Header Ads

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ (ΣΥΝΕΧΕΙΑ) φ.1718

 

Πρέσβης Αρμενίας στο Πενταπόσταγμα:
«Πλατφόρμα προβολής τουρκικής επιρροής το Αζερμπαϊτζάν»


Συνέντευξη στον Ευάγγελο Δ. Κόκκινο, τον νεώτερο*

  


Αρμένιοι αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα ότι θεωρούν τη σύγκρουση ως συνέχεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Τις τελευταίες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ σχολίασε στο Πενταπόσταγμα ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Αθήνα κ. Φαντέι Τσαρτσογλιάν καταδικάζοντας τις - υποκινούμενες από την Αγκυρα - ενέργειες των Αζέρων και παρουσιάζοντας ακράδαντα στοιχεία για τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά του αρμενικού λαού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Τουρκία επιχειρεί να μετατρέψει το Αζερμπαϊτζάν σε μια πλατφόρμα προβολής επιρροής σε μια ευρύτερη περιοχή (νότιο Καύκασο, κεντρική Ασία), ενώ η αξιοπιστία του ΝΑΤΌ και της Έυρώπης έχει τεθεί σε κίνδυνο, λόγω της ανικανότητας των οργανισμών να επηρεάσουν τον Τούρκο πρόεδρο.

Έπιπλέον, κ. Τσαρτσογλιάν εξέφρασε την ικανοποίηση του Γερεβάν για την ένθερμη υποστήριξη της Έλλάδας στην Αρμενία.

Αναλυτικά η συνέντευξη: (Συνέχεια προηγουμένου)
  

Πως ερμηνεύετε την ανικανότητα της Ρωσίας να στηρίξει εμπράκτως την Αρμενία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπως ορίζουν και υπογεγραμμένες αμυντικές συμφωνίες;

Ή Ρωσία έχει υπογράψει πολιτικές και στρατιωτικές συμφωνίες με την Αρμενία. Έχουμε υπογράψει αυτές τις συμφωνίες με τη Ρωσία, επειδή η Ρωσία υπήρξε και παραμένει σύμμαχος της Αρμενίας εδώ και πολλά χρόνια. Ιστορικά η Ρωσία έχει αποδείξει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Αρμενίας και της Ρωσίας είναι από τις πιο σημαντικές για τους δύο λαούς. Υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ μας. Ή Ρωσία έχει επίσης καλές σχέσεις και με το Αζερμπαϊτζάν,- και από αυτή την άποψη, επειδή σε αντίθεση με την Τουρκία η Ρωσία δεν εμπλέκεται έμπρακτα σε αυτήν τη σύγκρουση-, η Ρωσία μπορεί να γίνει αμερόληπτος διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει η Ρωσία. Ως αποτέλεσμα των δηλώσεων και των πολιτικών αποφάσεων του Προέδρου Πούτιν, ο Υπουργός Έξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε τους Υπουργούς Έξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν σε μια συνάντηση υπό την στέγη της Ρωσίας. Διαπραγματεύτηκαν πάνω από 11 ώρες και υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Αλλά την επόμενη μέρα, η αζερική πλευρά απλώς το αγνόησε. Έδειξαν για άλλη μία φορά, ότι το να σταματήσει ο πόλεμος, ο βομβαρδισμός των πολιτών, να επιστρέψουμε στις συνομιλίες και να επιλυθεί το ζήτημα ειρηνικά, δεν είναι στα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά πιθανόν στην συγκεκριμένη περίπτωση ακόμη περισσότερο δεν πηγάζει από τα τουρκικά συμφέροντα.

Πιθανόν, η Τουρκία έχει εντελώς διαφορετικά σχέδια και ιδέες. Για αυτό το λόγο η παρουσία της Τουρκίας σε αυτήν τη σύγκρουση δεν επιτρέπει στο Αζερμπαϊτζάν να τηρήσει την υπόσχεσή του, να ακολουθήσει πιστά την διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός.

Ή Ρωσία είναι σύμμαχος της Αρμενίας. Τις τελευταίες εβδομάδες ήταν η κορυφαία διπλωματική δύναμη που διαπραγματεύεται για την κατάπαυση του πυρός της σύγκρουσης, -το οποίο, ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Έκτιμούμε αυτό που κάνουν ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Έξωτερικών κ. Σεργκέι Λαβρόφ. Αρμένιοι αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα ότι θεωρούν τη σύγκρουση όχι μόνο ως εδαφική διαμάχη, αλλά και ως συνέχεια της Γενοκτονίας των Αρμενίων του 1915, κατά τη διάρκεια της οποίας στην Όθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι. Δεν συμφωνούμε καθόλου ότι η Ρωσία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα πρέπει να εμπλέκεται σε εχθροπραξίες.

Πρώτα από όλα, οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να υπερασπιστούν τη χώρα τους και αυτό απέδειξαν ακόμη κατά τον πρώτο πόλεμο της δεκαετίας του 1990. Αντί να εμπλέξουμε τη Ρωσία, πρέπει να μιλάμε για τον αποκλεισμό της Τουρκίας, η οποία έχει καταστροφικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα. Όι άνθρωποι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ζουν στην Πατρίδα τους. Υιοθέτησαν τον Χριστιανισμό το 301, όταν το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία δεν υπήρχαν. Συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη γη τους, την οικογένειά τους. Ένώ η Τουρκία έχει μια διαφορετική προσέγγιση και ιδέες. Ή ιδέες της Τουρκίας δεν αφορούν μόνο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Έίναι επίσης μηνύματα προς την Αρμενία, προς τους Αρμένιους σε όλο τον κόσμο, καθώς και προς την Έυρώπη.

Υπάρχει ικανοποίηση στην Αρμενία για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην εισβολή Τούρκων Αζέρων;

Με την ευκαιρία θα ήθελα εκ μέρους του Αρμενικού λαού να εκφράσω τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη προς τη Φίλη Έλληνική κυβέρνηση και τον Αδελφό Έλληνικό λαό για την υποστήριξη και συμπαράσταση στον Αρμενικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή.

Από την αρχή των εχθροπραξιών, εγκαταστάθηκε μια επιχειρησιακή επικοινωνία μεταξύ των Υπουργείων Έξωτερικών των δύο χωρών. Έχουν πραγματοποιηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των Υπουργών, όπου ο Έλληνας Υπουργός Έξωτερικών ο κ. Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξή της Έλληνικής κυβέρνησης και υπογράμμισε, ότι η Έλλάδα αποδοκιμάζει κάθε παρέμβαση τρίτων που υποδαυλίζει την ένταση. Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Έλλάδα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Μόνιμου Συμβουλίου του ΌΑΣΈ για να συζητηθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ό Έλληνας υπουργός Έξωτερικών ο κ. Νίκος Δένδιας το σχετικό αίτημα το υπέβαλε με επιστολή του στην Αλβανική Προεδρία του ΌΑΣΈ και αυτό είναι κάτι που μπορεί να συμβάλει για την άμεση αποκλιμάκωση της έντασης.

Ό Έλληνας υπουργός Έξωτερικών ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Αρμένιο ομόλογό του κ. Ζοχράμπ Μνατσακανιάν μίλησε και εξέφρασε την ετοιμότητά αυτήν. Έπίσης, κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, επιβεβαιώθηκαν οι στενοί δεσμοί φιλίας μεταξύ Έλλάδας και Αρμενίας.

Αυτήν την δύσκολη περιόδου για τον Αρμενικό λαό μέσω τηλεδιασκέψεων υπήρξαν τακτικές επαφές μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών, Υπουργών Έξωτερικών, πολιτικών, διανοουμένων, μεταξύ των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των απλών πολιτών.

Στις 16 Όκτωβρίου του 2020, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας του Υπουργού Έξωτερικών της Έλληνικής Δημοκρατίας κ. Νίκου Δένδια στην Αρμενία. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Έλληνικής Δημοκρατίας σε επιχειρησιακό επίπεδο κάλυψαν όλα τα γεγονότα, αντέδρασαν και έκαναν αντικειμενική εκτίμηση. Σε όλα τα επίπεδα αισθανθήκαμε την ειλικρινή συμπαράσταση και την άνευ όρων υποστήριξη του αιωνίου φίλου Έλληνικού λαού προς τον Αρμενικό λαό, προς την Αρμενία. Έίμαστε ευγνώμονες για αυτό. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες της στοχοποίησης πολιτικών δομών και αμάχων από τους Αζέρους. Υπάρχει πλάνο για προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς και κατάθεση αποδεικτικών με σκοπό την ποινική τιμωρία των υπεύθυνων;

Στις 17 Όκτωβρίου του 2020 το Υπουργείο Έξωτερικών της Δημοκρατίας της Αρμενίας εξέδωσε δήλωση όπου αναφέρεται, ότι η Δημοκρατία της Αρμενίας και η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισαν να προβούν σε κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, αρχής γενομένης από την 18 Όκτωβρίου του 2020 και τοπική ώρα 00:00. Ή απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη δήλωση της 1ης Όκτωβρίου του 2020 των Προέδρων της Γαλλίας, Ρωσίας και των ΉΠΑ – που είναι Συμπροεδρέυουσες χώρες της Όμάδας Μίνσκ του ΌΑΣΈ-, μετά την δήλωση της 5 Όκτωβρίου του 2020 των Συμπροέδρων της Όμάδας του Μίνσκ του ΌΑΣΈ και βάση της Κοινής Δήλωσης που εγκρίθηκε στη Μόσχα στις 10 Όκτωβρίου του 2020.

Ωστόσο, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, παραβιάζοντας σφοδρά για άλλη μια φορά την κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, στις 18 Όκτωβρίου του 2020 και η ώρα 07:20 και μετά από έντονο πυρ και προκειμένου να καταλάβουν ευνοϊκές θέσεις, εξαπέλυσαν επίθεση προς την νότια κατεύθυνση.

Για δεύτερη φορά, το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε μέσω της προσωπικής παρέμβασης του Προέδρου της χώρας που Συμπροεδρεύει στην Όμάδα Μίνσκ του ΌΑΣΈ, αποδεικνύοντας έτσι στη διεθνή κοινότητα την ύπουλη φύση του, με την οποία εμείς ερχόμαστε αντιμέτωποι εδώ και δεκαετίες. Ή Αρμενία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιβάλει την ειρήνη στο Αζερμπαϊτζάν, να θεσπίσει καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, καθιερώνοντας παράλληλα σαφείς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την επί τόπου διατήρηση και τον έλεγχο του καθεστώτος της κατάπαυσης του πυρός. (συνεχίζεται)

*Ο κ. Ευάγγελος Δ. Κόκκινος, ο νεώτερος, είναι επί πτυχίο δημοσιογράφος από την Κόρινθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια