Header Ads

Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ «ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ» φ.1709

ο «Κορίνθιος»


ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ

Ευρωβουλευτές καταγγέλουν το ΝΑΤΟ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά»


«Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ κ. Stoltenberg, σε συνέντευξή του στο CNN, αναφερόμενος στην Τουρκία, η οποία παραβιάζει κατ’ επανάληψη τον ελληνικό εναέριο χώρο, της αναγνώρισε το δικαίωμα να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως έκανε το 2015 που κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της και επισήμανε ότι βρίσκεται σήμερα σε μία ειδική κατάσταση λόγω της έντασης που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ» σημειώνει η ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις, οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ ρωτούν τον κ. Borrell: -Αποδέχεται η ΕΕ παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου κρατών μελών της, από τρίτες χώρες ως πρακτική “ειδικής κατάστασης”; -Συνάδει η θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ; -Πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ την επιλογή του ΓΓ του ΝΑΤΟ να επιχειρεί να δικαιολογήσει παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία;

Η ερώτηση: «Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η δημόσια τοποθέτηση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Stoltenberg, ο οποίος σε συνέντευξή του υποστήριξε ότι η Τουρκία, λόγω της περιοχής στην οποία βρίσκεται, είχε κάθε δικαίωμα να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό το 2015 το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο της για λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα ενώ παράλληλα παραβιάζει κατ’ επανάληψη τον εναέριο χώρο της Ελλάδος. Ειδικότερα, σε ερώτηση που του έθεσε η δημοσιογράφος του CNN κα Hala Goran, ο κ. Stoltenberg αναγνώρισε στην Τουρκία το δικαίωμα να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, καταρρίπτοντας το ρωσικό μαχητικό που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της το 2015.

Στη συνέχεια, όταν η δημοσιογράφος του επεσήμανε ότι, η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδος, ο κ. Stoltenberg υποστήριξε ότι η Τουρκία λόγω της έντασης που αντιμετωπίζει στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ, βρίσκεται σε μία ειδική κατάσταση. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας:Αποδέχεται η ΕΕ παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου κρατών μελών της, από τρίτες χώρες ως πρακτική «ειδικής κατάστασης»;-Συνάδει η θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο; -Πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ την επιλογή του ΓΓ του ΝΑΤΟ να επιχειρεί να δικαιολογήσει παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία; ” Την ερώτηση συνυπογράφουν οι: Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Κύρτσος».





ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ

Η Γαλλία δανείζει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα;


Ελλάς - Γαλλία - Αμυντική συνεργασία - Τι συζήτησε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα ομόλογό του κα Παρλί. - Στα χέρια Μητσοτάκη και Μακρόν η ολοκλήρωση της συμφωνίας Στην τελική ευθεία φαίνεται πως έχει μπει η οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Παρισιού για αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και προμήθεια πανίσχυρων όπλων που θα καταστήσουν την Ελλάδα πανίσχυρη στρατιωτικά. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει τόσο για την προμήθεια 18 ή και λίγο περισσότερων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ενώ η είδηση που «βγήκε» το απόγευμα της Τρίτης (08/09) είναι ότι η Γαλλία θα δανείσει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δύο γαλλικές φρεγάτες Frem που ναυπηγήθηκαν το 2019.

Πρόκειται για την Αλσατία και την Λωρένη όπως έχουν ονομάσει οι Γάλλοι, που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται το πολεμικό ναυτικό αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνουν τους 27 κόμβους ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Μπελαρά.

Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι οι 2 αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συζητήσεις για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το Π.Ν.

Παράλληλα είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος των 2 υπουργών συζητήθηκαν και τα Rafale, τα 18 για τα οποία ενδιαφέρεται η Αθήνα, μένει να οριστικοποιηθεί η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα ενώ συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής. Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης και για το Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα επισημοποιηθεί η είδηση σήμερα; Πηγή: ΝEWSBOMB 8.9.2020





ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

Η λύση είναι απλή...


Για μία ξεκάθαρη επιλογή κάνει λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Σε άρθρο του στο οποίο αναλύει τις ελληνικές θέσεις στο διεθνές ακροατήριο και δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurte Allgemeine Zeitung, και Le Monde , ο κ. Μητσοτάκης προσθέτει πως η Τουρκία «μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο».

«Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;», επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται και στη συνάντηση στο Βερολίνο και στην υπαναχώρηση της Τουρκίας από όσα συμφωνήθηκαν. «Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού».

«Η ρητορική της Τουρκίας ανήκει σε μια περασμένη εποχή. Μιλάει για εχθρούς, μάρτυρες, αγώνα και προθυμία να καταβάλει οποιοδήποτε τίμημα. Αυτή είναι η γλώσσα και η συμπεριφορά μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η οποία απειλεί όχι μόνο δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την ίδια την ΕΕ, γεγονός που προβληματίζει σοβαρά τα κράτη μέλη», προσθέτει ο Πρωθυπουργός.





ΕΤΣΙ ΤΑ ΒΛΕΠΩ

Ελλάδα – Γαλλία Συμμαχία!..


Την έμπρακτη υποστήριξη του Παρισιού αναμένεται να ζητήσει από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο πςρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναζητά ένα «γαλλικό κλειδί» που θα είναι σε θέση να «λύσει» βασικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Βασικός στόχος της Αθήνας είναι οι τελικές συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την αμυντική ενίσχυση της χώρας, εν μέσω της πίεσης που ασκεί η Τουρκία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται «ένθερμος» υποστηρικτής σχετικά με το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και εν γένει της τήρησης του Διεθνούς Δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει με αυτό το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κορσική και τη συμμετοχή του στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7) να δοθούν ισχυρές απαντήσεις σε όσους προβαίνουν σε έκνομες ενέργειες και να μετουσιωθεί σε απτές πράξεις η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το ανακοινωθέν από τη συνάντηση και το τι θα αναφέρει εκεί σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις. Αλλά τα βλέμματα όλων συγκεντρώνει η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπου συμμετείχαν και άλλοι ηγέτες της ΕΕ, ενόψει της ειδικής συνόδου κορυφής της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου όπου θα συζητηθεί και το θέμα της Τουρκίας. Ως προς τα εξοπλιστικά, μελετάται το ενδεχόμενο απόκτησης δύο Γαλλικών φρεγατών FREMM ως ενδιάμεση λύση και η προοπτική ναυπήγησης ψηφιακών φρεγατών BELHARRA στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή το πιο «καυτό» project στα εξοπλιστικά το οποίο όχι απλά συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αλλά έχει σχεδόν «κλειδώσει» και φαίνεται να συζητούνται τεχνικές λεπτομέρειες είναι χωρίς αμφιβολία η απόκτηση των μαχητικών Rafale. Η πρόταση ήρθε από το Παρίσι, η Πολεμική Αεροπορία χωρίς χρονοτριβή άναψε το «πράσινο φως» και με διαδικασίες fast track η υπόθεση προχωρά. Μεταχειρισμένα αλλά και καινούργια Rafale βρίσκονται στο τραπέζι με το Παρίσι να δείχνει διατεθειμένο να παραχωρήσει άμεσα τα πρώτα αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιεί η Γαλλική αεροπορία ενώ ταυτόχρονα η Αθήνα θα παραγγείλει καινούργια με τον συνολικό αριθμό να φτάνει έως και 20 μαχητικά. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών επιθυμεί και συμμετοχή των Ελληνικών ναυπηγείων κάτι το οποίο έχει τεθεί υπόψη και των Γάλλων

Δεν υπάρχουν σχόλια