Header Ads

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 2021 φ.1697

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 
Προς γνώση Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη 

Ἡ Ἐπιτροπή τῶν Ἑορτασμῶν τοῦ 2021




του Χρήστου Φαραντάτου*



Αξιότιμε Κύριε Διευθυντά 

Καθημερινώς ακούονται φωνές διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίες δια την ορισθείσαν επιτροπήν εορτασμών της Β΄εκατονταετηρίδος από της Επαναστάσεως του 1821. 

Κατά πρώτον, ηκούσθη η διατυπωθείσα γνώμη κάποιου μέλους της Επιτροπής, ότι ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, ο Ιωάννης Καποδίστριας (1776–1831), ο κορυφαίος αυτός Έλλην, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσσίας και πολέμιος του Αυστριακού Μέτερνιχ (1773–1859) ήταν δικτάτωρ. 

Δεύτερον, βλέπομεν διακεκριμένην καθηγήτριαν της ιστορίας του ΕΚΠΑ να παραιτείται της Επιτροπής, διαφωνούσα με τον ασύντακτο και τον άνευ σχεδιασμού τρόπον προσεγγίσεως της Επιτροπής προς τον εορτασμό. 

Τρίτον, έχουμε το πρόσφατον επεισόδιον εις βάρος του κορυφαίου στρατηγού της Στερεάς Ελλάδος Γεωργίου Καραϊσκάκη (1780–1827), με ανυπόστατες και επικίνδυνες απόψεις άλλου «ειδήμονος» μέλους της Επιτροπής. 

Παλαιότερα εγεννήθησαν εύλογαι απορίες διά την απουσίαν της ενδόξου και τετιμημένης Σημαίας μας, του ιερού συμβόλου του Έθνους, από το επίσημον έμβλημα του εορτασμού, καθώς και η απουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας από την Επιτροπήν, χωρίς να γνωρίζω, εάν αποκατεστάθη αυτή η σοβαρά και ανεπίτρεπτος παράλειψις. Φαίνεται, ότι η ερίτιμος Κυρία Αγγελοπούλου περί άλλα τυρβάζει και αφήνει την Επιτροπή να πορεύεται σύμφωνα με τις πεποιθήσεις διαφόρων ανευθύνων και επιζημίων μελών της. 

Συνεχείς άστοχες ενέργειες παρατηρούνται με αναρτήσεις στα διαδίκτυα, που προσβάλλουν ευθέως την μνήμη των αγωνιστών του ’21. Πρέπει να γίνει μία εκκαθάρισις της επιτροπής, απαλλασσομένης από ακατάλληλα και επιβλαβή στοιχεία, που προσβάλλουν την εθνική μας υπόσταση και ιστορία. Πρέπει να προικοδοτηθεί η Επιτροπή και από εκπρόσωπους της Εκκλησίας και των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Η Επανάστασις ήταν αγών με καρυοφύλλια και ολοκαυτώματα, ο δε Ελληνισμός διεσώθη δια της μετά του Χριστιανισμού συμμαχίας, ως αναφέρει ο μέγας ιστορικός της νεωτέρας Ελλάδας Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος (1815–1891). Ομιλών ο θρυλικός Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770–1843) στην Πνύκα προς τους μαθητές διεκήρυξε, ότι κατά πρώτον επολέμησαν διά την θρησκείαν και κατόπιν διά την πατρίδα. 

Εάν η Κυρία Αγγελοπούλου δεν δύναται να επιβληθεί, οφείλει να παραιτηθεί το ταχύτερον ή να την αντικαταστήσει η υπεύθυνος Κυβέρνησις ως ακατάλληλον. Ευχαριστώ διά την φιλοξενίαν. 

Μετά τιμής 
ΧΡ. ΦΑΡΑΝΤΑΤΟΣ 
Υπστγος ε.α

Δεν υπάρχουν σχόλια