Header Ads

Η ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ φ.1714

 

Διεθνολόγοι: Η Ευρώπη υπεύθυνη για το αδιέξοδο με την Τουρκία 
Η Τουρκία θέλει να απεμπλακεί από το παρόν πλαίσιο των διερευνητικών εντολών

    


Την ανάγκη να δημιουργηθεί άμεσα ο αυτόματος μηχανισμός επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας προκειμένου να ενεργοποιείται άμεσα σε περίπτωση που η Τουρκία υπερβαίνει τα όρια επισήμαναν οι διεθνολόγοι, Τάσος Χατζηβασιλείου και Ιωάννης Μάζης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ.

Σύμφωνα με τον Τάσο Χατζηβασιλείου, διεθνολόγο και βουλευτή ΝΔ, η νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες κοντά στις ελληνικές ακτές αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι ο Ερντογάν δε δίνει ιδιαίτερη αξία στην απόφαση κανενός Συμβουλίου και κανενός διεθνούς Οργανισμού ρίχνοντας την ευθύνη στην Ευρώπη που μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα. «Η Ευρώπη πρέπει να το καταλάβει και να αποφασίσει το επόμενο βήμα. Πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Αγκυρα, να συζητήσει τον αυτόματο μηχανισμό κυρώσεων, διαφορετικά θα φτάνουμε πάλι στο σημείο, στο οποίο ξεκινήσαμε. Είμαστε σε αδιέξοδο και είναι ευθύνη της Ευ- ρώπης αυτό», δήλωσε χαρα- κτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία θέλει να απεμπλακεί από το παρόν πλαίσιο των διερευνητικών εντολών. «Δε θέλει να μείνουμε στην ατζέντα, στην οποία έχουμε συμφωνήσει, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, και την οποία έχουν εγκρίνει όλοι οι εταίροι, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ε.Ε. Είναι σαφές λοιπόν ότι προσπαθεί να εμπλουτίσει τη θεματολογία των διερευνητικών επαφών και να φέρει στο τραπέζι μεταξύ άλλων και το θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, το οποίο δεν υφίσταται. Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή δυναμιτίζει το κλίμα κι έτσι δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία κουβέντα. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν η Τουρκία θα υλοποιήσει αυτή τη Navtex. Ενδεχομένως το κάνει καθαρά για λόγους επικοινωνίας», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηβασιλείου.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν μπορεί να αλλάξουν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την Τουρκία στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15-16 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά δεδομένου ότι θα γίνει και υπό τη σκιά και των Βαρουσίων. «Εκτιμώ ότι ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή ροκανίζει τον χρόνο, ενδεχομένως και μέχρι τις αμερικανικές εκλογές. Ισως δηλαδή να μην επιθυμεί να καθίσει στο τραπέζι μέχρι τότε», κατέληξε ο διεθνολόγος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης σημειώνοντας ότι πρέπει να καταρτιστεί μια «άγρια» λίστα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, να ψηφιστεί, να δημιουργηθεί ο αυτόματος μηχανισμός και να κινητοποιείται με την προσφυγή Ελλάδας-Κύπρου κι ενός τρίτου κράτους και να συγκαλείται έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την επιβολή των ήδη ψηφισθεισών κυρώσεων. «Τώρα θα έπρεπε να είμαστε στο στάδιο ενεργοποίησης των κυρώσεων και της σύγκλησης έκτακτου Συμβουλίου», τόνισε ο κ. Μάζης.

Δεν υπάρχουν σχόλια