Header Ads

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ φ.1689


ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Πολιτικών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων

Πρόταση Μητσοτάκη μέσω FAZ για κοινή ευρωπαϊκή αγορά της πατέντας για εμβόλια και τεστ… 

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής συζήτησης περί της διαχείρισης της κρίσης λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει -μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα FAZ- την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, να προβεί η ΕΕ από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορωνoϊού. 

Ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας και διευθυντής του LSE Health στο London School of Economics, ο οποίος ορίστηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, επισημαίνει ότι μέχρι τώρα η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει το ερευνητικό έργο των φαρμακοβιομηχανιών για τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχουν εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα για ταχύτερη απόκτησή τους. Μετά από αυτή την εξέλιξη, επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, θα μείνουν πίσω χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι επειγόντως αναγκαία. 

Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία (της Ευρώπης), γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή. Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μετατρέπονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά», τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω, καταλήγει ο καθηγητής του LSE. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι υποστηρίζει αυτή την πρόταση και επισημαίνει ότι τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις. 

«Ιδανικά, μόλις αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δικαιότερα και σε λογικό κόστος», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα επείγον να λυθεί το πρόβλημα της εξάπλωσης του εμβολιασμού κατά του ιού το συντομότερο δυνατό. 

«Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές», δηλώνει ο πρωθυπουργός. «Εάν η πολιτική αυτή εφαρμοστεί σωστά, αφενός δίνει τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) εμβολίου κατά του κορωνοϊού και αφετέρου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι τα χρήματα που δίνουν ως φορολογούμενοι δαπανώνται με το σωστό τρόπο», προσθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Πηγή: Newsroom , CNN Greece Δευτέρα, 06 Απριλίου 2020 
Πηγή: Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ





Αλέξ. Τσίπρας: «Μένουμε Όρθιοι» με γενναία μέτρα τώρα ή αύριο... 
 Το «Μένουμε Όρθιοι» περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος. 

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για το πρόγραμμα «#Μένουμε Όρθιοι», το οποίο περιλαμβάνει τη δέσμη άμεσων, κοστολογημένων μέτρων που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας κορονοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι: 

- Η διατήρηση θέσεων-σχέσεων εργασίας και εισοδημάτων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών κατά τη διάρκεια της κρίσης. 
- Η στήριξη των επιχειρήσεων με χορήγηση ρευστότητας-ενισχύσεων τόσο κατά τη φάση αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης όσο και μετά το τέλος αυτής, καθώς και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. 
- Η διατήρηση της εγχώριας ζήτησης κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσα από τη στήριξη της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης. 

«Tο μεγάλο εθνικό στοίχημα για την επόμενη μέρα, είναι να μην επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του λαού μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, «ένα σχέδιο που θα υλοποιούσαμε χωρίς δέυτερη σκέψη, αν ήμασταν κυβέρνηση, ένα σχέδιο που δεν το καταθέτουμε για να κάνουμε αντιπολίτευση στη κυβέρνηση αλλά γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να το υλοποιήσει η κυβέρνηση» … Έθεσε δε τρεις άξονες. «Την ποσότητα των παρεμβάσεων, την ποιότητα των παρεμβάσεων και τον χρόνο υλοποίησής τους». 
Είπε πως είναι στη διάθεση των τραπεζών πρόγραμμα ρευστότητας ύψους 12 δις απο την ΕΚΤ. «Σε αυτή λοιπόν τη συνθήκη κρίνουμε σκόπιμο ένα γενναίο εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας σε ορίζοντα έξι μηνών, ύψους 26 δις ευρώ. 
Εκ των οποίων τα 14 δις πρέπει να αφορούν άμεσα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και τα 12 δις ενέσεις ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπως εγγυήσεις δανείων» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή: news247 06 Απριλίου 2020





Φώφη Γεννηματά: Οι οδοντίατροι πρέπει να προστατευθούν εν μέσω πανδημίας… 
 Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, είχε το Σάββατο τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εν μέσω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Σε αυτήν, εκ μέρους της ΕΟΟ, συμμετείχαν ο πρόεδρος Αθ, Δεβλιώτης, ο αντιπρόεδρος Ν. Μαρουφίδης και ο ειδικός γραμματέας Δ. Κήττας. «Οι οδοντίατροι είναι από τα επαγγέλματα που πλήττονται καίρια από την κρίση της πανδημίας, λόγω και του αυξημένου κινδύνου έκθεσης στον ιό και μετάδοσης του. Είναι επομένως αναγκαίο την περίοδο αυτή να αντιμετωπίζουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά που δεν χωρούν αναβολής και να ληφθεί μέριμνα για τα επαρκή μέτρα προστασίας τους», δήλωσε η κυρία Γεννηματά. 
Και πρόσθεσε: «Ένας αριθμός οδοντιάτρων του ιδιωτικού τομέα προτείνουμε να κληθεί να καλύψει (με βραχυχρόνιες συμβάσεις) τις ανάγκες του δικτύου πρώτης γραμμής, που δημιουργείται με βάση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Προτείνουμε επίσης να ορίζεται ένας αριθμός ιδιωτών οδοντιάτρων ως προσωπικό ασφάλειας και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά στα ιατρεία τους». «Το προσωπικό ασφαλείας θα ορίζεται με ευθύνη των κατά τόπους οδοντιατρικών συλλόγων, με ανακοίνωση σε εβδομαδιαία βάση, με εκ περιτροπής αξιοποίηση όλου του δυναμικού. Σε αυτούς θα παρέχεται δωρεάν όλος ο ειδικός εξοπλισμός προστασίας που απαιτείται», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. 
Κατέληξε δε σημειώνοντας πως «είναι αναγκαίο να ενταχθούν οι οδοντίατροι σε όλα τα μέτρα στήριξης που προβλέπονται για τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που πλήττει η κρίση και να υπαχθούν στο καθεστώς αναστολής και παράτασης καταβολής των πάσης φύσεως οφειλών τους». 

Newsroom , CNN Greece





Το ΚΚΕ δίνει μάχη για την ενίσχυση της φωνής αυτών που είναι μέσα στα νοσοκομεία … 
 Δευτέρα 06/04/2020 - 13:13 ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ 
Στη μάχη που δίνει το ΚΚΕ εν μέσω της πανδημίας, «για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και των παροχών Υγείας», αναφέρθηκε η βουλευτής του Κόμματος, Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» σήμερα Δευτέρα 6 Απρίλη. Με αφορμή την αυριανή Πανελλαδική Μέρα Δράσης για την Υγεία, κάλεσε σε «ενίσχυση της φωνής αυτών που είναι μέσα στα νοσοκομεία». Επίσης, υπενθύμισε πως η Ελλάδα -πριν ακόμη από την πανδημία- θα έπρεπε να έχει 3.500 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Αυτό θα παρακαλούσα όλους μας να μην το ξεχάσουμε όταν τελειώσουμε με την πανδημία», είπε, προσθέτοντας πως «αυτό δεν μπορεί να είναι υπόθεση δωρεών». 

Η Λιάνα Κανέλλη υπογράμμισε πως αυτό που κάνουμε όλοι μας είναι να πειθαρχούμε στις οδηγίες, αλλά «το πειθαρχώ δεν σημαίνει ότι γίνομαι υπήκοος και οπαδός μιας συγκεκριμένης πολιτικής η οποία μας έφερε εδώ γιατί έχουμε αδύναμο σύστημα Υγείας». Προειδοποίησε δε πως αν δεν αλλάξουμε πολιτική, τότε θα περάσουμε στο διαχωρισμό του κόσμου σε «γενετικώς επισφαλής» και «γενετικώς ασφαλής».




Ο γραμματέας, Γιάνης Βαρουφάκης προτείνει στην κυβέρνηση «Σχέδιο Μετάβασης στη 2η Φάση» για την αντιμετώπιση της πανδημίας… 

06 Απριλίου 2020 10: Πρόταση στην κυβέρνηση να εκπονήσει και να δημοσιοποιήσει «Σχέδιο Μετάβασης στη 2η Φάση» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού έκανε, με σημερινή δήλωσή του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, αυτό το σχέδιο πρέπει να προβλέπει: 

1. Προμήθεια ικανού αριθμού τεστ, τόσο για τα αντιγόνα όσο και για αντισώματα. 
2. Εβδομαδιαίες εξετάσεις για γιατρούς και νοσηλευτές. 
3. Ελάχιστο εβδομαδιαίο στόχο για μαζικές εξετάσεις σε κέντρα μαζικών εξετάσεων σε υπαίθριους χώρους, όπου οι πολίτες είτε θα προσέρχονται πεζή είτε με τα αυτοκίνητά τους για να εξεταστούν. 
4. Μέθοδο συμβατή με τις συνταγματικές ελευθερίες μας (π.χ. μέσω κινητών που ανώνυμα και για περιορισμένο χρόνο καταγράφουν το αποτέλεσμα της εξέτασης) ώστε να κυκλοφορούν ελεύθερα οι μη φορείς. 

Όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, το ΜέΡΑ25 προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην ολιγωρήσει επαναπαυόμενη στη σχετική επιτυχία της 1ης Φάσης. Χωρίς «Σχέδιο Μετάβασης στη 2η Φάση» το ΕΣΥ που κρατάνε όρθιο παρά τις τεράστιες ελλείψεις ηρωικοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την κατάσταση που θα δημιουργηθεί με υπαιτιότητα της κυβέρνησης. 

Σημειώνει, δε, ότι το κόμμα του στήριξε και στηρίζει τα μέτρα επιβράδυνσης της μεταδοτικότητας του ιού μέσα από την κοινωνική απόσταση και την απαγόρευση κυκλοφορίας. Όμως, τονίζει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, η κυβέρνηση είχε ιερή υποχρέωση να σχεδιάσει τη μετάβαση από την 1η Φάση της Γενικής Καραντίνας στη 2η Φάση των μαζικών εξετάσεων… Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Αυτές είναι οι ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μας για τον Κορωνοϊό που έθαψαν ΌΛΑ τα ΜΜΕ… 

Αυτές είναι οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης οι οποίες περίτεχνα αποσιωπήθηκαν… 

Το κόμμα της Ελληνικής Λύσης έχει αποδείξει πολλάκις ότι λειτουργεί συντονισμένα, με συνέπεια και πρόγραμμα. Αυτό Αποδεικνύει και ακόμα μία φορά με τα μέτρα τα οποία προτείνει για την Καταπολέμηση της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού… 

Το άκρως δυσάρεστο με τις συγκεκριμένες προτάσεις της Ελληνικής Λύσης, είναι το γεγονός ότι για ακόμα μία φορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης περίτεχνα αποσιωπούν τα μέτρα αυτά με απώτερο σκοπό να μην μπορούν να επικοινωνηθούν επιτυχώς προς τον ελληνικό λαό. 

Δείτε τους τίτλους των μέτρων που προτείνει η Ελληνική Λύση: Δημοσιονομικά μέτρα 
(Α) Υγειονομικά μέτρα 
(Β) Μέτρα για εργαζομένους 
(Γ) Μέτρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν υποχρεωτικά από το κράτος. 
(Δ) Μέτρα για τους αγρότες 
(Ε) Άμυνα και μεταναστευτικό 
(ΣΤ) Μέτρα για δημόσιες επενδύσεις 
Μέτρα από τα χρήματα που δικαιούμαστε από την ΕΕ 
Γενικά μέτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια