέχεια του άρθρου στο pontos-news

* Ο κ. Σάββας Καλεντερίδης, είναι Ανώτ. Αξ/κός ε.α. και αρθρογράφος στη «δ».

Δεν υπάρχουν σχόλια