Header Ads

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1706


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Έρχεται νέα πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης από το Παρίσι! για την προμήθεια φρεγατών Belharra



Τουρκικό δάκτυλο δείχνουν πίσω από την κατάρρευση των συνομιλιών για προμήθεια φρεγατών Belharra οι Γάλλοι, καθώς το Παρίσι επανέρχεται με νέα πρόταση και φαίνεται πως το θέμα δεν έχει λήξει. Η Άγκυρα δεν επιθυμεί επουδενί την οποιαδήποτε αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς γνωρίζει πως οι ελληνικές ικανότητες σε συνδυασμό με ισχυρή τεχνολογία θα καταστήσουν τα τουρκικά σχέδια μια απλή ονείρωξη του επίδοξου Σουλτάνου Ερντογάν.

Ωστόσο, τα ελληνικά και γαλλικά συμφέροντα δεν περιορίζονται μονάχα στην προμήθεια των φρεγατών, γεγονός που ευνοεί στην εύρεση λύσεων για τα εμπόδια που προκύπτουν μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. Ελπίζουμε απλά πως η πολιτική ηγεσία της χώρας μας θα πράξει με βάση το εθνικό συμφέρον και μακροπρόθεσμη στρατηγική και όχι με βάση ασήμαντους περιορισμούς που εμποδίζουν την ανάπτυξη κρίσιμων προγραμμάτων για την άμυνα της χώρας.

Με νέα πρόταση επαναδιαπραγμάτευσης πώλησης δύο φρεγατών άμυνας και επέμβασης FDI, την οποία επεξεργάζονται κύκλοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας και του Naval Group, θα επανέλθουν οι Γάλλοι μετά το ναυάγιο της συμφωνίας εξαγοράς των πλοίων, που επρόκειτο να υπογραφεί στο Παρίσι. Οι Γάλλοι ετοιμάζουν μία νέα πρόταση με στόχο να απαντήσουν στο ακανθώδες για την ελληνική πλευρά πρόβλημα της χρηματοδότησης της αγοράς των δύο φρεγατών που αθροιστικά ανέρχεται σε ποσό άνω των 2,5 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων κατέστησε απαγορευτικό το κόστος αυτό για τον ελληνικό προϋπολογισμό και αυτό επικαλέστηκε η ελληνική πλευρά για να δικαιολογήσει την υπαναχώρησή της από τη συμφωνία. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε δυσφορία στο Παρίσι, όπου θεωρούσαν τη συμφωνία ειλημμένη απόφαση. Την επιχείρηση κατευνασμού των Γάλλων δρομολόγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για την αδυναμία της Αθήνας να ανταποκριθεί οικονομικά στη συμφωνία, στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές η Αθήνα επιστράτευσε στην προσπάθεια κατευνασμού και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη ο οποίος επισκέφθηκε το Παρίσι και μετέφερε το μήνυμα πως η ελληνική πλευρά ζητά βραχυπρόθεσμη πίστωση χρόνου για την επανεξέταση των οικονομικών δυνατοτήτων της, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο αντιπρότασης επί της συμφωνίας για την εξαγορά αμυντικού εξοπλισμού.

Πάντως στη Γαλλία, πέραν των αναδρομικών των συνταξιούχων θεωρούν πως υπήρξαν και άλλοι λόγοι για την ελληνική υπαναχώρηση. Γάλλοι αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί, πως παρενέβη τουρκικός δάκτυλος, ο οποίος διεμήνυσε σε ΗΠΑ και Γερμανία, πως η προμήθεια των δύο πλοίων θα θεωρηθεί εχθρική ενέργεια και αφορμή πολέμου. Το θέμα των δύο φρεγατών δεν έχει κλείσει και κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μία στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Πηγή: 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ







Αίγυπτος για τουρκική Navtex: Επίθεση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα



Κυριακή, 2 Αυγούστου 2020: Οι εκδόσεις Navtex από την Τουρκία που δημιουργούν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, πυροδότησαν και την αντίδραση της κυβέρνησης της Αιγύπτου. Η νέα τουρκική Navtex με την οποία το πλοίο Barbaros στάλθηκε ανοιχτά της Κύπρου για την διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών προκάλεσε δυσαρέσκεια και στην Αίγυπτο.Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, τμήματα από την περιοχή που έχει δεσμεύσει με την Navtex της η Τουρκία «βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) του Καΐρου». Στη συνέχεια, το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου πρόσθεσε πως η έκδοση της τουρκικής Navtex δεν συνάδει με την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Στο ίδιο αυστηρό ύφος, το Κάιρο τονίζει πως η συγκεκριμένη κίνηση της Τουρκίας παραβιάζει επίσης διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου και προσβάλει κυριαρχικά δικαιώματα της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Σίσι για την Ανατολική Μεσόγειο Υπενθυμίζεται άλλωστε πως στις 24 Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Στη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ηγετών συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις. «Πολύ κοντά σε συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» Την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Αίγυπτος βρίσκονται «κοντά, πολύ κοντά» σε συμφωνία οριοθέτησης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, εξέφρασε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, Νίκος Γαριλίδης







Πρόεδρος λιβυκής Βουλής:
«Συγκροτείται επιτροπή για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ελλάδα»



Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ, προανήγγειλε τη συγκρότηση επιτροπής για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας. Τη δημιουργία επιτροπής ειδικών για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Ακίλα Σαλέχ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Sputnik. Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Λιβύη και τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχαν, ο Λίβυος αξιωματούχος επισήμανε τα εξής:

«Μιλήσαμε γι’ αυτά (θαλάσσιες ζώνες), αλλά αποφασίσαμε πρώτα να δημιουργήσουμε μια επιτροπή από Λίβυους ειδικούς, οι οποίοι θα μας στείλουν τις προτάσεις τους, θα αξιολογήσουν τα συμφέροντά μας, τα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα των υπόλοιπων εμπλεκομένων πλευρών, και τελικά θα θέσουν το ζήτημα στο νομοθετικό σώμα. Θα αποφασιστεί πώς και υπό ποια μορφή, θα υιοθετηθούν αυτές οι συμφωνίες». Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη επιτροπή θα συγκροτηθεί αμέσως μόλις επιστρέψει στη Λιβύη. Άλλωστε, ο ίδιος βρίσκεται στη Ρωσία, όπου είχε επαφές με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Στη συνέχεια, ο Σαλέχ θα επισκεφτεί τη Γενεύη στην Ελβετία, με πιθανούς ενδιάμεσους προορισμούς τη Ρώμη και το Αλγέρι.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ναυτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και ελληνικής φρεγάτας, με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της. Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο. Πηγή: grΠηγή: PROnews. Newsroom email: info@pronews.g







Νέα διαδρομή λ@θρομετανάστευσης στο Αιγαίο άνοιξαν οι Τούρκοι – Μαζικές αποβάσεις σε παραλίες της Ρόδου..




Η εφημερίδα «Ροδιακή» και το ομώνυμο site αποκαλύπτουν την άφιξη στο ακριτικό νησί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και την αποβίβαση τουλάχιστον 90 παράνομων μεταναστών την περασμένη εβδομάδα, χωρίς όμως αυτές οι αφίξεις να καταγραφούν επισήμως από τις αρχές που φαίνεται πως κρύβουν τις αφίξεις για να μην γνωστοποιηθεί πως αιφνιδιάστηκαν πάλι από τους αλλοδαπούς.

Επίσης δεν αποτυπώνονται στο καθημερινό ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας το οποίο, παρά το γεγονός της απόλυτης τεκμηρίωσης, επιμένει ότι οι αποβιβάσεις παράνομων μεταναστών σε όλο το ανατολικό Αιγαίο το επίμαχο διήμερο παρέμειναν μηδενικές!

Ίδια περιστατικά φαίνεται να σημειώθηκαν δύο στη Σάμο (στις παραλίες Μουρτιά και στα Αγιωργίτικα Δρακαίων) και μια στη Χίο (παραλία Μονολιά). Στο βίντεο, διάρκειας ενός λεπτού και δύο δευτερολέπτων που τράβηξαν κάτοικοι της περιοχής και έφερε στη δημοσιότητα η rodiaki.gr, καταγράφεται η σκηνή αποβίβασης, με τους παράνομους μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας αμέσως μετά να προχωρούν σε χαλαρούς ρυθμούς από την παραλία προς τον κεντρικό δρόμο της περιοχής περνώντας από μια πέτρινη γέφυρα.


ΠΗΓΕΣ: ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, greeknation.blogspotgr, el.gr, voicenews.gr, militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια