Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ φ.1696

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ:
Κύριε Βορίδη, πάρτε άμεσα πίσω την φωτογραφική απόφαση για τις άδειες φύτευσης που καταστρέφουν τους μικρομεσαίους αμπελουργούς



Την ανάγκη άμεσης τροποποίησης του τρόπου κατανομής δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων αμπελιών φέρνουν με Ερώτηση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας, Γιώργος Ψυχογιός, λόγω της μεγάλης σημασίας που έχει το θέμα για την περιοχή της Νεμέας και συνολικά το Νομό. 

Σύμφωνα με την Ερώτηση, με την αριθμ. 866/86629 Απόφαση (ΦΕΚ 1422/Β/15. 04.2020), ανατράπηκε ο τρόπος κατανομής δικαιωμάτων φύτευσης οινοποιήσιμων αμπελιών σε βάρος των μικρών αμπελουργών. Ακυρώνεται έτσι η Απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ΦΕΚ 613/Β/26.2.19) που στόχευε στην αύξηση των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων με εύρος υφιστάμενων εκτάσεων από 5 έως 50 στρέμματα. 

Σύμφωνα με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), αποτέλεσμα των νέων προβλέψεων θα είναι, σε ορισμένες Περιφέρειες να λαμβάνουν όλες της διαθέσιμες άδειες φύτευσης οι μεγάλες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις, ενώ οι κάτοχοι μικρών αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων να απορρίπτονται από τη διαδικασία φύτευσης νέων οινοποιήσιμων αμπελιών. 

Όπως, άλλωστε, τέθηκε καθαρά από τους ίδιους τους παραγωγούς σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα προβλήματα των αγροτών της Κορινθίας, με αυτή την εξέλιξη οι μικροί και μεσαίοι αμπελουργοί που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των εκμεταλλεύσεων του ελληνικού αμπελώνα αντί να ενδυναμωθούν, αποδυναμώνονται και έρχονται αντιμέτωποι, εκτός από τις συνέπειες της πανδημίας και με συνθήκες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω ζητάμε απαντήσεις και πρωτοβουλίες από τον αρμόδιο Υπουργό μεταξύ άλλων στα εξής: 

Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην αλλαγή των κριτήριων μοριοδότησης που οδηγούν πρακτικά στον αποκλεισμό των μικρών αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων; 

Με βάση τα δεδομένα από τις φετινές αιτήσεις ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων, ποιο το εύρος της αμπελουργικής εκμετάλλευσης στο οποίο ανήκουν οι αιτούντες, πόσα τα στρέμματα που αιτούνται σε συνδυασμό με αυτά που έχουν ήδη στο αμπελουργικό τους Μητρώο ανά Περιφέρεια; 

Με βάση τα δεδομένα των αιτήσεων και των εκτάσεων ανά περιφερειακή ομάδα θα υπάρξει εκτεταμένη καταστρατήγηση του κριτηρίου της διεύρυνσης των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων προς όφελος των μεγάλων (>50 στρ. ). Πώς προτίθεται να αποκαταστήσει την σκανδαλώδη αυτή εύνοια σε λίγους και ισχυρούς? 

Εν όψει της έναρξης υποβολής αιτήσεων τον Οκτώβριο 2020 για αδειοδοτήσεις του 2021 ζητάμε να τροποποιήσει έστω και τώρα την απόφαση με στόχευση την άρση των αδικιών εις βάρος των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων.




Απόσπασμα συνέντευξης στον Μηνά Π. για την «Καραντίνα»

Αφού περάσαμε μια καραντίνα, ένα “Γαλαξία”… προβλημάτων και με το φυσικό αέριο σκανδαλωδώς χαμένο στο δρόμο για την Πελοπόννησο, καταγράψαμε τις αδυναμίες της Περιφέρειας και της κυβέρνησης. Κρίναμε σκόπιμο να μιλήσουμε και με την απέναντι πλευρά, για να καταγραφεί, τι θα έπραττε ο Σύριζα αν ήταν κυβέρνηση αυτές τις δύσκολες για τη χώρα μας ημέρες. 
Διαβάστε αποκλειστικά στην “Ενημέρωση της Περιφ. Πελοποννήσου” την συνέντευξη του τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Κορινθίας, Γιώργου Ψυχογιού. 

Μηνάς Π.: Πως έπρεπε να κινηθεί η κυβέρνηση στη Δομή φιλοξενίας του «Γαλαξία», ώστε να προβλεφθεί το επικοινωνιακό φιάσκο και φυσικά η αμαύρωση της εικόνας της Ερμιονίδας; 

Γιώργος Ψυχογιός: Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είχαμε επιστήσει την προσοχή της Κυβέρνησης σε χώρους που διαμένει μεγάλος αριθμός ανθρώπων χωρίς τη δυνατότητα να τηρούνται οι οδηγίες των αρχών για την κοινωνική απόσταση και τα μέτρα προστασίας. Δυστυχώς αντί να εισακούσει τις προτάσεις μας η Κυβέρνηση και να κάνει τα αυτονόητα, δηλαδή να στείλει υγειονομικό προσωπικό, να παράσχει ατομικά μέτρα προστασίας και ατομικής υγιεινής, να κάνει δειγματοληπτικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό, να προβλέψει χώρους απομόνωσης των ύποπτων περιστατικών και να ενισχύσει τις τοπικές μονάδες υγείας. Οι αρμόδιοι Υπουργοί προτίμησαν να «προσεύχονται» να μην παρουσιαστεί κρούσμα εφαρμόζοντας ένα μοντέλο στεγανοποίησης, ο ιός όμως φάνηκε ότι μπορεί να εξαπλωθεί ακριβώς επειδή δεν υπήρχαν προληπτικά μέτρα και οργάνωση, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο και στην Ερμιονίδα αλλά και αλλού. Αντιμετώπισαν ένα ζήτημα που αφορά την υγεία μιας ευάλωτης ομάδας, το οποίο ανάγεται και σε ζήτημα δημόσιας υγείας, με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» και αφήνοντας περιθώρια για «ανοσία της αγέλης». Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε 15 μέρες θα είχε θωρακίσει με τις απαραίτητες εξετάσεις και μέτρα όλες τις δομές ανά τη χώρα.




Απόσπασμα συνέντευξης του Γιώργου Ψυχογιού για την καραντίνα στα Ξενοδοχεία

Η Κυβέρνηση επιμένει να εξαγγέλλει απευθυνόμενη όχι στην κοινωνία αλλά στο εσωτερικό του κόμματός της. Απευθύνεται στους «γαλάζιους» δημάρχους ανά την επικράτεια που σήκωσαν το λάβαρο της λογικής «μακριά από μας» και ενδίδει σε ακροδεξιές ομάδες και «αγανακτισμένους πολίτες» που οργανώνουν πογκρόμ, βάζουν φωτιές και απειλούν ευθέως την ανθρώπινη ζωή, κλείνοντας διόδια και δρόμους με οχήματα του Δήμου κ.ο.κ. Τώρα που ο Υπουργός χρειάζεται χώρους για να αποσυμφορήσει τα νησιά προσπαθεί να δείξει ένα προσωπείο αποφασιστικότητας και να χαράξει κόκκινες γραμμές. Και όλα αυτά τη στιγμή που γνωρίζει ότι δεν έχει δημιουργήσει παρά ελάχιστες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα καταδικάζοντας πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες στα νησιά. Πρέπει να είναι σαφές ότι το πρόγραμμα των ξενοδοχείων χρηματοδοτείται κυρίως από την ΕΕ. Ήταν μια στρατηγική που ακολούθησε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία εναντιώθηκε η ΝΔ – και μέσω των τοπικών της στελεχών δηλητηριάζοντας την κοινωνία – και η οποία από τη μία προσέφερε πολύ στην αποσυμφόρηση των νησιών και από την άλλη διευκόλυνε πολύ την ένταξη των προσφύγων μέσα από την καθημερινή αλληλεπίδρασή τους με τις τοπικές κοινωνίες.




Μηνάς Π.: Τι πρέπει να γίνει με την Δομή στο Γαλαξία και το στρατόπεδο στην Κόρινθο;

Γιώργος Ψυχογιός: Ας ξεκινήσουμε με τον Γαλαξία. Πρέπει να γίνουν τα αυτονόητα, να μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, να υπάρχει ο μέγιστος προβλεπόμενος αριθμός ανθρώπων ανά δωμάτιο και να υπάρξει η προετοιμασία όσων είπαμε νωρίτερα για την υγειονομική θωράκιση γιατί ήδη πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο να επανεμφάνισης. 

Το ίδιο ισχύει και για την ανοικτή δομή της Κορίνθου η οποία όμως στερείται ακόμα επαρκών και αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους διαμένοντες και το προσωπικό, υγειονομικής κάλυψης αλλά και πρόσβασης των φιλοξενούμενων σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και τομείς. 
Για το Κέντρο Κράτησης Κορίνθου το οποίο εμείς παραδώσαμε με περίπου 250 άτομα και σήμερα έχει 1100 και λειτουργεί με μία γιατρό και ελάχιστο προσωπικό, πρέπει να γίνει άμεση αποσυμφόρησή του, όπως έγινε και από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα γίνει με το να εφαρμοστούν εναλλακτικά της κράτησης μέτρα, όπως επιτάσσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, να επανέλθει το 6μηνο ως το μέγιστο διάστημα κράτησης και την εφαρμογή προγραμμάτων επιστροφής ή ένταξης. 

Τέλος πρέπει να ενισχυθεί άμεσα και η υγειονομική του μονάδα αλλά και το διοικητικό προσωπικό. Η κράτηση πρέπει πάντα να είναι το έσχατο μέτρο και όχι ο κανόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια