Header Ads

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΛΙΕΙΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΗΠΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ φ.1702

Βιώσιμη αλιεία υπάρχει μόνο με ήπιες μεθόδους 
 Η συνάντηση ΝΗΡΕΑ - Αντιπεριφερειάρχη Θ. Βασιλόπουλου



Χρήσιμη και παραγωγική υπήρξε η συνάντηση εκπροσώπων του ΝΗΡΕΑ με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δ. Ελλάδας κ. Βασιλόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες της Γεν. Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και των Τμημάτων Αλιείας, που έγινε την 1η Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του ιδίου. 

Οι εκπρόσωποι του ΝΗΡΕΑ αφού ξεκαθάρισαν την απόλυτη πολιτική ανεξαρτησία του έναντι πάντων, έθεσαν και πάλι, όπως είχαν κάνει με την πρόσφατη σχετική ανακοίνωση τους, τα θέματα της ορθής χαρτογράφησης της ποσειδωνίας και του απόλυτου σεβασμού των λιβαδιών της, την μη επέκταση της περιόδου αλιείας της μηχανότρατας, και το θέμα της βιντζότρατας και του περιορισμού της, στην προοπτική της κατάργησης της ως μη επιλεκτικού συρόμενου εργαλείου. 

Σε ότι αφορά τη χαρτογράφηση των πολύτιμων λιβαδιών της ποσειδωνίας, μας αναφέρθηκε ότι η Περιφέρεια Δ. Ελλάδας δεν στηρίζει σε καμιά περίπτωση την χαρτογραφική τους συρρίκνωση αλλά μόνο διορθώσεις εμφανών λαθών. Θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε διορθώσεις χαρτών θα πρέπει να γίνονται μετά από αυστηρές επιστημονικές διαδικασίες και αξιόπιστα δεδομένα. 

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ο κ. Βασιλόπουλος μας διαβεβαίωσαν ότι η αναφερόμενη στην συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη με την αρμόδια υφυπουργό κ. Αραμπατζή «επέκταση» της περιόδου της περιόδου χρήσης της μηχανότρατας αφορά όχι αύξηση του συνολικού χρόνου χρήσης της αλλά πιθανή αφαίρεση του Μαΐου με προσθήκη του Σεπτεμβρίου. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε δημόσια ότι η αφαίρεση του Μαΐου μας βρίσκει σύμφωνους αλλά θεωρούμε αρνητική την αντικατάσταση του με τον Σεπτέμβριο, διότι δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι οι μηχανότρατες, ψαρεύοντας στα διεθνή ύδατα εκτός περιόδου, ήδη επιβαρύνουν σοβαρά τα ιχθυοαποθέματα. 

Για μια ακόμη φορά τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι διαφύλαξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος και βιώσιμη και για το αύριο αλιεία απαιτούν δραστικούς περιορισμούς ή και κατάργηση, των συρόμενων, μη επιλεκτικών και καταστροφικών εργαλείων και αυστηρή αστυνόμευση των αλιευτικών πεδίων, με χρήση όλων των δυνατοτήτων για άμεση επέμβαση των λιμενικών αρχών και αφαίρεση κάθε περιθωρίου για ασάφειες που αφήνουν περιθώρια παρανομιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια