Header Ads

Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΗΜΑΣ: ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ φ.1703

Ο πολιτικός Σταύρος Δήμας: 
Αναμνήσεις 
«Δήμας: Σημαίνει δύ-να-μη !…»



Γράφει ο Γεώργιος Λίκκας


Εχουν περάσει κιόλας 45 χρόνια από την πρώτη εκλογική παρουσία του πολιτικού Σταύρου Δήμα του Κων/νου, στην Κορινθία. Μια πορεία γεμάτη από επιτυχίες, που συνεχίστηκε χωρίς διακοπή Η αναδρομή, ταξιδεύοντας στο χρόνο, με αναγκάζει να επιστρατεύσω και να οργανώσω τη μνήμη μου σε γεγονότα που σημάδεψαν πολιτικά την Κορινθία. Γνωρίζω εκ των προτέρων ότι θα συναντήσω εμπόδια, αλλά θα το επιχειρήσω, γιατί το φρεσκάρισμα αυτό, πέραν των άλλων, κρύβει και ευχάριστες εκπλήξεις, που θέλω να τις μοιραστώ. 

Βρισκόμαστε παραμονή εκλογών. Στη συμβολή των οδών Κολιάτσου και Κολοκοτρώνη, στον πρώτο όροφο ο Σταύρος Δήμας έχει στήσει το εκλογικό του κέντρο, προκειμένου να διεκδικήσει, με την ψήφο των Κορίνθιων ψηφοφόρων, τη συμμετοχή του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αρκετός είναι ο κόσμος που μπαινοβγαίνει για να γνωρίσει από κοντά τον νέο υποψήφιο πολιτικό, να του σφίξει το χέρι και με την ψήφο του να τον οδηγήσει στα έδρανα της Βουλής . 

Ο νεοεισερχόμενος στην πολιτική και πολλά υποσχόμενος Σταύρος Δήμας, έπρεπε, κατά τα ειωθότα, να εκφωνήσει στη μεγάλη ανοιχτή παλλαϊκή συγκέντρωση τον παρθενικό Δημόσιο πολιτικό του λόγο προς τον Κορινθιακό λαό. Να παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος και τις μελλοντικές του δράσεις για τον τόπο. 

Στη συγκέντρωση αυτή η ΔΑΚΕ Εκπ/κών του νομού, με Πρόεδρό της τον γράφοντα τις γραμμές αυτές, είχε τοποθετηθεί σε μικρή απόσταση από την εξέδρα. 

Η ώρα της ομιλίας είχε φτάσει. Τα αναγκαία ζωηρά χειροκροτήματα και οι ήχοι από τις καραμούζες, απαραίτητες σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είχαν δημιουργήσει την ανάλογη εκρηκτική ατμόσφαιρα. Μετά από ομιλία διάρκειας περίπου δέκα λεπτών, η φωνή του Σταύρου Δήμα άλλαξε ένταση και δυο σταγόνες νερού ήταν αρκετές να λύσουν το πρόβλημα, που προς στιγμή εμφανίστηκε. Στη κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή, ο Πρόεδρος της ΔΑΚΕ, συνδικαλιστής της γενιάς του 75 και μετέπειτα, θέλοντας να καλύψει έντεχνα το μικρό αυτό κενό που δημιουργήθηκε, φώναξε όλως αυθόρμητα, με στεντόρεια φωνή, ΔΗΜΑΣ : σημαίνει ΔΥ –ΝΑ – ΜΗ. Το τι ακολούθησε, δεν περιγράφεται ! Ουδέν ‘‘κακόν’’ αμιγές καλού, λέει ο λαός. Και τι καλό !.. Οι πάντες επαναλάμβαναν, εν χορώ, το επιτυχημένο πολιτικό σύνθημα, που έμελλε να τον συνοδεύει σ’ όλες τις μετέπειτα εκλογικές του αναμετρήσεις. Το πήραν οι ρεματιές και τα φαράγγια και το έκαναν τραγούδι !.. 

Το πολιτικό αυτό σύνθημα δε βγήκε από τα συρτάρια κάποιας επιτροπής εκλογικού αγώνα ΄Ηταν πηγαίο, και το σημαντικότερο, ειπώθηκε στην κατάλληλη χρονική στιγμή και έγραψε ιστορία !..Ο πολιτικός λόγος, από τον κ. Δήμα συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία. Ο ομιλητής χειροκροτήθηκε ζωηρά κατ’ επανάληψη και το εκλογικό πανηγύρι τελείωσε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη, αν δε μνημόνευα στο κείμενο αυτό, την τιμητική πρόταση - πρόσκληση, που μου έκανε ο Σταύρος Δήμας στις 30 Ιανουαρίου 2004, να με εντάξει, ως συνεργάτη του, στο προσωπικό του Πολιτικού του Γραφείου, στην Αθήνα. Η πρόταση δεν καρποφόρησε για οικογενειακούς λόγους. Επανερχόμενος στο θέμα, μερικοί ίσως αναρωτηθούν: Προς τι το ανεπίκαιρο, προς τι η παραπάνω πολιτική αναδρομή και φιλολογία ; Η απάντηση, όπως πάντα, είναι απλή και λακωνική: Πολιτικά γεγονότα, που συνοδεύονται από πάταγο και γράφουν ιστορία, παραμένουν νωπά και δεν επηρεάζονται από το χρόνο. Τροφοδοτούν και ανανεώνουν ευεργετικά τη μνήμη των εμπλεκομένων, αλλά και διδάσκουν. 

*Ο κ. Γεώργιος Λίκκας, είναι συνταξιούχος Εκπαιδευτικός από την Κόρινθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια