Header Ads

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΥΘΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ORUC REIS; φ.1707

«Γιατί δεν βυθίζουμε το Oruc Reis;» 
Η απάντηση του Άγγελου Συρίγου



Την εκτίμηση ότι το τουρκικό Oruc Reis θα επανέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ότι η ελληνοτουρκική κρίση θα διαρκέσει έως τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, εξέφρασε στο ΣΚΑΪ, ο βουλευτής της ΝΔ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος.

Τόνισε επίσης ότι εντός των επόμενων ωρών θα υπάρχει ελληνογαλλική κίνηση, και απάντησε στο ερώτημα πολλών «γιατί δεν βυθίζουμε το Oruc Reis;».

Ειδικότερα, ο διεθνολόγος ανέφερε ότι «το Oruc Reis από την πορεία που βλέπω να ακολουθεί φαίνεται ότι προσπαθεί να δείξει ότι κάνει έρευνες στην περιοχή, δηλαδή άμα δούμε την πορεία του, όλα τα σεισμογραφικά σκάφη ακολουθούν ένα ‘’καμβά’’ πηγαίνουν σε γραμμές πάνω – κάτω προσπαθώντας να κάνουν σεισμογραφικές έρευνες».

«Εμφανίζεται να προσπαθεί να κάνει σεισμογραφικές έρευνες, εκτιμώ ότι θα περάσει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα θα κάνει στροφή, και θα επανέλθει. Η NAVTEX περιλαμβάνει και την τουρκική πλευρά. Πιστεύω ότι αυτό θα διαρκέσει αρκετό καιρό, δεν είναι κάτι που τελειώνει στις 23 Αυγούστου (που τελειώνει η τουρκική NAVTEX) θα το βλέπουμε σε ημερήσια διάταξη μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου όποτε έχουμε τις αμερικανικές εκλογές. Είναι ένα από τα πολλά κεφάλαια που θα δούμε». Όπως επισήμανε, η Τουρκία θα μπαινοβγαίνει σε αυτές τις περιοχές, καθώς στόχος της είναι να προκαλέσει. Σε αυτό το κεφάλαιο, εξήγησε ο κ. Συρίγος η ελληνική πλευρά επιλέγει τη διπλωματική απάντηση, κι ως τώρα φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς καθώς η συνάντηση Δένδια – Πομπέο είναι ένα ηχηρό μήνυμα.

Ο στόχος του Ερντογάν Όπως εξήγησε ο διακηρυγμένος στόχος του Τούρκου προέδρου έχει ως εξής: «θέλουμε να κάνουμε συνδιάσκεψη όλων των κρατών της περιοχής να ξεχάσουμε ό,τι έχει γίνει ως τώρα, δηλαδή είναι άκυρη η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, να μαζευτούν όλα τα κράτη και να κάνουν συμφωνία τι θα γίνει με την περιοχή». Ωστόσο, συνέχισε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κυπριακή δημοκρατία, όποτε δεν υπάρχει πιθανότατα να συζητηθεί με την Τουρκία οποιαδήποτε οριοθέτηση πέριξ της Κύπρου, ενώ θέλει στο τραπέζι και τον Φαγέζ αλ Σάρατζ. «Θέλει έτσι να επιβεβαιώσει τη θέση της χώρας του ως επικυριάρχου της Ανατολικής Μεσογείου, είναι αυτό που είχε πει από το 2013 που δεν του δώσαμε μεγάλη σημασία, ότι ‘’θα τα μοιράσουμε μεταξύ μας, win win, θα βρούμε μια λύση, δηλαδή θα μοιράσουμε όλη την Μεσόγειο’’. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα υπάρχει σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, και θα έχει άποψη για όλη την Ανατολική Μεσόγειο».

«Βλέπουμε έναν Ερντογάν που πηδάει από κρίση σε κρίση, τρέφεται από τις κρίσεις, δεν μπορεί να περάσει μια εβδομάδα χωρίς να προκαλέσει νέα κρίση την ίδια ώρα που η οικονομία του δείχνει ότι είναι στα όρια της. Όλα αρχίζουν να σωρεύονται πλέον έχω την εντύπωση», σημείωσε ο βουλευτής.

«Γιατί δεν το βυθίζουμε;» Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο «αυτή τη στιγμή έχουμε επιλέξει τη διπλωματική οδό, από κει και πέρα υπάρχουν και πολλοί τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης… Σπεύδω να πω στους συμπατριώτες μου που λένε ‘’γιατί δεν το βυθίζουμε;’’ ότι πριν φτάσουμε σε πολεμικά μέσα υπάρχουν και ειρηνικές μέθοδοι για να σταματήσει κάποιος ένα πλοίο σαν το Ορούτς Ρέις απ’ το να κάνει έρευνες. Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει επιλέξει τη διπλωματική οδό και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δείχνουν θετικά».

Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια