Header Ads

ΠΥΡ - ΓΥΝΗ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ φ.1711

 

ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πυρ – γυνή και θάλασσα






Γράφει και επιμελείται ο
Θεόδωρος Νικ. Σαρέλας*

Την παραπάνω φράση την άκουσα συχνά προφανώς λεγόμενη για τη γυναίκα. Και είχα την εντύπωση ότι επρόκειτο για λαϊκή έκφραση. Πρόσφατα έμαθα ότι την φράση αυτή την εκστόμισε για πρώτη φορά ο Σωκράτης και προβληματίστηκα γιατί ο μεγάλος αρχαίος φιλόσοφος να ασχοληθεί με τη γυναίκα και να την εντάξει μεταξύ δύο κακών για την κακή τους πλευρά. Διότι το ΠΥΡ έχει και καλές πλευρές όπως και η θάλασσα αλλά και η γυναίκα όμως. Για την κατάταξη της κακής πλευράς δεν βρίσκω σωστή την τοποθέτηση και την οριοθέτηση. Το ΠΥΡ από την κακή του πλευρά είναι το πρώτο κακό και θα έλεγα κατά τον ίδιο τρόπο και η θάλασσα. Δεύτερο κακό και η γυναίκα από την κακή της πλευρά θα την έλεγα τρίτο κακό και όχι δεύτερο που την τοποθέτησε ο αρχαίος φιλόσοφος.

Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ο Σωκράτης έθεσε δεύτερο κακό τη γυναίκα γιατί έτσι του βγήκε για την καλύτερη λειτουργικότητα της έκφρασης. Κοντολογής αν και δεν θεωρώ τον εαυτό μου φιλόσοφο ο προβληματισμός χωρίς να το αντιληφθώ με οδήγησε να το φιλοσοφήσω λιγουλάκι.

Η γυναίκα έχει αρκετές εκφράσεις όπως μητέρα, σύζυγος, πεθερά, ερωμένη κ.λπ. Η γυναίκα δεν είναι επικίνδυνη σε όλες τις εκφράσεις της. Έκδηλώνει αν εκδηλώσει κακή πλευρά στις σχέσεις και την συμπεριφορά της κυρίως απέναντι αλίμονο στον άντρα που θα δείξει αδυναμία στη γυναίκα και αντιλαμβανόμενη την αδυναμία του καταφέρνει να τον παρασύρει στο παιχνίδι της. Μπορεί κάποιες φορές χωρίς να το επιδιώκει, να τον οδηγήσει σε τέτοιες επιλογές και να τον καταστρέψει

Η γυναίκα λειτουργεί περισσότερο με τη λογική! Η γυναίκα όταν φορτιστεί συναισθηματικά και αρνητικά για έναν άνδρα μπορεί να γίνει η καταστροφή του. Προφανώς για τον Σωκράτη εδώ ταιριάζει το Πυρ - Γυνή και Θάλασσα. Για την γυναίκα πολλά λέγονται και ίσως για τον άνδρα δεν λέγονται ή λέγονται πολύ λιγότερα. Για την γυναίκα λένε: «τη γυναίκα και στο μπουκάλι να την κλείσεις θα καταφέρει να βγει». Πίσω από κάθε επιτυχημένο άνδρα κρύβεται μια γυναίκα. Η γυναίκα έχει το διάβολο μέσα της. Στις συγκρούσεις με τον άνδρα η γυναίκα μπορεί ν’ αποβεί μοιραία και να του δημιουργήσει πολλά προβλήματα αν σταθεί αδύναμος απέναντι της.

Η γυναίκα τον άνδρα τον θέλει άνδρα με όλη τη σημασία της λέξης. Προτιμάει να πέσει στα γόνατα για έναν άνδρα που τον θεωρεί άνδρα παρά να πέσει εκείνος στα δικά της πόδια. Αλίμονο στον άνδρα που θα πέσει στα πόδια μιας γυναίκας. Τίποτα δεν τον γλιτώνει. Ο άνδρας για τη γυναίκα πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι άνδρας. Τον άνδρα τον θέλει σοβαρό, δυναμικό, ρομαντικό και γαλαντόμο.

Ομως δεν είναι πάντα έτσι όπως δεν είναι και με τις γυναίκες που μπορεί να έχουν κι αυτές μειονεκτήματα. Καθένας έχει το χαρακτήρα του και συμπεριφέρεται ανάλογα με αυτά που έχει μάθει από το περιβάλλον του και την περαιτέρω πορεία της ζωής του. Παρά την εκτίμηση που έχω στο μεγάλο μας φιλόσοφο προσωπικά δεν πιστεύω ότι η γυναίκα έπρεπε να μπει ανάμεσα στο πυρ και η θάλασσα. Διότι από την τοποθέτηση και μόνο ανάμεσα στο καυτό πυρ και την τυχόν αγριεμέν (θάλασσα η γυναίκα μπορεί να κινδυνέψει ανά πάσα στιγμή.

Το πυρ και η θάλασσα μπορούν να φέρουν πολλές καταστροφές εν αντιθέσει με μια γυναίκα που το πολύ να τα βάλει μ’ έναν άνδρα και να τον καταστρέψει. Πώς έγινε και σε ποια στιγμή της ζωής του ο μεγάλος φιλόσοφος ξεστόμισε τα όσα ξεστόμισε; κι αν τυχόν έκανε λάθος τώρα δεν μπορεί να τα μαζέψει αφού δεν είναι εν ζωή και κανένας από μας δεν είναι σε θέση να τον αντικαταστήσει. 

Μπορεί μια γυναίκα να ρουφιανέψει αν πιάνουν οι ρουφιανιές της. Αλλά πόσους εξάλλου για την προαναφερόμενη ιδιότητα λένε η στο παλάτι και η στο σοκάκι. Δυστυχώς καλώς ή κακώς το πυρ, γυνή και θάλασσα δεν μου πάει καλά. Γι αυτό θα παρακαλέσω τους φίλους αναγνώστες που τυχόν γνωρίζουν περισσότερα από εμένα για το προαναφερόμενο ζήτημα να επικοινωνήσουν μαζί μου διά αλληλογραφίας και μαζί να φροντίσουμε να δώσουμε λύση στο προκύψαν πρόβλημα. Μη διστάσετε λοιπόν να μου γράψετε και να είστε σίγουροι αν το επιθυμείτε ότι θα ανταποκριθώ στην αλληλογραφία σας και θα αναφερθώ στη στήλη αν συμφωνούν μαζί μου όλοι οι άνδρες. 

Σας ευχαριστώ


*Ο κ. Θεόδωρος Σαρέλας, είναι κειμενογράφος, κάτοικος Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια