Header Ads

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1702


ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η αριστερά στήριξε ανοικτά την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας στην Ευρωβουλή – Εξηγήσεις από ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ ζητά η ΝΔ



Το ψήφισμα που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, με τις ευρωομάδες στις οποίες ανήκουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ να προβαίνουν σε μία αδιανόητη κίνηση. Εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής ζητά με ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο έπειτα από το «μπλόκο» ψηφίσματος ενός ψηφίσματος που θα καταδίκαζε την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Τι προηγήθηκε 

Θυμίζουμε πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που εκφράζεται από κατεξοχήν κεντροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην Ε.Ε. και στο οποίο ανήκει η Ευρωομάδα της ΝΔ, έθεσε επί τάπητος το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών με σκοπό μία «πανευρωπαϊκή πολιτική απάντηση» ενάντια στην Άγκυρα. Ωστόσο τόσο η παράταξη της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), όπου ανήκουν οι Ευρωβοουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και εκείνη των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), που ανήκουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, μπλόκαραν την πρόταση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για ένα κοινό ψήφισμα που θα καυτηρίαζε την επαναλαμβανόμενη προκλητικότητα των Τούρκων κατά του Ελληνισμού. Την αδιανόητη αυτή ενέργεια είχε καυτηριάσει στις 2 Ιουλίου με ανακοίνωσή του στο twitter το ΕΛΚ: «Είμαστε έκπληκτοι που η αριστερά και η άκρα αριστερά μπλόκαραν ένα ψήφισμα που καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου». 

We are astonished that the Left and extreme Left blocked a Resolution denouncing Turkish aggression against Greece and Cyprus. Failing to answer Turkish attacks amounts to no more than a carte blanche for Erdogan to continue escalating tensions.https://t.co/ NVk0nd3oUt pic.twitter. com/xFcygnxWh5 — EPP Group (@EPPGroup) July 2, 2020 
Πηγή: el.gr 4 Ιουλίου, 2020




Παρέμβαση Μόσχας σε Ελληνική εφημερίδα – Το μήνυμα σε Τουρκία



Ανησυχούν όλοι με την ανεξέλεγκτη πορεία της Τουρκίας... 

H εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, για την οποία έχουν «φουντώσει» τα σενάρια ότι έρχεται ως Πρέσβειρα της Ρωσίας στην Αθήνα, έστειλε μήνυμα εναντίον των μονομερών ενεργειών (της Τουρκίας), οι οποίες οξύνουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας μάλιστα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», δήλωσε: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε ξεκαθαρίσει αρκετές φορές τη θέση μας γι’ αυτό το θέμα στα σχόλια της διεύθυνσης Ενημέρωσης και Τύπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας». 

Η Ζαχάροβα, ερχόμενη σε ταύτιση με την ελληνική άποψη για την οριοθέτηση ΑΟΖ, υπενθύμισε πως η Μόσχα τάσσεται υπέρ της «διευθέτησης όλων των αντιθέσεων αποκλειστικά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου». 

«Καλούμε τα εμπλεκόμενα κράτη να δείξουν πολιτική βούληση με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων προς όφελος της εξασφάλισης της σταθερότητας και της ασφάλειας». συνέχισε η κα Ζαχάροβα. 

Και συμπλήρωσε, αφήνοντα αιχμές προς την Τουρκία: «Χρειάζεται συνεπής δουλειά για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας, όπως και η αποφυγή μονομερών ενεργειών που μπορούν να προκαλέσουν την όξυνση της κατάστασης».Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε ότι «φάρος πρέπει να είναι οι αποδεκτοί απ’ όλους διεθνείς κανόνες, όπως αυτοί που περιγράφονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αποτελεί παγκόσμιο φόρουμ για την αποτελεσματική επίλυση των αντιθέσεων που προκύπτουν». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση της Ρωσίδας αξιωματούχου επέρχεται σε μια τεταμένη περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, η οποία πυροδοτήθηκε από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες στην Μεσόγειο, το οποίο παραβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο η Αθήνα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απορρίψει την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης (σ.σ. με την κυβέρνηση δυτικής Λιβύης), την οποία έχουν χαρακτηρίσει ως παράνομη και αντίθετη προς το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

Η Ρωσία, παρότι σε ορισμένα σημεία βγαίνει κερδισμένη από την τουρκική δραστηριότητα (βλ. καθυστέρηση αγωγού EAST MED), δεν μπορεί να παραγνωρίσει την ανεξέλεγκτη πορεία που δείχνει να παίρνει η Άγκυρα. 
Πηγή: el.gr 4 Ιουλίου, 2020





Αιφνιδιάστηκαν οι Τούρκοι: ‘’Ελλάδα και Χαφτάρ συμμαχούν κατά της Άγκυρας’’



Προβληματίστηκαν με την επίσκεψη Δένδια 

Αιφνιδιασμένοι φαίνονται οι Τούρκοι μετά το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ στη Λιβύη. Βέβαια η Αθήνα θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει ‘’μπει’’ στα δρώμενα αυτής της δοκιμαζόμενης χώρας, καθώς οι Τούρκοι μας πρόλαβαν. Όμως έστω και την τελευταία στιγμή υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά της Αθήνας, η οποία επιτέλους κατάλαβε πως εάν η Λιβύη πέσει ολοκληρωτικά στα ‘’χέρια’’ του Ερντογάν, τότε η χώρα μας θα βρίσκεται περικυκλωμένη από τις Τουρκικές Δυνάμεις. 

Το σχέδιο της Άγκυρας είναι πλέον ξεκάθαρο. Πρώτον ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο τις πετρελαιοπηγές και δεύτερον θέλει να κατασκευάσει βάσεις, μία ναυτική και μία αεροπορική, με σκοπό να ελέγχει την Μεσόγειο. Εξάλλου χθες, μετέβη εκτάκτως στη Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μαζί με τον αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ προκειμένου να επανεξετάσουν τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται βάσει του παράνομου μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών. Κατά την άφιξή τους στο διεθνές αεροδρόμιο Μίτιγκα στην πρωτεύουσα Τρίπολη πραγματοποιήθηκε στρατιωτική τελετή προς τιμήν τους. Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, μετά την τελετή, ο Ακάρ και ο Γκιουλέρ πήγαν στη Συμβουλευτική Διοίκηση Συνεργασίας και Κατάρτισης Αμυντικής Ασφάλειας (Defense Security Cooperation and Training Assistance Advisory Command), η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης. 

Είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα ήθελε να ‘’απαντήσει’’ στην επίσκεψη Δένδια. ‘’Ελλάδα και Χαφτάρ δημιουργούν συμμαχία κατά της Τουρκίας. Η επίσκεψη Δένδια στη Βεγγάζη ήταν προκλητική, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ συμφώνησε με τον Σάλεχ να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για κοινή ΑΟΖ.’’ ‘’Η Αθήνα διαπραγματεύεται με τον ‘’εγκληματία’’ Χαφτάρ, ενώ βγήκαν και χάρτες. Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα επιδιώκει την σύγκρουση.’’ Οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν με την επίσκεψη Δένδια και είναι εμφανές. Η Αθήνα όμως θα πρέπει να δράσει με ακόμα πιο έξυπνο τρόπο. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία, καθώς μπορούμε να ελέγχουμε την Α. Λιβύη, μέσω των επενδύσεων, ενώ θα μπορούσαμε να στείλουμε και στρατιωτική αντιπροσωπεία! 

Πηγή: 5πενταποσταγμα Ανδρέας Μουντζουρούλιας




Σοκ από Αιγύπτιο Υποστράτηγο



«Βόμβα» έριξε ο ο Αιγύπτιος υποστράτηγος, Σαμίρ Ραγέμπ, ο οποίος αποκάλυψε πως η Τουρκία δεν κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τη Σύρτη και κατά συνέπεια πλησιάζει η «μητέρα των μαχών» με την Άγκυρά στη Λιβυή. Υπενθυμίζουμε, ότι η Αίγυπτος έχει διακηρύξει ότι εάν η Σύρτη δεχθεί επίθεση από τους Τουρκολίβυους θα επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA). Αυτά είπε ο Σαμίρ Ραγέμπ μιλώντας στην αραβόφωνη υπηρεσία του ρωσικού δικτύου Russia Today. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επερχόμενη υποστηριζόμενη από την Τουρκία στρατιωτική επιχείριση ενάντια στη Σύρτη αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές μάχες της λιβυκής σύγκρουσης και την αποκάλεσε «μητέρα των μαχών». 

Ο Ραγέμπ επεσήμανε ότι η φύση των διεθνών αντιδράσεων σχετικά με την τουρκική παρουσία στη Λιβύη αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ειδικά η γαλλική απόσυρση από την αποστολή του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία ίσως αντανακλά γαλλική πληροφόρηση για πιθανή σύγκρουση με την τουρκική πλευρά ως αποτέλεσμα στρατιωτικής κλιμάκωσης κατά μήκος της νότιας Μεσογείου, ειδικά στη Σύρτη. 

Όπως συνέχισε, «η ειδησεογραφική κάλυψη των τουρκικών και καταριανών μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη συγκέντρωση δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στην πρώτη γραμμή δυτικά της Σύρτης, και ανώνυμες και ψευδείς συνομιλίες σχετικά με τις κινήσεις αιγυπτιακών στρατιωτικών δυνάμεων, στέλνει ένα μήνυμα ότι επίκειται η συγκέντρωση των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών σε απάντηση στην κινητοποίηση της άλλης πλευράς». 

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η κινητικότητα τουρκικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 στα αεροδρόμια που ελέγχει το καθεστώς της Τρίπολης αντικατοπτρίζει ένα πλήθος χιλιάδων μισθοφόρων, που μεταφέρονται τώρα στη Λιβύη, επιπρόσθετοι στους χιλιάδες που ήδη βρίσκονται στη χώρα. Επιπλέον, αιγυπτιακά και ρωσικά ΜΜΕ αποκάλυψαν πως το Κάιρο ζήτησε από τη Μόσχα να επιταχύνει τις παραδόσεις παράκτιων αμυντικών συστημάτων «Bastion» στον LNA. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν οτι οι αντιπλοϊκοι πύραυλοι θα κλειδώσουν μια μεγάλη ναυτική περιοχή με μήκος πάνω απο 600 χλμ., βυθίζοντας τον τουρκικό στόλο




Η Αγία Σοφία πολιτικό παιχνίδι στα χέρια του καθεστώτος Ερντογάν


Ανέκαθεν η μετατροπή του ιστορικού μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αποτελούσε ένα όπλο στα χέρια των τουρκικών κυβερνήσεων, μια απειλή που ξεστόμιζαν όποτε θεωρούσαν ότι είναι χρήσιμο στην διεθνή διπλωματία. Το ζήτημα για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος επανήλθε και η κυβέρνηση του Ερντογάν δείχνει να είναι πιο αποφασισμένη από ποτέ στην μετατροπή του ιστορικού μουσείου, αγνοώντας επιδεικτικά τις διεθνείς συστάσεις. Ποια είναι τα οφέλη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας στα πολιτικά σχέδια του Ερντογάν; 

Από την στιγμή που διαφάνηκε ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν εννοούσε όλα όσα δήλωνε το προηγούμενο διάστημα ο ίδιος αλλά και οι εκπρόσωποί του, πολιτικοί αναλυτές, διεθνολόγοι και δημοσιογράφοι ανά το παγκόσμιο προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τους λόγους και τα οφέλη που θα έχει η τουρκική κυβέρνηση από την Αγία Σοφία. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Ερντογάν επιδιώκει την αύξηση της πολιτικής του αποδοχής από τον τουρκικό λαό. Η Κωνσταντινούπολη ανέκαθεν ήταν μια «παραδοσιακή υποστηρίκτρια» του προέδρου Ερντογάν, κάτι που άλλαξε τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τις εκλογές στο δήμο της Κωνσταντινούπολης και την εκλογή του Εκρέμ Ιμάμογλου. 

Προ ημερών ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης επεσήμανε στο ΣΙΓΜΑ ότι εκτός από την αναβάθμιση της εκλογικής του δύναμης, ο Ερντογάν θεωρεί ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα τον βοηθήσει να παρουσιαστεί ως ο μεγάλος χαλίφης της ισλαμικής κοινότητας. Για τους λόγους που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί την αλλαγή στο καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μίλησε στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και ο Τούρκος θεολόγος, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Τουρκίας Τζεμίλ Κιλίτς.



Δεν υπάρχουν σχόλια