Header Ads

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΝΕΑ φ.1706

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Αναστάσιος Γκιολής και οι συνεργάτες του πέτυχαν την έγκριση οκτώ εκατομμυρίων ευρώ

ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΤΟ 2020



Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ με επικεφαλής τον Αντιπεριφερειάρχη Αναστάσιο Γκιολή, σε ομαδική συνεργασία με τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες Αθηνά Κόρκα Παιδείας και Πολιτισμού, Χάρη Βυτινιώτη Αρμόδιο Υποδομών και Περιφερειακούς Συμβούλους άλλων Συνδυασμών έδωσε τη μάχη της στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 3ης Αυγούστου 2020 και με επιχειρήματα έπεισε τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και τα υπόλοιπα μέλη του ΠΕΣΥ να εγκριθεί συνολική χρηματοδότηση ποσού 8.010.000 ευρώ για έργα του ΠΑΕ 2020 για την Κορινθία.

Συγκεκριμένα τα έργα που θα προκηρυχθούν και θα ξεκινήσουν είναι:

*Συντήρηση – σήμανση επαρχιακής οδού Κούτσι – Στιμάγκα και επαρχιακής οδού Βραχάτι – Νεμέα με προϋπολογισμού και πίστωση 1.200.000 ευρώ.

*Συντήρηση – σήμανση επαρχιακής οδού Λυκοποριά – Καλλιθέα – Ελληνικό με προϋπολογισμού και πίστωση 800.000 ευρώ.

*Συντήρηση και σήμανση επαρχιακού οδικού δικτύου με προϋπολογισμού και πίστωση 500.000 ευρώ.

Στο έργο: «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας περιφέρειας Πελοποννήσου» εντάσσονται τα υποέργα:

*Συντήρηση – ανακατασκευή υφιστάμενων αντιπλημμυρικών υποδομών που έχουν υποστεί βλάβες από πλημμυρικά φαινόμενα σε ρέματα, χείμαρρους και ποταμούς του Νομού Κορινθίας» με προϋπολογισμό και πίστωση 1.000.000 ευρώ.

*Καθαρισμός χειμάρρων ΠΕ Κορινθίας με προϋπολογισμού και πίστωση 300.000 ευρώ.

Εισηγήσεις

*Ένταξη νέο έργο «Εργασίες καθαρισμού στην απαλλοτριωμένη ζώνη της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής από Κόρινθο έως Δερβένι με προϋπολογισμού και πίστωση 70.000 ευρώ.

*Ένταξη νέου υποέργου «συντήρηση – βελτίωση επαρχιακών οδών αρμοδιότητας ΠΕΚ στο ΔΔ Φενεού Δήμου Σικυωνίων» με προϋπολογισμού και πίστωση 2.300.000 ευρώ.

*Ένταξη νέου υποέργου «Συντήρηση – βελτίωση επ. οδού Νο 19 Κόρινθος – Σοφικό – Αγγελόκαστρο, τμήμα Εξαμίλια – Ξυλοκέριζα – Γαλατάκι και Νο 21 Διακλάδωση της Επαρχιακής οδού Νο 19 προς Κόρφο» με προϋπολογισμού και πίστωση 740.000 ευρώ. Και τέλος

*Κατασκευή αρδευτικών έργων ΤΟΕΒ Ξυλοκάστρου, Καρυωτικα – Βελανιδιά – Μελλίσι – Πιτσά» με προϋπολογισμό και πίστωση 700.000 ευρώ.

*Κατασκευή αρδευτικών έργων περιοχών Νεμέας – Βόχας, Καστράκι – Σουληνάρι – Χαλκί με προυπολογισμό και πίστωση 400.000 ευρώ.






Προγραμματική σύμβαση για πρόσθετο εξοπλισμό με σκοπό την αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στους Αγίους Θεοδώρους




Κόρινθος 5 Αυγούστου 2020

Προγραμματική σύμβαση για την προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού με σκοπό την αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στους Αγίους Θεοδώρους υπογράφηκε την Τρίτη 4 Αυγούστου, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων. Στο αντικείμενο της ίδιας σύμβασης περιλαμβάνεται επίσης και η τριετής λειτουργία και συντήρηση της πιο πάνω μονάδας. Τη σύμβαση υπέγραψαν, στην Κόρινθο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων Δημήτρης Πρωτονοτάριος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 879.999,72 ευρώ, από τα οποία -στο πλαίσιο της σύμβασης- τα 780.000 ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια και τα υπόλοιπα 99.999,72 ευρώ θα διατεθούν από τη ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων.

Παρόντες στη υπογραφή της σύμβασης ήταν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κα Αθηνά Κόρκα και κ. Χάρης Βυτινιώτης, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων Σπύρος Ράτης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ





Σε Σύσκεψη της ΠΕΚ για την Πυρόπληκτη Ανατολική Κορινθία
 ΜΑΚΑΒΡΙΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ 
Τα Μέτρα που ελήφθησαν οδηγός και για το μέλλον



Κόρινθος 5 Αυγούστου 2020 Προγραμματική σύμβαση για την προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού με σκοπό την Σειρά μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών στην πυρόπληκτη περιοχή της ανατολικής Κορινθίας γνωστοποιήθηκαν κατά την ευρεία σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο την Τρίτη 4 Αυγούστου. Στη σύσκεψη, μετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Τάσος Γκιολής, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Αθηνά Κόρκα και Χάρης Βυτινιώτης, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος, ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κορινθίας πύραρχος Χρήστος Πλατάς, ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας Γιάννης Τσίμπρης, ο διοικητής της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου ταξάρχος Δημήτρης Βαρούτης, ο διευθυντής Δασών Παναγιώτης Καλλίρης, ο διευθυντής Τεχνικών Εργων Π.Ε. Κορινθίας Νίκος Λούτας, η προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ρούλα Χαρίτου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας. 

Η έκταση της πυρόπληκτης περιοχής εκτιμάται πάνω από 30.000 στρέμματα, μέσα στην οποία οι φλόγες κατέκαψαν 15.000 ρίζες ελιές, αμπέλια, 150 ζώα, 5 μαντριά, 5 αποθήκες, 5 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, 18 κατοικίες κύριες και δευτερεύουσες, όπως επίσης και χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους.

“Πρόκειται για τεράστια περιβαλλοντική πληγή” δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Οσον αφορά τις υποδομές δημόσιου χαρακτήρα η ζημιά εκτιμάται σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ τουλάχιστον, καθώς η φωτιά κατέστρεψε ασφάλτινους δρόμους, στηθαία, πινακίδες σήμανσης.

Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

α) Συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον Δήμο Κορινθίων για την εκπόνηση μελέτης με σκοπό την γρήγορη αποκατάσταση, ιδιαίτερα στην περιοχή των Αθικίων, με καθαρισμούς χειμάρρων και αποκατάσταση οδικού δικτύου προκειμένου να έχει υλοποιηθεί το απαιτούμενο έργο πριν τις φθινοπωρινές βροχές

β) Το Δασαρχείο θα ολοκληρώσει μέσα στον τρέχοντα μήνα μελέτη για την τοποθέτηση κλαδοπλεγμάτων σε επίκαιρα σημεία, προκειμένου να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα όταν έρθουν τα πρωτοβρόχια -“η Περιφέρεια θα συνδράμει στην τοποθέτηση” σημείωσε ο Π. Νίκας

γ) ΄Αμεση φροντίδα για την πρόληψη ανάλογων φαινομένων, με την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμούς άγριας βλάστησης σε δασικούς και αγροτικούς δρόμους. Οσον αφορά δε τα θέματα της αποκατάστασης των καταστροφών σε γεωργικό και ζωικό κεφάλαιο έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες από τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, ενώ όσον αφορά για τις καταστροφές στις επιχειρήσεις θα επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Περιφέρεια, όπως διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, θα καλύψει τη δαπάνη που αφορά την προμήθεια τροφής και εξασφάλιση καταλύματος για τους πυροσβέστες που έδωσαν τη μάχη εναντίον της συγκεκριμένης πυρκαγιάς. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια θα καλύπτει σε κάθε περίπτωση τη σχετική δαπάνη, σε κάθε ανάλογη περίσταση.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ






ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ



Κόρινθος 5 Αυγούστου 2020 Προγραμματική σύμβαση για την προμήθεια πρόσθετου εξοπλισμού με σκοπό την αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στους Αγίους Θεοδώρους υπογράφηκε χθες Τρίτη 4 Αυγούστου, μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων.

