Header Ads

ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ» ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ φ.1718

 

«ΣΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΑΛΤΟΥ» ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ»
  

Στις αρχές του 20ού αιώνα , δύο παιδιά , ο Αποστόλης και ο Γιοβάν , διαθέτουν όλες τις δυνάμεις στο Μακεδονικό αγώνα (19 , στο πλευρό των Μακεδονομάχων , ριψοκινδυνεύοντας τη ζωή τους . Ο Αποστόλης δένεται με τον μικρό Γιοβάν με φιλικούς δεσμούς , παρόλο που όλοι πιστεύουν πως ο Γιοβάν είναι βούλγαρος .

Μαζί βοηθούν τα ελληνικά σώματα στρατού που βρίσκονται στη λίμνη των Γιαννιτσών και προσπαθούν να επιβληθούν έναντι των βουλγάρων κομιτατζήδων (ανταρτών), που θέλουν επίσης να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της λίμνης.

Οι τελευταίοι , με πρόφαση την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους επιδιώκουν να τη καταλάβουν , τρομοκρατώντας τα ελληνικά χωριά και κάνοντας φρικτά βασανιστήρια στους Έλληνες .

Τα δυο παιδιά , με ζήλο και γενναιότητα γίνονται έμπιστοι οδηγοί στα βαλτώδη μέρη της λίμνης και κάνουν κατασκοπεία αφού μιλούν και βουλγάρικα και μπορούν να ελίσσονται μαζεύοντας σημαντικές πληροφορίες. Με τις ριψοκίνδυνες πράξεις τους δίνουν πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα κοντά σε ονομαστούς αρχηγούς του Μακεδονικού Αγώνα όπως ο αξιωματικός της Σχολής Ευελπίδων Τέλος Άγρας. Ο Άγρας θυσίασε τη ζωή του στον Μακεδονικό αγώνα προσπαθώντας για την ειρηνική συνύπαρξη Ελλήνων και Βουλγάρων, με κύριο στόχο την αποτίναξη τουρκικού ζυγού.

Δυστυχώς οι βούλγαροι τον πρόδωσαν , τον συνέλαβαν , τον βασάνισαν και τον κρέμασαν . Τελικά οι Μακεδονομάχοι καταφέρνουν να διώξουν τους βούλγαρους απ΄ τη λίμνη και να τους τιμωρήσουν , ώστε να σταματήσουν τις φρικαλεότητες στα ελληνικά χωριά.

Παράλληλα με τη δράση των παιδιών παρακολουθούμε ότι στο δύσκολο έργο της συνέχισης του Μακεδονικού αγώνα και της επιτυχίας τους συνεισφέρουν πολλοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα. Ιερείς κι άλλοτε φορούν το ράσο ως κάλυψη για να μεταφέρουν πολεμοφόδια ή να κρύψουν στους ναούς πληγωμένους πολεμιστές . Επιπλέον , γιατροί και δάσκαλοι όπως η δασκάλα Ηλέκτρα που μεταφέρει πληροφορίες και πολεμοφόδια με κάθε τρόπο , μέχρι και ντυμένη άντρας .

Αυτή γίνεται βοηθός και στα δυο παιδιά τον Αποστόλη και τον Γιοβάν.

Η ιστορία του τελευταίου είναι τραγική Ενώ στην αρχή παρουσιάζεται ως ανίψι ενός βίαιου βούλγαρου κομιτατζή που έχει σκοτώσει τη μητέρα του, αργότερα αποκαλύπτεται πως είναι ο Θεοδωράκης, το χαμένο παιδί του αγωνιστή Βασίλη που δεν τον αναγνωρίζει, πάρα μόνο όταν το παιδί χτυπιέται απ΄ τους βούλγαρους στην προσπάθεια του να ειδοποιήσει τον Τελο Άγρα για την προδοσία. Το παιδί ξεψυχά... Όπως και πολλοί αγωνιστές, που χάνουν την ζωή τους έχοντας όμως πλήξει καίρια τη δύναμη των κομιτατζήδων. 0 Αποστόλης κι ο Βασίλης συνεχίζουν τον Αγώνα στο Μακεδονικό Μέτωπο και παρόλο που οι ήττες είναι πολλές, συνεχίζουν να ελπίζουν και να μάχονται για την ελευθερία!.. 

Σπύρος Χουρσαλάς, Γ Γυμνασίου

Πηγή: Πυρσός Μάρτιος - Απρίλιος





Δεν υπάρχουν σχόλια