Header Ads

ΚΚΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ φ.1696

ΚΚΕ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
 Στοιχίζονται πίσω από επιχειρηματίες 
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ



Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την απόφαση της ΡΑΕ να αφαιρέσει από το πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου τα αστικά κέντρα της Πελοποννήσου, εξελίσσεται μια «κωμωδία» σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της περιοχής. 

Πρωταγωνιστές οι βουλευτές, και από κοντά οι εκλεγμένοι στην Τοπική Διοίκηση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και της ΛΑΕ που «διαμαρτύρονται» για αυτόν τον αποκλεισμό. 

Όλοι αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται είναι υπόλογοι στο λαό της Πελοποννήσου. Ενώ έστησαν προεκλογικές φιέστες, ανήγγειλαν πολλές φορές ότι τα «έργα ξεκινούν άμεσα», ότι θα έρθει το φθηνό φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του λαού της περιοχής, γνώριζαν πολύ καλά από την αρχή ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός για σύνδεση των αστικών κέντρων της Πελοποννήσου στο δίκτυο φυσικού αερίου. 

Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα από το γεγονός ότι παρ’ ότι ο αγωγός φυσικού αερίου για τη Μεγαλόπολη περνάει από Κόρινθο, δίπλα στο Άργος, μέσα από τη ΒΙΠΕ της Τρίπολης, δεν είχε καμιά πρόβλεψη για τη σύνδεση αυτών των πόλεων. 

Η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου είτε από τους ιδιώτες, είτε από την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ AE) γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία των εταιρειών διανομής, και επόμενα έχουν προτεραιότητα οι περιοχές που διασφαλίζουν μεγάλη κατανάλωση (μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κλπ) και δευτερευόντως για κάλυψη οικιακών αναγκών. 

Είναι αμείλικτα τα πραγματικά στοιχεία της χρήσης του φυσικού αερίου που επιβεβαιώνουν την προτεραιότητα: 

• 70% χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρισμού. 
• 20% για βιομηχανική χρήση. 
• 10% για οικιακή χρήση. 

Πούλαγαν παραμύθια στο λαό ενώ την ίδια στιγμή στήριζαν την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας. Στήριζαν και στηρίζουν την πολιτική που θέλει την ενέργεια κερδοφόρο εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό. 

Μπορεί να γέμισαν τα βουνά με ανεμογεννήτριες, οι πλαγιές με φωτοβολταϊκά, να σχεδιάζονται δίκτυα και αγωγοί μεταφοράς ενέργειας που διασχίζουν την περιοχή απ’ άκρη σ’ άκρη, όμως τα τιμολόγια για τη λαϊκή κατανάλωση καμία μείωση δεν είδαν. 

Αποδείχτηκε ότι αυτή η ανάπτυξη δεν εξασφαλίζει την πρόσβαση σε φτηνή Ενέργεια για όλο το λαό. Αντιθέτως, τα τιμολόγια αυξάνονται συνεχώς, ενώ οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι ελάχιστες και η εργασία σε αυτές εντατικοποιημένη και κακοπληρωμένη. Και το φυσικό αέριο, όπως και όλες οι μορφές ενέργειας, στα χέρια των καπιταλιστών διαχειρίζονται σαν πανάκριβα εμπορεύματα. 

Παράλληλα όλες οι Ελληνικές κυβερνήσεις μπλέκουν το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους με αφορμή την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου από τους μονοπωλιακούς ομίλους, αφού η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι της μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και Ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται εις βάρος των λαών της περιοχής, και τα οποία οδηγούν μέχρι και σε πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ των αστικών τάξεων. 

Για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία πρέπει να απαλλαγεί απ’ τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Μόνο μέσα στο πλαίσιο της κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όπου οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, ως μηχανισμός της εργατικής εξουσίας. 

Καλούμε το λαό, τους εργαζόμενους να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν: 

• Φθηνή ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών αναγκών. 
• Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. 
• Κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Δεν υπάρχουν σχόλια