Στο αντικείμενο της ίδιας σύμβασης περιλαμβάνεται επίσης και η τριετής λειτουργία και συντήρηση της πιο πάνω μονάδας.

Τη σύμβαση υπέγραψαν, στην Κόρινθο, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων Δημήτρης Πρωτονοτάριος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 879.999,72 ευρώ, από τα οποία -στο πλαίσιο της σύμβασηςτα 780.000 ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια και τα υπόλοιπα 99.999,72 ευρώ θα διατεθούν από τη ΔΕΥΑ Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων.

Παρόντες στη υπογραφή της σύμβασης ήταν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κα Αθηνά Κόρκα και κ. Χάρης Βυτινιώτης, ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης, καθώς και ο αντιδήμαρχος Αγίων Θεοδώρων Σπύρος Ράτης





ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΘΗΝΑΣ ΚΟΡΚΑ
ΔΗΛΩΣΗ ΚΟΡΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ



Στα εγκαίνια του λαογραφικού μουσείου Περαχώρας βρέθηκε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, Αθηνά Κόρκα.

Στις δηλώσεις της κατά την τελετή των εγκαινίων η κα Κόρκα δήλωσε:

«Θέλω να χαιρετίσω κι εγώ τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Περαχώρας, μια πρωτοβουλία των συμπολιτών μας, προεξάρχοντος του φίλου Θανάση Ροβήλου. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια μας και δίνοντας μας την δυνατότητα να συνδράμουμε όσο μπορούσαμε στην ανάδειξη και τα εγκαίνια αυτού του μουσείου που αναδεικνύει και εξυμνεί την παράδοση και τον πολιτισμό μας, στην Κορινθία και σε όλη την Πελοπόννησο. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές!»




ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΡΚΑ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ


Στην πρώτη διαβούλευση για την κατάρτιση του «Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» του Δήμου Κορινθίων συμμετείχε η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου για την Παιδεία και τον Πολιτισμό Αθηνά Κόρκα.

Μετά το τέλος της διαβούλευσης η κα Κόρκα δήλωσε: «Άκουσα με πολύ χαρά λεπτομέρειες για την μακροχρόνια στρατηγική για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών από το δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο.

Στην παρέμβαση μου ανέφερα την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού υποδομών Κώστα Καραμανλή στην περιφέρεια Πελοποννήσου όπου υπεγράφη μαζί με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα το χρησιδάνειο με τον ΓΑΙΟΣΕ για την εκμετάλλευση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος-Δερβένι.

Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της έκτασης διαπερνά τον δήμο Κορινθίων και φυσικά θα είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με το δήμο Κορινθίων για την βέλτιστη εκμετάλλευση του χώρου προς όφελος των πολιτών.»







Εκδόθηκε το ΦΕΚ με την οριοθέτηση του Καταδυτικού Πάρκου Τυρού 
 Πέτρος Τατούλης: «Ένα μεγάλο έργο για την Κυνουρία μπήκε σε τροχιά υλοποίησης. Ανοίξαμε το δρόμο για τον καταδυτικό τουρισμό της χώρας. Η αδειοδότηση για το Λουτράκι ακολουθεί άμεσα»



Ένα έργο πνοής για την Πελοπόννησο, την Αρκαδία και την Κυνουρία μπαίνει σήμερα σε τροχιά υλοποίησης. Μετά από σχεδόν 5 χρόνια σκληρής δουλειάς, υπέρβασης τερατώδους γραφειοκρατίας και αυστηρής στοχοπροσήλωσης εκδόθηκε το ΦΕΚ με την απόφαση οριοθέτησης τουΚαταδυτικού Πάρκου Τυρού, για το οποίο το σύνολο των μελετών και των διαδικασιών «έτρεξε» η περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη. Πρόκειται για το ΦΕΚ 439/3-8-2020, με την απόφαση «Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση θαλάσσιας περιοχής και του αντίστοιχου πυθμένα στα διοικητικά όρια του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, Π.Ε. Αρκαδίας ως Καταδυτικού Πάρκου». Ο φάκελος του έργου ήταν ο πρώτος που κατατέθηκε πανελληνίως για την ίδρυση καταδυτικού πάρκου με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, και ως εκ τούτου αντιμετώπισε όλα τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά θέματα που συνοδεύουν την «πρώτη φορά». Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός που εκτός από το θέμα του ορισμού του οικονομικού τιμήματος για την παραχώρηση της θαλάσσιας έκτασης, το οποίο καθυστέρησε την έγκριση σχεδόν έναν χρόνο, το ΦΕΚ ήταν έτοιμο προς υπογραφή από την άνοιξη του 2019, αλλά το πρόλαβαν οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης, οπότε η όλη διαδικασία της υπογραφής από τα επτά(!) συναρμόδια υπουργεία ξεκίνησε από την αρχή.

Μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως το Καταδυτικό Πάρκο Τυρού άνοιξε το δρόμο του οργανωμένου καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα και οι διαδικασίες έγκρισής του χρησίμευσαν ως γνώμονας για τις αρμόδιες υπηρεσίες για την τυποποίηση της διαδικασίας έγκρισης των φακέλων έργων που ακολούθησαν. Το δίκτυο καταδυτικών πάρκων της Πελοποννήσου αποτέλεσε κεντρική πολιτική επιλογή του π. Περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη , ο οποίος, σε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τις Δημοτικές Αρχές, «ανάγκασε» τις αγκυλώσεις και τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος διοίκησης να υποχωρήσουν μπροστά στον σχεδιασμό και την άρτια τεχνοκρατική προσέγγιση. Ο σχεδιασμός του δικτύου Καταδυτικών Πάρκων στην Πελοπόννησο εκκινεί με τον Τυρό, ενώ έπεται το Καταδυτικό Πάρκο Λουτρακίου, ο φάκελος του οποίου ήδη έχει πάρει το δρόμο του στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το επόμενο βήμα είναι η υλοποίηση του έργου με την εγκατάσταση των υποδομών και την λειτουργία του Πάρκου, το οποίο θα γίνει ένας μοχλός αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος του Τυρού και της ευρύτερης περιοχής, αυξάνοντας όχι μόνο την επισκεψιμότητα, αλλά διευρύνοντας σημαντικά και την τουριστική περίοδο.

Το Καταδυτικό Πάρκο ήταν μια απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματιών της περιοχής από το 2013-2014, όταν ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις για την έναρξη των μελετών του έργου από την μελετητική εταιρεία ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Ο Πέτρος Τατούλης δήλωσε: «Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά που για ακόμη μια φορά βλέπουμε τον κόπο μας να πιάνει τόπο. Η Πελοπόννησος πρωτοπόρησε τα προηγούμενα χρόνια σε θέματα ανάπτυξης και βρέθηκε μπροστά, καθοδηγώντας τις εξελίξεις. Απέκτησε η ίδια βαθιά τεχνογνωσία, και στη συνέχεια παραχώρησε και σε άλλους την αποκτημένη της γνώση. Αυτό μας έδωσε κύρος προκειμένου να αντλούμε συνεχώς νέους πόρους. Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου Κυνουριάτες και κυρίως τους ψαράδες του Τυρού, που εμπνεύστηκαν τον σχεδιασμό αυτόν για τον τόπο τους, προκειμένου να τον υλοποιήσουμε στη συνέχεια μαζί. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν τα όσα κτίσαμε μαζί να τα θέσει σε κίνδυνο».










Δεν υπάρχουν σχόλια