Header Ads

29 ΜΑΪΟΥ 1453: «Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ»! φ.1697


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ


29 Μαϊου 1453 «Η Πόλις εάλω»!

Χωρίς εορτασμούς η φετινή επέτειος της Αλώσεως της Πόλης. 
Η «Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου», όμως, και η «ΡΕΑ» ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ! 



Γράφει - Επιμελείται
Εύη Κοκκίνου - Κελλάρη*


Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ φ.1697

29 Μαϊου 1453 «Η Πόλις εάλω»! Η Τρίτη - αποφράς ημέρα, που σήμανε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ Β΄, παρά την ηρωική αντίσταση των κατοίκων της πόλης και του τελευταίου αγωνιστή Αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. 


«Όλοι οι Έλληνες κάθε χρόνο στις 29 Μαϊου, …, ταξιδεύουμε ακόμα στον χώρο και στον χρόνο, στο άλλοτε και στο τώρα, σαν προσκύνημα, σαν βίτσισμα αφύπνισης, αυτοσυγκέντρωσης και αυτογνωσίας, αλλά και σαν διεκδίκηση των δικαίων του Πατριαρχείου, των Μνημείων, και της διωγμένης και λεηλατημένης Ομογένειας. Αυτή πλέον που ξεχασμένη από όλους, πνέει τα λοίσθια, αντί να θάλλει με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και του Διεθνούς Δικαίου, που την προστάτευε, … Ενθυμούμεθα την Άλωση του 1453, γιατί μετά από αυτήν συνέβησαν πολλές και δραματικές αλώσεις του Ελληνισμού: 1463, Η Τραπεζούντα εάλω! Αύγουστος 1922, Η Σμύρνη εάλω και μαζί ολόκληρη η Μικρασία: Μίλητος, Φώκαια, Αλικαρνασσός, Φιλαδέλφεια, κλπ! 1914, Η Βόρεια Ήπειρος εάλω! 21 Ιουλίου 1974, Η Κύπρος εάλω!». 

Με αυτά τα λόγια η Πρόεδρος της Μικρασιατικής Στέγης Κορίνθου, Βασιλική Ευστρατιάδου-Δημητροπούλου, χαιρέτιζε τον εορτασμό μνήμης της τραγικής για τον Ελληνισμό ημέρας στο περιοδικό του Συλλόγου και συνέχαιρε τους συντελεστές της θεατρικής παράστασης «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας», που παρουσιάσθηκε τέλος Μαϊου 2017 από το Κέντρο Νεότητας του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Ιωνία Κορίνθου. Ελλείψει εκδηλώσεων φέτος λόγω της πανδημίας, μιλήσαμε με την κα Ευστρατιάδου ανήμερα της επετείου, η οποία φυσικά και δεν είχε μείνει άπραγη! Βαθειά συγκινημένη και λυπημένη που λόγω της πανδημίας η Στέγη αδυνατούσε να προβεί στις καθιερωμένες εκδηλώσεις μνήμης, ζήτησε από τοπικό κανάλι να παρουσιάσει την εκπληκτική αυτή θεατρική παράσταση στους Κορίνθιους θεατές σε μαγνητοσκόπηση, το οποίο και έγινε, ενώ παρότρυνε τον τοπικό τύπο να γράψει για την «Άλωση». Δεν ήθελε να περάσει αυτή η ημέρα χωρίς να θυμηθούν οι Έλληνες και χωρίς να πράξει ο Σύλλογος το καλύτερο δυνατό –δεδομένων των συνθηκών- για τη διατήρηση της «ιστορικής μνήμης», επιτελώντας τον σκοπό της ίδρυσής του. Ευχαριστούμε δημόσια και την ίδια την Πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου για την επί δεκαετίες άοκνη προσπάθειά τους! 

Την ίδια στιγμή, ένας άλλος Σύλλογος, πιστός στο καθήκον, με την επίσης δραστήρια πρόεδρό του, Άννα Μαρία Σακελλαρίου, ο Χορευτικός και Λαογραφικός Σύλλογος Άσσου «Η ΡΕΑ», πραγματοποίησε την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως την Κυριακή, 31 Μαΐου 2020, με δοξολογία στο εκκλησάκι της Οσίας Υπομονής στον Κάτω Άσσο, μπροστά στην προτομή του τελευταίου μαρτυρικού αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, και τα δύο δωρεά του εξ Άσσου ορμώμενου Αρχιμανδρίτη Πατάπιου Δρούζα. Μία σεμνή τελετή, που τίμησαν με την παρουσία τους καταθέτοντας στεφάνι η βουλευτής Κορινθίας, Μαριλένα Σούκουλη - Βιλιάλη, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΑΠ, Θεμιστοκλής Κουτσογκίλας και ο Πρόεδρος της κοινότητας ΄Ασσου, Ναπολέων Γιαννακουλόπουλος. 

Η Οσία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση, «Ελένη η εν Χριστώ τω Θεώ Αυγούστα και Αυτοκρατόρισσα των Ρωμαίων η Παλαιολογίνα», ήταν θυγατέρα του Κωνσταντίνου Δραγάση, ενός από τους πολλούς ηγεμόνες - κληρονόμους του μεγάλου Σέρβου κράλη (βασιλιά) Στεφάνου Δουσάν, σύζυγος του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου και μητέρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο οποίος συνέδεσε τη ζωή και το όνομά του με το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αλλά και με την Πελοπόννησο και την Κόρινθο ως Δεσπότης στην Πελοπόννησο μέχρι να αναλάβει τον θρόνο της Κωνσταντινούπολης. 

Οι συσχετισμοί πολλοί και η χρονική συγκυρία, τώρα που εξ Ανατολάς συνεχίζονται οι πιέσεις σημαντική! Όλο και περισσότερο επιβεβαιώνεται ότι η γνώση της ιστορίας ενός λαού βοηθά στην αυτογνωσία και στην εξέλιξή του κι εμείς οι Έλληνες ακόμη δεν το έχουμε αντιληφθεί αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας μας, αυτή των βυζαντινών χρόνων, άγνωστο. Είναι καιρός να αφυπνισθούμε γνωρίζοντας το παρελθόν μας, ώστε να μην γίνουν και άλλα μοιραία για τον Ελληνισμό «λάθη»! 

*Η Εύη Κοκκίνου – Κελλάρη είναι 
Δικηγόρος 
Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια 
Υπεύθυνη Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) 
Δ/νση Γραφείου: Απ. Παύλου 40 – Κόρινθος 
Τηλ. 2741084568 & 6944964225

Δεν υπάρχουν σχόλια