Header Ads

2ο Γυμνάσιο Κορίνθου - Εκπαιδευτική εκδρομή στην Κρήτη φ.1684


To 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ...

...σε ένα ιδιαίτερα εκπαιδευτικό και πολυδιάστατο Πολιτιστικό Πρόγραμμα στην ΚΡΗΤΗ! 

Κνωσός – Πολυτεχνείο - Ενυδρείο - ΟΑΚ - Μονές - Σινεμά 9 Διαστάσεων 9D - Ομάδα TUCer - Μουσεία -Πρότυπα Ελαιουργεία - Ιστορικοί χώροι - Ενετικά κάστρα...



Το Σχολείο μας σε ένα εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στην Κρήτη στα πλαίσια των Σχολικών Δραστηριοτήτων και αφορούσε το ομώνυμο νησί, επισκέφθηκε τους τρείς από τους τέσσερις νομούς του νησιού. Τους Νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων. 

Επισκέφθηκε την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.), στο Κολυμπάρι Χανίων, όπου πρόσφατα γιόρτασε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Τους μαθητές υποδέχθηκε και καλωσόρισε η επιστημονική συνεργάτιδα του Ιδρύματος, Μαρία Χατζηαποστόλου, η οποία τους περιήγαγε στην Αίθουσα όπου φυλάσσονται τα αντίγραφα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου από την ταινία του σκηνοθέτη Ιωάννη Σμαραγδή, “El Greco”, η Εικαστική Έκθεση της Πέπης Χατζηδάκη, με θέμα: «Οι δικοί μου πρόσφυγες», αλλά και η Έκθεση Αγιογραφίας που δημιουργήθηκε από τη δωρεά των έργων των αγιογράφων που συμμετείχαν στο Διεθνές Συμπόσιο Σύγχρονης Εικονογραφικής Τέχνης, το οποίο διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) σε συνεργασία με το Ίδρυμα. 

Στη συνέχεια, ο επιστημονικός συνεργάτης της ΟΑΚ και Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ), Αντώνης Καλογεράκης, συζήτησε με τα παιδιά για τη σημασία της ανακύκλωσης, την κλιματική κρίση, τις περιβαλλοντικές δράσεις της ΟΑΚ, καθώς και για τις οικολογικές δράσεις του «Πράσινου Πατριάρχη», του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄. 

Τους μαθητές καλωσόρισε, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς - γνώριμος των υπευθύνων καθηγητών «από τα παλιά» - ο οποίος τους παρότρυνε να αγαπούν τη ζωή και τον συνάνθρωπο και να καλλιεργούν τις δεξιότητές τους, καθώς ζούμε στην εποχή των Νέων Τεχνολογιών και της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης. Όπως τόνισε ιδιαίτερα, στην πρόκληση του μινιμαλισμού της σύγχρονης τεχνολογίας, απαντάμε με τον μαξιμαλισμό της Ορθόδοξης παράδοσης μέσα από την ενεργή μετοχή μας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας. 


Επισκεφθήκαμε ακόμη τον ύψιστης ιστορικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού με την βοήθεια της εξαίρετης ξεναγού – αρχαιολόγου κ. Ντελή Ελευθερίας, καθώς και το εκπληκτικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από όλα τα μουσεία της Ελλάδας. 

Ακόμη το υπέροχο και μεγαλύτερο Ενυδρείο της Ελλάδας και από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, το Cretaquarium – Θαλασσόκοσμος, στις Γούρνες του Ηρακλείου με όγκο θαλασσινού νερού 1.700.000 λίτρων, με τεράστιους καρχαρίες και εκατοντάδες είδη ψαριών καθώς και χιλιάδες οργανισμούς της Μεσογείου. 

Επίσης επισκεφθήκαμε, ξεναγηθήκαμε στους χώρους και ενημερωθήκαμε μέσα στην Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου της Κρήτης στα Χανιά, για τις σπουδές και τις σχολές που φιλοξενεί το εξαίρετο αυτό πολυτεχνείο, από καθηγήτρια του Ανωτάτου Ιδρύματος. Εντυπωσιακή όντως για τους μαθητές μας ήταν η επίσκεψη στο Τμήμα Ρομποτικής και ηλεκτροκίνησης όπου η ομάδα TUCer (Technical University of Crete Eco Racing) με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Σάββα Πιπερίδη του Πολυτεχνείου Κρήτης, παρουσίασε τις δημιουργίες της ομάδας. του. Ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο και ένα αυτοκίνητο που κινείται με Υδρογόνο. Η ομάδα TUCer από το 2007 σχεδιάζει και κατασκευάζει πρωτότυπα ηλεκτρικά οχήματα χαμηλής κατανάλωσης και μηδενικών ρύπων, που χρησιμοποιούν υδρογόνο ως καύσιμο. Αποτελείται από φοιτητές και ερευνητικό προσωπικό του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από τη στιγμή της ίδρυσης της μέχρι τώρα, η συμμετοχή σε αυτήν είναι εθελοντική και η πολύχρονη αγωνιστική εμπειρία της ομάδας συνοδεύεται από κορυφαίες διεθνείς - παγκόσμιες διακρίσεις. 

Επίσης επισκεφθήκαμε την Ιστορική Μονή Αρκαδίου στο Ρέθυμνο καθώς και την Ιερά Πατριαρχική & Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής - Χρυσοπηγής στα Χανιά, όπου υπήρξε ενημέρωση, ξενάγηση, κεράσματα αλλά και «μάθημα» κομποστοποίησης στα περιβόλια του μοναστηριού από μοναχές της Μονής. 

Επίσης επισκεφθήκαμε, ξεναγηθήκαμε και ενημερωθήκαμε με λεπτομερέστατο τρόπο για το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της «Terra Creta», ένα πρωτοποριακό Ελαιοτριβείο δυο γραμμών, συνεχούς έκθλιψης και με σύγχρονη μονάδα τυποποίησης υψηλής δυναμικότητας, με εξαγωγές σε 45 χώρες. 

Ακόμη το Θέρισο όπου ξεκίνησε η Κρητική Επανάσταση με το ομώνυμο πανέμορφο Φαράγγι, το παλιό λιμάνι των Χανίων, το Ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου με το κάστρο Φορτέτσα, το Συμμαχικό Νεκροταφείο στη Σούδα, το Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε, την αρχαιότερη Ελιά του κόσμου στις Βούβες Χανίων με ιστορία πάνω από 2500 χρόνια, το Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων, την περιοχή του Σταυρού, τους Τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι με το άγαλμα του Σπύρου Καγιαλέ κ.α. όπου ήταν προορισμοί που συμπεριλαμβάνονταν στο Πρόγραμμα μας. 

Σημαντική επίσης εμπειρία αποτέλεσε η παρακολούθηση στο «Minoan’s World» - 3D (τρισ-διάστατο) Μουσείο & 9D Σινεμά (ενια-διάστατο), δυο ταινιών με θέματα τον Μινωικό Πολιτισμό η μια και την Θεωρία της Εξέλιξης η άλλη, όπου με καθηλωτικά ειδικά εφέ όπως αέρα, βροχή, χιόνι, φυσαλίδες , καπνό και …μετακινούμενα καθίσματα, ταξίδεψαν οι μαθητές μας στον κόσμο των εννιά Διαστάσεων!!! 

Τέλος πιστεύουμε πως όταν οι εκδρομές αποκτούν εκπαιδευτικό & επιστημονικό χαρακτήρα – και έτσι πρέπει να συμβαίνει - τότε καθίστανται πολλαπλά ωφέλιμες για τα παιδιά και διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες. 

Για το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου 
Χρήστος Ρουμελιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια