Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1692


ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι. Ο κ. Γκράντι εξέφρασε τη στήριξή του προς την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί την πανδημία του κορωνοϊού. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε τη σημασία του προγράμματος μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανήλικων από την Ελλάδα σε ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο υλοποιείται ήδη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης τόνισε ότι είναι σημαντικό να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια όσο το δυνατόν περισσότερα κράτημέλη της ΕΕ. 

Σημειώνεται πως στη Σάμο μεταβαίνει αύριο το πρωί ο Νότης Μηταράκης, όπως δήλωσε στο CNN Greece ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, για να ενημερωθεί για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο νησί. Ο κ. Μηταράκης θα συναντηθεί με το δήμαρχο και τη διοίκηση της προσφυγικής δομής. Σημειώνεται πως από χθες επικρατεί αναταραχή στο βαθύ της Σάμου μετά από δύο πυρκαγιές ξέσπασαν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Περισσότερες από 100 σκηνές καταστράφηκαν ενώ παράλληλα με τις φωτιές εκδηλώθηκαν και συγκρούσεις ανάμεσα σε Αφρικανούς και Αφγανούς που διαμένουν στον καταυλισμό. Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή επτά ατόμων, τα οποία θεωρεί πρωταγωνιστές των επεισοδίων. Ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου ζητεί την μεταφορά μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα. 

Newsroom , CNN Greece Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020



Τσακαλώτος:
Κυβερνητικές παλινωδίες στη στήριξη της μεσαίας τάξης
Κυβερνητικές παλινωδίες στη στήριξη της μεσαίας τάξης εντοπίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος με επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Οικονομικών επικρίνει την κυβέρνηση ότι αρνείται να την ενισχύσει παρά τις δυνατότητες που υπάρχουν χάρη και στο ταμειακό μαξιλάρι που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως η μεσαία τάξη που απώλεσε πολύ σημαντικό μέρος του εισοδήματος και της περιουσίας της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και είχε αρχίσει να ανακάμπτει τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση που νομοθετεί με ξεκάθαρο στόχο την ενίσχυση των πολύ υψηλών εισοδημάτων. Ο κ. Τσακαλώτος καλεί τον Χρήστο Σταϊκούρα να δώσει απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: 
1) Είναι προϋπόθεση η ενίσχυση σήμερα των εισοδημάτων μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και η ενίσχυση των επιχειρήσεων για την ανάσχεση μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης και ενός 4ου μνημονίου που θα είναι καταστροφικό για την χώρα και για την κοινωνία; 
2) Θεωρεί ότι τα 533 ευρώ τον μήνα είναι αρκετά για όλους τους μισθωτούς, τα 600 ευρώ για 1,5 μήνα είναι αυτό που αρμόζει στους ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν επιστημονικό επάγγελμα, και ότι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν έχουν ανάγκη ενίσχυσης; Αν όχι γιατί δεν προχωράει στην καταβολή πλήρους μισθού στους μισθωτούς, στην καταβολή μηνιαίου επιδόματος σε Ελεύθερους Επαγγελματίες ίσο με το 1/12 του περσυνού τους εισοδήματος και σε ενίσχυση ύψους 3 δις χωρίς υποχρέωση επιστροφής για τις επιχειρήσεις, όπως προτείνει με το κοστολογημένο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ; 
Newsroom , CNN Greece Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 


Γεννηματά:
Προτείνουμε ένα τολμηρό και κοστολογημένο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης
Tηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ με αντικείμενο την επανεκκίνηση της οικονομίας με διατήρηση των θέσεων εργασίας Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, με αντικείμενο τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για ένα Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας με διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να παρέμβει ενεργά και με γενναία, στοχευμένα μέτρα να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις, να προστατέψει τους εργαζόμενους. Να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας τώρα». 

Ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι Κίνημα Αλλαγής προτείνει «ένα επεξεργασμένο, τολμηρό κοστολογημένο πρόγραμμα επιδότησης της απασχόλησης, που αφορά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που επλήγησαν. Με κάλυψη από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους του 40% του μισθού τους για 6 μήνες με όρο την απαγόρευση απολύσεων για το διάστημα αυτό. Ταυτόχρονα προβλέπονται κίνητρα για νέες προσλήψεις σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων». 

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν είναι δυνατόν να ξαναχτιστεί το μέλλον πάνω στα ερείπια της οικονομίας «γι΄αυτό προτείνουμε αυτό το ενδιάμεσο πρόγραμμα. Αλλιώς το κόστος της ανόρθωσης της οικονομίας θα είναι δυσανάλογα μεγάλο και η περίοδος της κρίσης ακόμα μεγαλύτερη» καλώντας «την κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα την πρότασή μας ώστε να παραμείνει ζωντανή η οικονομία και όρθια η κοινωνία». 


Δημήτρης Κουτσούμπας:
Ανεπίτρεπτο να απαγορευθούν οι συμβολικές διαμαρτυρίες
Σύμφωνα ωστόσο με το Δημήτρη Κουτσούμπα, οι εργαζόμενοι όχι μόνο πρέπει να είναι σε εγρήγορση και ετοιμότητα, αλλά «πρέπει τώρα να πάρουμε μέρος και να κινητοποιούμαστε και αύριο, Μέρα Δράσης για τα εργασιακά ζητήματα, και την Πρωτομαγιά». «Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όμως δεν μπορεί να μείνουμε σιωπηλοί, πρέπει είτε από το σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, είτε στο δρόμο εκεί που θα καλέσουν τα συνδικάτα συντεταγμένα να διαδηλώσουν» είπε, προσθέτοντας πως «μιλάμε για συμβολικές διαμαρτυρίες και στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις και σε συνοικίες της Αθήνας». 

Υπογράμμισε δε, ότι είναι ανεπίτρεπτο να απαγορευθεί κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνταχθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις με αυτή τη λογική και αυτήν την άποψη». Αναφέρθηκε εξάλλου και στη συναυλία της Α. Πρωτοψάλτη λέγοντας ότι «και αυτό ήταν δείγμα της κυβερνητικής υποκρισίας», καθώς από τη μια η κυβέρνηση «εκτοξεύει μύδρους και στέλνει αστυνομικές δυνάμεις κατά γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων όταν διαμαρτύρονται και διεκδικούν για να μείνουν όρθιοι και δυνατοί και λέει ότι συνωστίζονται» και από την άλλη, «βλέπουμε να συνωστίζεται ο κ. Πρωθυπουργός ή άλλα κυβερνητικά στελέχη με αφορμή την -πολύ καλή κατά τα άλλα- ενέργεια της κυρίας Πρωτοψάλτη».





Η Ελληνική Λύση για τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών προσφύγων στη Σάμο
Για αποτυχία στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, κατηγορεί την κυβέρνηση η Ελληνική Λύση και επαναλαμβάνει τις προτάσεις της για μεταφορά των μεταναστών και των προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά. 

«Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η αποτυχία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση του λαθρομεταναστευτικού, αφού νέα σκληρά επεισόδια μεταξύ λαθρομεταναστών, επιβεβαιώνουν την Ελληνική Λύση για το συγκεκριμένο θέμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και συνεχίζει. «Έχουμε τα εξής ερωτήματα να θέσουμε στην κυβέρνηση: 
Πρώτον, θα συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία την τακτική των ανοικτώνκλειστών συνόρων και hot spot; 
Δεύτερον, θα συνεχίσει να «εξετάζει» το άσυλο ακόμα και σε αυτούς που καίνε, κλέβουν και ρημάζουν; 
Τρίτον, θα συνεχίζει να χαϊδεύει τους λαθρομετανάστες και να κυνηγά τους Έλληνες; 
Τέταρτον, έχει την πρόθεση να μεταφέρει τους παράνομους μετανάστες σε δομές πάνω σε ακατοίκητα νησιά και από εκεί να τους επαναπροωθήσει στις πατρίδες τους; 
Τα ερωτήματα αυτά ζητούν άμεσες απαντήσεις πριν η χώρα έρθει αντιμέτωπη με δυσκολότερες καταστάσεις εξαιτίας της ανεύθυνης στάσης της κυβέρνησης», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης. 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη αναφέρει ότι:

«Τι χρειάζεται ο άνθρωπος για να ζήσει και να ευημερήσει; Ψωμί; Παιδεία; Ελευθερία; Όχι, απαντάει η κυβέρνηση Mητσοτάκη: Προσημειώσεις ακινήτων χρειάζεται. Έτσι, μετά από ενάμιση μήνα όπου όλη η κοινωνική και πολιτική ζωή έχει μπει στον πάγο, η κυβέρνηση μας προετοιμάζει για αργή, σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα». Δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα σήμερα, «για συμβολικούς λόγους, από τη Δικαιοσύνη» όπως λένε οι σχετικές ανακοινώσεις. 

Δικαιοσύνη. Υπέροχο ακούγεται. Θα έχουν ένα καταφύγιο οι εργαζόμενοι απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που ήδη αποχαλινώνονται εν μέσω της νέας Κρίσης; Θα πέφτει ο πέλεκυς βαρύς έναντι των καταχρήσεων της εξουσίας; Θα διερευνηθούν σε βάθος σκάνδαλα υπεξαίρεσης χρημάτων από «κολητούς»; Θα ξαναξεκινήσει η Δίκη της Χρυσής Αυγής; 

Όχι, όχι, σπεύδουν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους τα κυβερνητικά στελέχη: Μόνο ορισμένοι πολύ συγκεκριμένοι της Δικαιοσύνης θα λειτουργήσουν, όπως τα Υποθηκοφυλακεία, για πολύ συγκεκριμένες δουλειές μάλιστα, όπως προσημειώσεις ακινήτων. Γιατί μπορεί ο κόσμος να σταμάτησε, μπορεί να βιώνουμε ένα πρωτόγνωρο γεγονός παγκοσμίων διαστάσεων, μπορεί η Ιστορία να γυρίζει μια μεγάλη σελίδα, αλλά ΕΝΑ πράγμα δε μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει: να μπορούν τα funds να σου πάρουν το σπίτι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια