Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1703


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ποιοι «σύμμαχοι»; Ευρωπαϊκό stop στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας!



Στάση...απογοήτευσης αναμένεται να κρατήσει για ακόμη μία φορά η Ε.Ε. 

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα νέα που έρχονται από τις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά την αντίδρασή τους απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Το αποκορύφωμα της δήθεν ευρωπαϊκής απάντησης στην Τουρκία φαίνεται πως θα αποτελούν τα καταγγελτικά ψηφίσματα-«χάδια» από το Ευρωκοινοβούλιο, που ακόμη και αυτά δεν ψηφίζονται από το σύνολο των κομμάτων! (τα αριστερά κόμματα απείχαν) 

Όπως αναφέρει με δηλώσεις του Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ενημέρωση 60 ανταποκριτών στις Βρυξέλλες, ο ίδιος ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, πρόκειται να ζητήσει…αποκλιμάκωση από τους ΥΠΕΞ των κρατώνμελών στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων! 

Πιο συγκεκριμένα: «Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα φέρει ιδέες στους Υπουργούς, για το πως θα προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, πάντα με στόχο την αποκλιμάκωση. Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν το Συμβούλιο καταλήξει σε συναίνεση για να δώσει πολιτική εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για να προχωρήσει σε άμεσες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δεν θα θέσει θέμα κυρώσεων, αλλά αν κάποιος Υπουργός το επιθυμεί μπορεί να το κάνει». 

Τα παραπάνω λόγια εκφράζουν τις θέσεις του Μπορέλ, ο οποίος μερικές μέρες πριν είχε πετάξει πάνω από τον Έβρο και την Κυπριακή ΑΟΖ δηλώνοντας πως είναι…αλληλέγγυος στον ελληνισμό απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ωστόσο εφόσον η πρότασή του για…διάλογο με την Τουρκία βρει αρκετούς συμμάχους στην Ε.Ε., τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μία πρωτοφανή οπισθοχώρηση στις ήδη… θολές κόκκινες γραμμές των Βρυξελλών στα ελληνοτουρκικά. Και μόνο η πρόθεση τέτοιων Ευρωπαίων υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα έπρεπε να θέσει σε συναγερμό την ελληνική κυβέρνηση η οποία σήμερα πηγαίνει στις Βρυξέλλες με στόχο τη…διεθνοποίηση των εξελίξεων γύρω από την Αγία Σοφία. Το γεγονός είναι πως για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες του πόσο ηχηρή είναι η απουσία των «συμμάχων» μας σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές. 

Πηγή: el.gr 13 Ιουλίου, 2020




Νέο ΣΟΚ από ΣΥΡΙΖΑ, χαμόγελα στην Τουρκία
Τι έκανε αυτή την φορά η ευρωομάδα... 

Η στάση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο ευρωομάδας, έναντι των -τουρκικής προέλευσης- ισχυρισμών περί «νε- κρών προσφύγων στον Εβρο», «παράνομων επαναπροωθήσεων» στο Αιγαίo» και τόσων συκοφαντικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα έχουν προκαλέσει τον αποτροπιασμό της κοινή γνώμης. Ωστόσο, παρά την αποδοκιμασία, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το έκαναν ξανά και μάλιστα στην συζήτηση με αντικείμενο την τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Όπως μάλιστα αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ουδείς εκ των έξι εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή εμφανίστηκε στην συζήτηση, δημιουργώντας νέα ερωτήματα για τη στάση που επιμένει να τηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα διεθνή fora σε μία σειρά από ευαίσθητα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικά, Μεταναστευτικό κτλ). Η ανακοίνωση των ευρωβουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ζητούν να πάρει θέσει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει αναλυτικά ως εξής: 

«Η στάση αυτή προκαλεί ανησυχητικά ερωτήματα. Πώς εξηγείται η παντελής απουσία της σε αυτό το μείζον ζήτημα που άπτεται των εθνικών μας συμφερόντων; Πώς συμβαδίζει με τις έντονες δηλώσεις και αντιδράσεις των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση που είχε βγάλει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Πώς ερμηνεύεται η προσπάθειά τους να μας πείσουν ότι με δική τους πρωτοβουλία ήθελαν να γίνει συζήτηση και να υπάρξει και ψήφισμα, όταν οι ίδιοι σήμερα απείχαν πλήρως; Μήπως τελικά δεν ήθελαν να στενοχωρήσουν τους συντρόφους τους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της GUE/NGL;» 

Τελευταίο «κρούσμα» της εν λόγω συμπεριφοράς των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η ανακοίνωση που εξέδωσαν κατά των υπουργών της κυβέρνησης, κ.κ. Χρυσοχοΐδη, Μηταράκη και Κουμουτσάκου με αφορμή την παρουσία τους μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs / LIBE) του Ευρωκοι- νοβουλίου. 

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για πολιτική απομόνωση των τριών υπουργών και για αλαζονική στάση τους, με την οποία, όπως περιγράφεται, «κατάφεραν να “εξοργίσουν” ακόμη περισσότερο τα μέλη της Επιτροπής με αποτέλεσμα να δεχτούν βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως του Ισπανού σοσιαλιστή Ντομενέκ Ρουίθ Ντεβέσα, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη ρητορική των Ελλήνων αξιωματούχων ως “ακροδεξιά”». Αναμένουμε την όποια επίσημη τοποθέτηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου αν αναρτήσουμε και την δική του θέση 

Πηγή: el.gr 13 Ιουλίου, 2020




Ελληνοτουρκικά
Συρίγος: Χειρότερος από πριν ο Ερντογάν



Ο Ερντογάν αντιδρά πλέον με «εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα» 

«Σε όλους τους Έλληνες έχει ξεχωριστή σημασία» η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τόνισε στο ΘΕΜΑ 104,6 και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της ΝΔ. 

«Εκείνο που με εξέπληξε ήταν η ταχύτητα που ενήργησε μετά την απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας» ο Ερντογάν, όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος, και πρόσθεσε πως ενώ «μετά περιμέναμε ότι θα έμπαινε σε μια κατάσταση κενού», ο Τούρκος πρόεδρος «κινήθηκε μετά από εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα». 

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, ο Τούρκος πρόεδρος «είχε πάρει τις αποφάσεις του εδώ και καιρό» συνολικά με τη θέση της χώρας του, στέλνοντας με την απόφασή του μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. 

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι τα μηνύματα Ερντογάν αφορούν στους «Κεμαλικούς, ότι τελείωσε η περίοδος του Κεμάλ, στους μουσουλμάνους απανταχού ότι εφαρμόζω τη θέληση του Μωάμεθ του Β΄ του Πορθητή», αλλά και προς τη Δύση, δηλαδή «δεν με νοιάζει τι λέτε». Ως προς τις διεθνείς αντιδράσεις, «η Αμερική άφησε στη Ρωσία να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και η Ρωσία δεν τα έβγαλε» υπογράμμισε ο κ. Συρίγος, σημειώνοντας πως «το μήνυμα του Ερντογάν είναι είναι ότι του βγήκε». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε πως «η σωστή προσέγγιση είναι να επισημάνουμε ότι ο Ερντογάν με την κίνηση αυτή παίρνει μια απόφαση να φύγει από τους θεσμούς της Δύσης, πράγμα, το οποίο σημαίνει και ορισμένα πράγματα σε θέση με εμάς και για το τι θα αντιμετωπίσουμε τους επόμενους μήνες». «Η εικονα που υπάρχει είναι ότι θα το κάνει. Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον ότι έχει τους σκοπούς του και δεν ξεφεύγει από αυτούς και πλέον το κάνει με ταχύτητα» δήλωσε ο κ. Συρίγος και διευκρίνισε πως «φοβούμαι ότι είναι λίγο χειρότερα. Δεν απευθύνεται προς την Ελλάδα, απευθύνεται προς τη Δύση». 

Αναφορικά με τους δυνητικούς τρόπους αντίδρασης από ελληνικής πλευράς, «υπάρχει η διπλωματία, ήδη δραστηριοποιείται εντόνως, υπάρχουν τα αμυντικά μέτρα τα οποία λαμβάνονται. Υποχρεωτικώς πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες θα κινηθούμε. Δεν έχουμε τίποτα άλλο». 

Πηγή: 5ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ




Έλληνας πρώην Πρέσβης για την Αγία Σοφία: «Έρχονται πολλά εσωτερικά προβλήματα για την Τουρκία»



Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020 
Την άποψη ότι η απόφαση για τη μετατροπή του ορθόδοξου συμβόλου σε τζαμί θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες την Τουρκία, ειδικά στο εσωτερικό της, εκφράζει ο Έλληνας πρώην πρέσβης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος στο Sputnik.«Η χθεσινή απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος, θα δημιουργήσει πολλά εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της νεότερης Τουρκίας που ακυρώνεται διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ και που αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την αποδόμηση του ιδρυτού της νεότερης Τουρκίας που θεωρείται σαν ημίθεος για τους Τούρκους», επισημαίνει στο Sputnik ο έμπειρος διπλωμάτης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος που διετέλεσε στο παρελθόν, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. 

Η ίδια απόφαση θα φέρει σε ρήξη τον Ερντογάν με το κεμαλικό κατεστημένο που έχει ισχυρές βάσεις μέσα στον τουρκικό λαό ο οποίος έχει γαλουχηθεί με τον ημίθεο Κεμάλ. Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα της Τουρκίας που η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί προς όφελος της. Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για ενδεχομένη αποπομπή της Τουρκίας από την UNESCO. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία και η Ισπανία ίδρυσαν το 2008 στα πλαίσια του ΟΗΕ την Συμμαχία των Πολιτισμών που είχε σαν στόχο την άμβλυνση των διάφορων μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλαμισμού. Με την απόφαση αυτή ο Ερντογάν ανατινάζει την πρωτοβουλία αυτή στην οποία έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο ο Νταβούτογλου, που είναι πλέον εχθρός του Τούρκου Προέδρου. Σε συνεννόηση με την Ισπανία η Ελλάδα θα μπορούσε να συνδράμει στην κατάργηση της πρωτοβουλίας αυτής, προωθώντας σχέδιο ψηφίσματος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», προσθέτει ο Λ. Χρυσανθόπουλος, μιλώντας σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας. 

Την ίδια στιγμή σχολίασε και τη ρωσική στήριξη στην ορθοδοξία και στην προσπάθεια διατήρησης του μνημείου: 

«Η καταδίκη της πράξεως από το Πατριαρχείο Μόσχας αποτελεί μια υποστήριξη και προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ανοίγονται έτσι μικρές προοπτικές για την αποκατάσταση των σχέσεων που διακόπηκαν λόγω του ζητήματος της εκκλησίας της Ουκρανίας. Θα πρέπει τέλος να παρθούν κυρώσεις από την ΕΕ κατά της Τουρκίας όπως, το πάγωμα της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης, για όλα όσα διαπράττει στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, γιατί είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Άγκυρα». Πηγή΅: https:// sputniknews.gr




Η βάση al Watiyah στη Λιβύη δεν χτυπήθηκε από μαχητικά αλλά από πυραύλους που εκτόξευσαν υποβρύχια. Τίνος ήταν;;;



Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020: To συντριπτικό πλήγμα που δέχθηκε η Τουρκία στη βάση al Watiyah στη Λιβύη σύμφωνα με διαρροή επιτελέστηκε όχι από μαχητικά αλλά από πυραύλους που εκτόξευσαν υποβρύχια από τα βάθη της Μεσογείου……Αυτοί οι πύραυλοι φέρουν συστήματα παρεμβολής ραντάρ … και το ποσοστό επιτυχίας τους είναι πάνω από 96%. Tίνος ήταν τα υποβρύχια… Μετά κι από την απώλεια επαφής 2 τούρκικων υποβρυχίων φαίνεται ότι η Τουρκία έχει.. πιάσει πάτο….. στο βυθό… 

Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για μαχητικά δεν είναι έγκυρες ούτε επιβεβαιώθηκαν…Άλλωστε δεν έχει λογική ν΄αρχίσεις την πρώτη μάχη και να ρισκάρεις να στείλεις αεροπλάνα στο προπύργιο του εχθρού όταν γνωρίζεις ότι η βάση είναι εξοπλισμένη με τα τελειότερα αμερικάνικα αντιαεροπορικά συστήματα και να διακινδυνεύσεις μέχρι και μ΄αιχμαλωσία του πιλότου σε περίπτωση κατάρριψης γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα να βλάψει το ηθικό του στρατού λίγο πριν από την έναρξη ενός μεγάλου διευρυμένου πολέμου ή της πιο κρίσιμης μάχης … 

Αυτό γίνεται κατανοητό στην επιστήμη του πολέμου… Η Τουρκία πρόσφατα ανακάλυψε ότι το χτύπημα προήλθε από τα βάθη των θαλασσών κι όχι από αέρος. Έτσι αποφάσισε να κάνω ναυτικές ασκήσεις επειδή ήθελε να στείλει το μήνυμα πως αντιλήφθηκε ότι το χτύπημα προήλθε από τη θάλασσα και παίρνει τα μέτρα της να μην επαναληφθεί…..η Αίγυπτος τράβηξε πρώτη κι έκανε εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή. Τώρα συζητείται ότι η Τουρκία μπορεί ν΄ακυρώσει τις προγραμματισμένες αεροναυτικές της ασκήσεις .. 

dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια