Header Ads

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ φ.1691

Γεώργιος Ψυχογιός Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κορινθίας: 
Να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης και στα φοιτητικά ενοίκια 

Την ανάγκη επέκτασης των μέτρων στήριξης στους γονείς που καταβάλλουν ενοίκια για φοιτητική στέγη, φέρνουν με Ερώτηση τους στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός, μετά και από επιστολή που του κοινοποιήθηκε από γονείς φοιτητών και φοιτητριών. 

Σύμφωνα με την Ερώτηση, ανάμεσα στα μέτρα στήριξης για όσους πλήττονται από την πανδημία του κορωνοΐού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προβλέπεται και μερική καταβολή των μισθωμάτων για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τις δραστηριότητες τους, αλλά και τους εργαζόμενους τους, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους ή αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εξαιτίας των επιπτώσεων του ιού. Τα μέτρα όμως, αφορούν μόνο το ενοίκιο πρώτης κατοικίας. 

Με την προσωρινή απαγόρευση λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι φοιτητές που σπουδάζουν εκτός του τόπου καταγωγής τους επέστρεψαν στις οικογενειακές τους εστίες, ενώ οι γονείς συνεχίζουν να πληρώνουν ενοίκιο για το φοιτητικό σπίτι, γεγονός που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις οικογένειες τόσο να εξασφαλίσουν τη διαβίωση τους όσο και να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. 

Επειδή το σύνολο των οικογενειών της χώρας πλήττεται βαριά από τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα εισοδήματα τους, μειώθηκαν δραματικά, ακόμα κι αν ένας γονιός έχει συμπεριληφθεί στα παραπάνω μέτρα, αυτό αφορά μόνο την πρώτη κατοικία, κι όχι και το σπίτι που νοικιάζει ως φοιτητική εστία, ερωτήθηκαν οι αρμόδιοι Υπουργοί; 

Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης για τους γονείς που καταβάλλουν ενοίκιο για φοιτητική στέγη, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχουν συμπεριληφθεί στα μέτρα στήριξης λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους ή επειδή έχασαν τη δουλειά τους;




Γεώργιος Ψυχογιός Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Κορινθίας : 
Ζητάμε να καταβληθούν άμεσα οι αναπηρικές παροχές που εκκρεμούν σε όλους τους δικαιούχους 

Την εφαρμογή στην πράξη της παράτασης των αναπηρικών παροχών, λόγω της αναστολής λειτουργίας των Υγειονομικών Επιτροπών των ΚΕΠΑ, φέρνουν με Ερώτηση τους προς τον αρμόδιο Υπουργό 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας,Γιώργος Ψυχογιός. 

Η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση αναστολής λειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ έως και τις 304-2020. Παράλληλα, προβλέφθηκε και παράταση των αναπηρικών παροχών για όσους λήγουν οι αποφάσεις αναπηρίας μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και εφόσον εκκρεμεί αίτηση τους για επανεξέταση. 

Σύμφωνα με την Ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως δυστυχώς, μέχρι σήμερα, υπάρχει μεγάλος αριθμός καταγγελιών από ασθενείς ότι δεν εφαρμόζεται η από 11-03-2020 ΠΝΠ και δεν έχουν λάβει τις αναπηρικές τους παροχές, είτε πρόκειται για αναπηρική σύνταξη είτε για επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως φαίνεται να επηρεάζονται άμεσα οι δικαιούχοι επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ και οι συνταξιούχοι αναπηρίας, οι οποίοι ενώ καλούνται από το αρμόδιο Υπουργείο να υποβάλλουν αίτηση τώρα προκειμένου να λάβουν αριθμό προτεραιότητας για το χρονικό σημείο επαναλειτουργίας των ΚΕΠΑ, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη σε εκκρεμότητα στον ΟΠΕΚΑ 15.000 πλήρεις αιτήσεις για νέα χορήγηση επιδόματος αναπηρίας. 

Αυτό σημαίνει ότι από την επαναλειτουργία των ΚΕΠΑ, αυτές οι αιτήσεις δεν θα μπορέσουν να εξετασθούν ούτε σε διάστημα ενός εξαμήνου, ενώ ακόμη και αν υπάρχει πρόβλεψη για αναδρομική πληρωμή όλων αυτών των περιπτώσεων, το φλέγον ζήτημα είναι πως για κάποιους συμπολίτες μας, αυτή η σύνταξη και τα επιδόματα είναι η μοναδική πηγή εισοδήματος τους, οπότε αν δεν τους καταβληθεί άμεσα δημιουργείται πρόβλημα βιοπορισμού. 

Μετά τα παραπάνω, ερωτήθηκε ο αρμόδιος Υπουργός: 

-Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα η από 11-03-2020 ΠΝΠ ως προς την παράταση των αναπηρικών παροχών για τις περιπτώσεις των δικαιούχων που αναφέραμε παραπάνω; 
-Πώς θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχες περιπτώσεις συμπολιτών μας των οποίων η διαβίωση κινδυνεύει σήμερα, και για το επόμενο χρονικό διάστημα; 
-Σκοπεύει να χορηγήσει άμεσα τα επιδόματα αναπηρίας στους 15.000 που έχουν ολοκληρωμένες αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ και σε όσους υπέβαλαν από την αρχή της κρίσης της πανδημίας ή σε όσους υποβάλλουν πλήρη αίτηση στους επόμενους 6 μήνες; 


Δεν υπάρχουν σχόλια