Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον νέο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι είχε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την οποία τον συνεχάρη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν η ολοένα αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και η περιφερειακή συνεργασία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ειδικότερα, συζητήθηκαν ο προγραμματισμός του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, καθώς και συναντήσεων τόσο στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, καθώς και του σχήματος 3+1, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με τον τουρισμό μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ, χωρών με αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερο θερμό κλίμα και επαναβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, σημείωναν οι ίδιες πηγές. 

Να ρίξει τους τόνους σχετικά με το περιστατικό στον Έβρο φαίνεται πως επιδιώκει η Τουρκία, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για συνοριακή διαφορά, αλλά για τεχνικό ζήτημα που θα το λύσουν οι εμπειρογνώμονες, επαναλαμβάνοντας τη δήλωσή του στο «Βήμα» ήδη από την Κυριακή. Το θέμα που προέκυψε στον Εβρο, στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, «δεν είναι συνοριακή διαφορά», αλλά «τεχνικό ζήτημα» δήλωσε ο τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν. Ο τούρκος διπλωμάτης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, πρόσθεσε ότι υπάρχει επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για ένα ζήτημα που ο ίδιος χαρακτήρισε «απολύτως φυσιολογικό για γειτονικές χώρες». 
Newsroom , CNN Greece Δευτέρα, 25 Μαίου 2020





Η κυβέρνηση διαλύει την αγορά εργασίας και εκτινάσσει την ανεργία
in.gr 25 Μαΐου 2020: «Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα αποδιάρθρωσης και ακραίας ελαστικοποίησης τα οποία δημιουργούν ένα διαλυτικό τοπίο στην αγορά εργασίας, ενώ η παρέμβασή της για τη στήριξη των επιχειρήσεων είναι εντελώς ανεπαρκής», δήλωσε Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι η πολιτική κυβέρνησης εκτινάσσει την ανεργία «Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα αποδιάρθρωσης και ακραίας ελαστικοποίησης τα οποία δημιουργούν ένα διαλυτικό τοπίο στην αγορά εργασίας, ενώ η παρέμβασή της για τη στήριξη των επιχειρήσεων είναι εντελώς ανεπαρκής», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης. 

Πολιτική εκτίναξης της ανεργίας 
Την άποψη ότι η κυβέρνηση «εγκλωβίστηκε» στη λογική κάποιων «μεγάλων κύκλων του ΣΕΒ» περί «ξεσκαρταρίσματος της αγοράς» που θα «εκτινάξει την ανεργία» εξέφρασε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο Open. «Η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει τα λιγότερα δυνατά διότι είναι δέσμια μιας αντίληψης που θεωρεί ότι αυτή η ύφεση -για την οποία βεβαίως δεν ευθύνεται εκείνη, αλλά με την πολιτική της την παροξύνει και την επιταχύνει- αφορά μια διαδικασία αναδιάρθρωσης, ξεσκαρταρίσματος, της αγοράς για να βγουν έξω οι πιο αδύναμοι», είπε και πρόσθεσε: «Εγκλωβισμένοι σε μία λογική που πρεσβεύουν κάποιοι συγκεκριμένοι μεγάλοι κύκλοι από τον ΣΕΒ, οι οποίοι λένε «ύφεση θα έχουμε ούτως ή άλλως, θα μικρύνει η πίτα, τουλάχιστον να μεγαλώσουμε το μερίδιο της αγοράς μας κάποιοι ισχυροί σε αυτή την μικρότερη πίτα». Αυτό είναι αντικοινωνικό και θα εκτινάξει την ανεργία».





Φώφη Γεννηματά για νομοσχέδιο υπ. Παιδείας: Μπαλώματα στους καταστροφικούς νόμους του ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom , CNN Greece Δευτέρα, 25 Μαίου 2020: To Kίνημα Αλλαγής διαφωνεί και θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγές στη Παιδεία. Όπως τόνισε η Φώφη Γεννηματά, μετά τη τηλεδιάσκεψη που είχε με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, «η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Παιδείας περιορίζεται σε μπαλώματα, στους προηγούμενους καταστροφικούς νόμους του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους στην ουσία διατηρεί». «Δεν αξιοποιεί ούτε στο ελάχιστο την ολοκληρωμένη δουλειά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για το Ψηφιακό Σχολείο και τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση. Δεν διαθέτει σχέδιο, όραμα, στρατηγική. Το σχέδιο νόμου που παρουσίασε εγκλωβίζεται στην απαράδεκτη λογική του «ράβε-ξήλωνε», εις βάρος της εκπαίδευσης και των παιδιών μας». Σχετικά με την διεξαγωγή μαθημάτων με την τοποθέτηση κάμερας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι η θέση του είναι: «Ναι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση - όχι στην τάξη studio». 

Η κυρία Γεννηματά επεσήμανε για άλλη μια φορά, την ανάγκη της έγκαιρης πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών εν όψει της νέας χρονιάς, καθώς δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, να υπάρχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί άνω του 20% του συνόλου του διδακτικού προσωπικού. Και ακόμη, σημείωσε την αναγκαιότητα πρόσληψης ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για να καλυφθούν οι νέες σύγχρονες ανάγκες για την στήριξη των παιδιών. Ζήτησε επίσης την ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των σχολικών επιτροπών από την κυβέρνηση, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων και «να δοθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη εκμετάλλευση» των σχολικών καθαριστριών.





Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης χαρακτήρισε το δημογραφικό, ως το πλέον σημαντικό πρόβλημα της χώρας

«Η Ελλάδα πεθαίνει. Οι Έλληνες πεθαίνουν. Δεν γεννιούνται Έλληνες. Δεν στηρίζουμε πια την ελληνική οικογένεια. Και αν δεν υπάρχει σχέδιο στήριξης της ελληνικής οικογένειας, μπορούμε να αντιγράψουμε ευρωπαϊκά μοντέλα. Δεν γεννάμε. Δεν θέλετε να γεννηθούν Έλληνες; Αν δεν έχουμε Έλληνες, δεν θα έχουμε ασφαλιστικό. Αν δεν έχουμε εργαζόμενους, δεν έχουμε ασφαλιστικές εισφορές», είπε ο κ. Βελόπουλος και επικαλέστηκε ως παράδειγμα την πρακτική της Ουγγαρίας η οποία δίνει σε κάθε γυναίκα κάτω των 40 ετών που παντρεύεται και κάνει πρώτο παιδί θα παίρνει άτοκο δάνειο, το οποίο μειώνεται στο δεύτερο παιδί και διαγράφεται στο τρίτο παιδί. «Αντιγράψτε πετυχημένες συνταγές. Πρέπει να στηρίξουμε την Ελληνίδα. Πρέπει να στηρίξουμε τη γυναίκα». 

Αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» πρότεινε την άμεση απαγόρευση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), και την επιβολή ισοβίων σε δουλεμπόρους, εμπόρους ναρκωτικών και παιδεραστές.





Ανησυχίες και ερωτηματικά για το άνοιγμα δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών
Πηγή: in.gr «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις, που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των σχολείων, σχολιάζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς. «Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες, τις διεκδικήσεις, τις πρακτικές προτάσεις, που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των σχολείων. 

Γκρίζο τοπίο 
Αν μια φορά χρειάζονταν να παρθούν μέτρα ουσιαστικά, στήριξης για τα γυμνάσια και τα λύκεια, για τους παιδικούς σταθμούς, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, σήμερα τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι πολλαπλάσια. Η αναγκαία -απ’ όλες τις απόψεις- συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας δεν μπορεί να αποτελεί ατομική εκτίμηση ρίσκου», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, προσθέτοντας συγκεκριμένα ότι: 

Παραμένει «γκρίζο» το τοπίο σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της καθαριότητας στα σχολεία, το οποίο αναθέτει για ακόμα μια φορά στους δήμους, αφήνοντας, τουλάχιστον, ερωτηματικά σε σχέση με τα ωράρια και τις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα. 

-Δεν απαντά στο πώς θα καλυφθούν τα κενά από τις αναγκαίες εξαιρέσεις ευπαθών ομάδων από την εκπαιδευτική συνέχεια, ειδικά στην περίπτωση των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, που κατά βάση η διδασκαλία είναι μονοπρόσωπη. 

-Η συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά σε αυτά. 

-Οι εξαγγελίες για ανώτατο όριο 15 μαθητών ανά τάξη, σε αίθουσες κλουβιά και κοντέινερ, είναι άκρως επικίνδυνες. 

-Οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και ειδικά των βρεφικών τμημάτων και οι εξαγγελίες για την «κοινωνική αποστασιοποίηση» σε αυτές τις ηλικίες, τουλάχιστον προκαλούν.

-Η επίκληση στην ατομική ευθύνη των γονιών, είναι επικίνδυνη. Γιατί η κυβέρνηση είναι που πρέπει πρώτα απ’ όλα να επιδείξει κρατική ευθύνη, ενώ η πείρα από τη λειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων δείχνει ότι αυτή ακριβώς η μετάθεση της ευθύνης στις οικογένειες, επιδρά διαλυτικά στην εκπαίδευση.




Γιάννης Βαρουφάκης στο CNN Greece: Η ύφεση μπορεί να φτάσει στο 15%

Αλμπάνης Γιάννης , CNN Greece Δευτέρα, 25 Μαίου 2020 

Τη βαθιά απαισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στο CNN Greece. O γραμματέας του ΜΕΡΑ25 εκτίμησε ότι η ύφεση μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15%. «Ο κύριος Σταϊκούρας μιλούσε τότε για 0%, μετά το πήγε στο 3-4%. Τις τελευταίες δύο βδομάδες, κοιτάζοντας τα στοιχεία, μίλησα για 15% ύφεση σε αρκετούς δύσπιστους τηλεπαρουσιαστές που με γουρλωμένα μάτια μου ζητούσαν να επαναλάβω ένα νούμερο που σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα φαινόταν εξωπραγματικό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης. 

Ο κ. Βαρουφάκης προέβλεψε επίσης ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι ταχεία: «Η τεράστια μείωση του ΑΕΠ μετά από μια παγκόσμια κρίση που έπληξε για πρώτη φορά ταυτόχρονα και την προσφορά και τη ζήτηση, θα δώσει τη χαριστική βολή σε μια οικονομία διαλυμένη ήδη από 10 χρόνια καταστροφικής λιτότητας». Τέλος, τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί αναπόδραστα σε νέο Μνημόνιο: «Για ένα διάστημα η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κρύψει το πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί […] Μετά θα έρθουν οι «θεσμοί» σε μια χώρα και μια οικονομία γονατισμένη από μια έκτακτη κρίση που προστέθηκε σε μια ήδη υφεσιακή πορεία, για να θυμήσουν τις δεσμεύσεις που έχουμε υπογράψει».


Δεν υπάρχουν σχόλια