Header Ads

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΑ φ.1713

 

Συνταγή για μαγεία

  


Παίρνουμε μια δόση από φεγγάρι στη χάση του, κατά προτίμηση την ώρα που ανατέλλει στον ουρανό, προσθέτουμε μια δόση από Δία και Κρόνο. Παίρνουμε ακόμα μια γερή ποσότητα καλής μουσικής: φωνή συνοδεία πιάνου, πασπαλίζουμε με ποίηση μεγάλων Ελλήνων ποιητών για το φεγγάρι, τα ουράνια σώματα και το σύμπαν, με όμορφες παρουσίες, και με αγάπη για την Επιστήμη και την Τέχνη. Αφού συγκεντρώσουμε όλα τα υλικά μας, τα τοποθετούμε σ’ ένα χώρο μαγικό να αποπνέει ιερότητα, να έρχεται από τα βάθη των αιώνων, να στέκεται δωρικά και περήφανα και ν’ αντικρίζει σταθερός κι ατρόμητος με τα αρχέγονα μάτια του τον πάναστρο ουρανό και τον αδάμαστο χρόνο. Ανακατεύουμε τα υλικά μας και τ’ αφήνουμε να ψηθούν στη χόβολη της καλλιτεχνικής μέθεξης για δύο περίπου ώρες.

Η μαγεία μας είναι έτοιμη… Αυτό ήταν το θέαμα που παρουσίασε το Σάββατο που μας πέρασε το Σωματείο Λόγου και Τέχνης «Αλκυονίδες» στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορίνθου που φιλόξενα άνοιξε της πύλες του στο κοινό. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στην έφορο Αρχαιοτήτων κ. Παναγιώτα Κασσίμη για την παραχώρηση του χώρου - για πολλές εκδηλώσεις φέτος – ένα άνοιγμα του Μουσείου στην τοπική κοινωνία, οικονομία και πολιτισμό αλλά και στους ανθρώπους του Μουσείου, τους υπαλλήλους που παρείχαν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά και με αξιοσημείωτη ευγένεια. Χωρίς λοιπόν την κ. Κασσίμη και τους ανθρώπους του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου, ο πολιτισμός φέτος – γονατισμένος ήδη από τον ιό, αλλά όχι νικημένος – θα ήταν φτωχότερος.

Ώρα να γυρίσουμε στη μαγεία και να αναφερθούμε στην εξαιρετική βραδιά με τίτλο: «Ανάμεσα σε Ουρανό και Γη…» με τις Αλκυονίδες, μια βραδιά ποίησης, μουσικής και αστρονομίας με την αστροφυσικό – μονωδό κ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Γιάννη Παπαχριστοδούλου οι οποίοι ερμήνευσαν μαζί με τον Μιχάλη Δρίτσα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών με θέμα τι άλλο; Το φεγγάρι, το σύμπαν , τα άστρα… μεταφέροντάς μας σε άλλες διαστάσεις, όχι γήινες. Ανάμεσα στα τραγούδια απαγγέλθηκαν ποιήματα των Νικηφόρου Βρεττάκου, Νίκου Γκάτσου, Νίκου Καζαντζάκη, Ειρήνης Βρης και Γιάννη Ρίτσου. Τα ποιήματα απήγγειλαν εκτός από την υπογράφουσα το άρθρο, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Κορινθίας κ. Αντιγόνη Βογιατζή – Ζακούρα, η ποιήτρια Λεμονιά Αντωνοπούλου, η κ. Ελένη Κοντόζογλου, γνωστή Κορίνθια λογοτέχνης, ο κ. Σπύρος Βουδούρης με το δικό του ξεχωριστό ύφος και στυλ και η ποιήτρια – παραμυθογράφος και αφηγήτρια παραμυθιών κ.Ευαγγελία Πανούση.

Μαζί με την Τέχνη όμως υπάρχει και η Επιστήμη. Τα «μάγια» δεν θα έπιαναν αν δεν έβαζε το χεράκι της η Ομάδα Αστρονομίας της Δημοτικής βιβλιοθήκης του Δήμου Κορινθίων και η υπεύθυνη της ομάδας κ. Ράνια Σαζακλή μαζί με τους κυρίους Χρήστο Καμπάνη και Βασίλη Χρισταρά. Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν η παρατήρηση της σελήνης «ζωντανά» μέσω τηλεσκοπίου με τη χρήση Η/Υ, η παρατήρηση των ουράνιων σωμάτων και η εξήγηση ουράνιων φαινομένων.

Ολα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα της προέδρου των «Αλκυονίδων» κ. Ολγας Κονομόδη – Θωμά η οποία οργάνωσε και παρουσίασε με άρτιο τρόπο το πολύ σημαντικό αυτό πολιτιστικό δρώμενο, υποδέχτηκε με ευγένεια και κοσμοπολίτικο αέρα τους καλεσμένους και το κοινό και κατέφερε να παρουσιάσει ένα πολιτιστικό γεγονός υψηλής αισθητικής. Θα πρέπει να τονίσω τη συνεισφορά της κ. Μαρίνας Καλλίρη στη διοργάνωση της βραδιάς η οποία με την ευγένεια και την προσήνειά της κέρδισε μια θέση στην καρδιά μας.

Η βραδιά αυτή επιβεβαίωσε με τον πιο μαγικό τρόπο αυτό που ο κ. Καμπάνης είπε στην παρουσίασή του: « εμείς οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι από αστρικό υλικό». Τελικά ναι… Είμαστε φτιαγμένοι από μαγεία…

*Η Γιώτα Μπάγκα, είναι Φροντιστηριούχος Φιλόλογος στο Ξυλόκαστρο





Δεν υπάρχουν σχόλια