Header Ads

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ Μ.Ε.Θ. φ.1715

 

ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σύγχρονη Ιατρική και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

  


Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών από τον νέο κορωνοϊό COVID -19 που απασχολεί όλο τον πλανήτη , έχουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας (Μ.ΈΘ) . Ανέκαθεν ο αριθμός των κρεβατιών των Μ.Έ.Θ αποτελούσε δείκτη για την εκτίμηση της ποιότητας του συστήματος υγείας μιας χώρας. Ιδιαίτερα στις μέρες μας και με αφορμή τον COVID -19 γίνεται συζήτηση για την επάρκεια των ΜΈΘ και την ανάγκη αύξησής τους δεδομένου ότι η δημιουργία τους είναι πολύ δαπανηρή.

Απαιτούνται ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμός καθώς και πολυπληθές εξειδικευμένο προσωπικό.

Η επιτυχής λειτουργία των μονάδων δεν εξασφαλίζεται βέβαια μόνο με την ύπαρξη Των απαραίτητων κονδυλίων. Αν ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καθοριστικός για άλλα τμήματα των νοσοκομείων αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τις ΜΈΘ.

Οι ΜΈΘ αποτελούν ένα ιδιαίτερο εργασιακό περιβάλλον , όπου το προσωπικό τους εκτός από την εξαιρετική επιστιμονική κατάρτιση πρέπει να διαθέτει και αρκετή υπομονή .Ο περιορισμένος χώρος , η ενασχόληση με βαριά περιστατικά με υψηλή θνησιμότητα , η συνεχής εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας ακόμα αδιάκοπος ήχος των μηχανημάτων δημιουργούν ειδικές συνθήκες εργασίας.

Οι γιατροί , οι νοσηλευτές και το βοηθητικό προσωπικό των μονάδων που αντιλαμβάνονται την εργασία τους ως λειτούργημα και προσφορά στον άνθρωπο μπορούν να στηριχθούν και να αποδώσουν στο έργο τους .

Περαιτέρω νέες προκλήσεις αναδύονται στις σύγχρονες Μ.Έ.Θ που περιλαμβάνουν από την συνεργασία πολλών ειδικοτήτων και την αντιμετώπιση καινοφανών λοιμώξεων, όπως ο coviD -19 ή πολυανθεκτικών μικροβίων έως και ηθικά διλήμματα για τη νοσηλεία των ασθενών.

Σοφία Κουρκουντή-Ξύδη , Ιατρός

Δεν υπάρχουν σχόλια