Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1721

 

  


ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Άδωνις Γεωργιάδης για άρση lockdown: Δεν θα υπάρξει µαζικό και ταυτόχρονο άνοιγµα της αγοράς

  


NEWSROOM Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020

Στην εκτίμηση ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την άρση του lockdown προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, διαμηνύοντας πως όταν αποφασιστεί η άρση των μέτρων, αυτό δεν θα σηματοδοτεί το μαζικό και ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς «Ασφαλώς δεν μπορεί να αρθεί το lockdown, τουλάχιστον κατά μαζικό τρόπο όσο τα νούμερα είναι τόσο πολύ ψηλά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στα 2.199 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την αγωνία του για την κατάσταση σημειώνοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να μας πιάσει «μαύρη απελπισία για μια κακή ημέρα». Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παράταση των μέτρων έως τις 14 Δεκεμβρίου, απάντησε ότι δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως δεν θα υπάρξει μαζικό και ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς. Οπως εξήγησε, η κυβέρνηση εξετάζει το «πώς θα μπορέσει να αποσυμπιέσει το σύστημα χωρίς να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία, αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις». Εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα εποχικά είδη που πουλάνε χριστουγεννιάτικα είδη και παιχνίδια και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατό σενάριο, αλλά οι αποφάσεις είναι δύσκολες, «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση όπως από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ακούει τους ειδικούς καθώς η ανθρώπινη ζωή προηγείται και πως εάν το πουν οι ειδικοί δεν θα αρθούν οι περιορισμοί τα Χριστούγεννα. Σχετικά με την κριτική περί καθυστέρησης στην λήψη περιοριστικών μέτρων, είπε ότι «ο καθένας μπορεί να το παίζει μετά Χριστόν προφήτης» και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν τέτοιες εισηγήσεις από τους ειδικούς. Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις παραγόντων της Θεσσαλονίκης όπως ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, απάντησε ότι «σε εμένα δεν έκανε καμία τέτοια πρόταση, κανένας από αυτούς που αναφέρατε».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε τη Δευτέρα «άκυρη και άκαιρη» οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν πριν τα Φώτα. Από την πλευρά του ο κ. Ζέρβας, κατά τις επαφές που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, εισηγήθηκε να μην ανοίξει τίποτα, αν οι δείκτες δεν δείχνουν μεγάλη μείωση του ιικού φορτίου, ενώ σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο είπε ότι «ίσως είναι το μόνο που μπορεί να ανοίξει για κάποιες μέρες με κανόνες».





Τροπολογία για ανάρτηση των πρακτικών της επιτροπής του υπουργείου Υγείας

  

Newsroom Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που επανακατέθεσε στη Βουλή, μετά τις καταγγελίες για παράλληλες πλατφόρμες καταγραφής κρουσμάτων. Οι 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελλος που υπογράφουν την τροπολογία με θέμα: «Τήρηση αρχών δημοσιότητας στις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες», επισημαίνουν την ανάγκη ανάρτησης των πρακτικών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν είναι αναγκαία η τήρηση και διεύρυνσης των αρχών της δημοσιότητας σχετικά με τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Με αυτό:

- θα παρέχει μεγαλύτερη δημοσιότητα και διάχυση στο κοινό των πορισμάτων, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και των απόψεων των επιστημόνων.

- θα συμβάλλει στην διαυγή αποτύπωση της ανεξαρτησίας του ως άνω επιστημονικού φορέα

- θα συμβάλλει στη βελτίωση του κοινοβουλευτικού έργου των κομμάτων, ως βασικού πυλώνα του δημοκρατικού πολιτεύματος





Φώφη Γεννηματά: Υπάρχουν σοβαρά ερωτήµατα παρά τις διαψεύσεις για την αξιοπιστία των στοιχείων

   


Newsroom: Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2020

«Πέρα από τις διαψεύσεις για τα δημοσιεύματα για την αξιοπιστία των στοιχείων, υπάρχει μία έρευνα που είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε τα αποτελέσματά της», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. Η κ. Γεννηματά προσέθεσε ότι ανησυχεί και απηύθυνε πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό, καθώς –όπως είπε- υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τις ευθύνες της κυβέρνησης για την αξιοπιστία των στοιχείων και όλα αυτά κλονίζουν την αξιοπιστία της προς τους πολίτες. «Ελπίζω να έρθει ο πρωθυπουργός στη Βουλή να απαντήσει. Πρέπει να προλάβουμε, να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε τις λιγότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η προτεραιότητα όλων μας Αυτός είναι ο ρόλος μας ως αντιπολίτευση, να αναδείξουμε τα τρωτά, τα προβλήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε ανθρώπους από τον κίνδυνο να νοσήσουν και να χάσουν τη ζωή τους», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε συνέντευξη που έδωσε στο ΣΚΑΙ.00:10 / 01:22

«Βεβαίως υπάρχει και ένα ακόμα σοβαρότατο ζήτημα, γιατί φαίνεται ότι δεν είχε η κυβέρνηση σαφή και ξεκάθαρα επιδημιολογικά δεδομένα για κάθε περιοχή και γι’ αυτό καθυστέρησε να πάρει τις αποφάσεις», είπε κάνοντας ειδική αναφορά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα, «όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε στη Βουλή». «Προφανώς ο κορωνοϊός είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιο και δεν περιμέναμε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να το αντιμετωπίσει, αλλά μπορούσαμε να είχαμε οργανωθεί καλύτερα», σημείωσε και προσέθεσε:

«Αν η κυβέρνηση δεν έχει οργανώσει το σύστημα σωστά και δεν φτάνουν σωστά στοιχεία στην επιτροπή αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης».






Η Κυβέρνηση εν µέσω καραντίνα µεθοδεύει την αποψίλωση και ιδιωτικοποίηση ακόµα και των ΕΛΤΑ

   

Η Κυβέρνηση με την γνωστή της μέθοδο της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο, φέρνει στη Βουλή την αποψίλωση και ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ με το προσφιλές της σύνηθες πρόσχημα περί ανταγωνιστικότητας, κανόνων της αγοράς και ενός υποτιθέμενου ψηφιακού μετασχηματισμού. Φαίνεται πως τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι ο επόμενος στόχος Κυβέρνησης, τρόικας και ολιγαρχίας, καθώς το σχέδιο «εκσυγχρονισμού» τους που παρουσιάστηκε μόλις χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού, έρχεται σήμερα κιόλας να γίνει πράξη.

Φυσικά όπως και κάθε άλλος «εκσυγχρονισμός» του δημοσίου ή και ευρύτερου δημοσίου τομέα (στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες πλέον που εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς), ακούμε για «εξορθολογισμό» του μισθολογικού κόστους με τις συνήθεις εθελούσιες εξόδους για τους εργαζόμενους του φορέα και το κλείσιμο των καταστημάτων που έχει ήδη ξεκινήσει. Οι αντιλαϊκές πολιτικές λοιπόν συνεχίζονται κανονικότητα εν μέσω καραντίνας, τη στιγμή δηλαδή που οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στους αντίστοιχους φορείς απαγορεύονται κατά την Κυβέρνηση να διαμαρτυρηθούν, να διαδηλώσουν και να αντιδράσουν. Ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης, στηλίτευσε στην αρμόδια Επιτροπή που συζητείται το παρόν σχέδιο νόμου, τις πρακτικές της Κυβέρνησης.






Η κατάσταση στα νηπιαγωγεία και οι άµεσες προτάσεις του ΚΚΕ

  


2 Δεκ 2020

1. Η εξέλιξη της πανδηµίας και η αντιλαϊκήαντιπαιδαγωγική διαχείρισή της από την κυβέρνηση της ΝΔ, οδήγησε σε κλείσιµο και τα νηπιαγωγεία. Θα ήταν αστείες- αν δεν ήταν τόσο τραγικές και εγκληµατικές γι’ αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες- οι διακηρύξεις του Υπουργείου Παιδείας ότι µέσω της τηλεκπαίδευσης µπορεί να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία.

Η ίδια η έως τώρα πραγµατικότητα αναδεικνύει τα προβλήµατα µε τη σύνδεση στο δίκτυο, που δοκιµάζουν την υποµονή και τις αντοχές παιδαγωγών, γονιών και παιδιών. Το κύριο όµως είναι η αντιπαιδαγωγική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να µην στηρίξει το έργο των παιδαγωγών να σταθούν δίπλα στα παιδιά µε όλους τους τρόπους, δηλαδή να εξασφαλιστεί στο βαθµό του δυνατού µια σταθερότητα, µια παιδαγωγική συνέχεια. Και αντί γι’ αυτό να γίνεται λόγος περίπου για “ηλεκτρονική κοινωνικοποίηση” των νηπίων, αφού, όπως διαβεβαιώνει το Υπουργείο, όλα βαίνουν καλώς...

Να γιατί το άνοιγµα το νηπιαγωγείων µε όλους τους αναγκαίους όρους και προϋποθέσεις, είναι κοινωνική και παιδαγωγική ανάγκη.

2. Ταυτόχρονα µε τα αδιέξοδα που βιώνουν γονείς, νήπια και παιδαγωγοί αυτήν την περίοδο, η φετινή χρονιά είναι η τρίτη και τελευταία χρονιά από τη θεσµοθέτηση της υποχρεωτικής δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο. Η πείρα που έχει συσσωρευτεί βοηθάει ώστε να βγουν ορισµένα κρίσιµα συµπεράσµατα σε σχέση µε τις προτεραιότητες των κυβερνήσεων διαχρονικά και µε ποιο κριτήριο τελικά αντιµετωπίζουν την ανάγκη των νηπίων σε επιστηµονικά αναβαθµισµένη προσχολική αγωγή.

Ετσι, πιο έντονα τα τελευταία χρόνια, χορτάσαµε από υποκριτικά λόγια, υπουργών και κυβερνητικών εκπροσώπων, για την έγνοια και τον ζήλο που επιδεικνύουν στην υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία χτίζοντας, έτσι, «ανώγια και κατώγια», αλλά πάντως όχι νηπιαγωγεία για να στεγαστούν τα χιλιάδες παιδιά.





ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ε.Ε- ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ

  


ΤΡΙΤΗ 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020: Ο Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της πολιτικής ομάδας ECR, με την παρέμβασή του στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Κοινοβουλίου επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι οι κυρώσεις της ΕΕ είναι μονόδρομος απέναντι στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Ο Ελληνας Ευρωβουλευτής δήλωσε στους ευρωπαίους συναδέλφους του, ότι η αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι μια πρώτη απάντηση στην κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί τον βασικό εξαγωγικό προορισμό της Τουρκίας, με την τελωνειακή ένωση να είναι σε ισχύ από το 1995.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κατήγγειλε ότι η Τουρκία παραβιάζει μονομερώς ακόμη και την τελωνειακή ένωση, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων. Επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επεκτείνει την ισχύ της τελωνειακής ένωσης και προς την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθότι στην πραγματικότητα θα ήθελε την Κύπρο απόλυτο υποχείριό της.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος κάλεσε τους Ευρωπαίους Ευρωβουλευτές να στηρίξουν το κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου που υπερψηφίστηκε στις 26 Νοεμβρίου και το οποίο ζητά σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για μία συμπεριφορά παντελώς απαράδεκτη σε κάθε επίπεδο. Ο Ελληνας Ευρωβουλευτής προειδοποίησε τους συναδέλφους του, να μην παρασυρθούν από την ολιγοήμερη αλλαγή τουρκική συμπεριφοράς ενόψει των συναντήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Με τις κυρώσεις και την παύση της τελωνειακής ένωσης θα δοθεί το μήνυμα ότι η Ευρώπη βάζει τις αξίες της πάνω από κάποιες εξαγωγές. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι οι Αρμένιοι, οι Λίβυοι και οι Κύπριοι θα βρουν την ελευθερία τους, ενώ η εμπορική δραστηριότητα θα μεταφερθεί στον Ευρωπαϊκό νότο που παράγει συναφή προϊόντα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια