Header Ads

∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ∆ΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ φ.1685

∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΑΚΑ ΕΘΝΙΚΑ & ∆ΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ 

Κατοχυρώνει τον γάμο ως ένωση μόνο ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα 
Ο Πούτιν μπλοκάρει οριστικά τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών 


Τον πλήρη αποκλεισμό του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών θέλει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, που θα επιχειρήσει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, ορίζοντας ως γάμο μόνον την ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας. Η συγκεκριμένη είναι μία από τις συνταγματικές τροποποιήσεις που πρότεινε και θα τεθούν στη λαϊκή ψήφο. 

Ορισμένοι θεωρούν ότι η συγκεριμένη πρόταση είναι μια κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να κρατηθεί στην εξουσία και μετά το πέρας της προεδρικής του θητείας που λήγει το 2024. Η Ρωσία ετοιμάζεται για την πρώτη αναθεώρηση του συντάγματος από το 1993. 

Εξάλλου και πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε εκφράσει ξανά την άποψή του για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. «όσο είμαι πρόεδρος, δεν πρόκειται να υπάρξει ”γονέας 1″ και ”γονέας 2″. Θα υπάρχει μπαμπάς και μαμά», είχε πει τον προηγούμενο μήνα. 

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η διακήρυξη της πίστης των Ρώσων στον Θεό και την απαγόρευση να παραδοθεί οποιοδήποτε ρωσικό έδαφος, κάτι που σχετίζεται με την Κριμαία. 

Σύμφωνα με αναλυτές, οι προτάσεις δεν αντανακλούν τόσο τις παραδοσιακές αξίες, όσο παρέχουν νομική βάση στον Ρώσο πρόεδρο να παραμείνει σε θέση επιρροής και μετά το 2024. Ανάμεσα στις προτεινόμενες αλλαγές είναι και η συνταγματική κατοχύρωση ενός οργάνου, ελάχιστα γνωστού στη Ρωσία, που ονομάζεται «κρατικό συμβούλιο» και που ορισμένοι θεωρούν ότι θα αποτελέσει τη μελλοντική βάση εξουσίας του Πούτιν. 

Κάποιες άλλες τροπολογίες θα αφορούν στην ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών. 

(Huffpost) el.gr



Αλβανοελληνικά Σύνορα: 
Σε 279 Αλβανούς δεν επετράπη η έξοδος προς την Ελλάδα


Σύμφωνα με ανακοίνωση της τελωνειακών αρχών της Αλβανίας, μόνο στον συνοριακό σταθμό της Καπεστίτσας Κορυτσάς, το μήνα Φεβρουάριο εντοπίστηκαν 19 περιπτώσεις ανομίας για τις οποίες οι 19 πολίτες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη. Πρόκειται, όπως αναφέρει το αλβανικό δημοσίευμα, για: 

12 περιπτώσεις πλαστών σφραγίδων στα διαβατήρια, τα οποία κατασχέθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία, 

5 περιπτώσεις ‘παράνομης διέλευσης κρατικών συνόρων’, 

1 περίπτωση για ‘βοήθεια σε παράνομη διέλευση’ Και 1 περίπτωση απείθειας σε αστυνομικό. 

Επίσης, 279 Αλβανοί αναγκάστηκαν σε επιστροφή γιατί δεν δικαιολογούσαν τους λόγους του ταξιδιού τους (σε χώρα Σένγκεν). Άλλοι 76 πολίτες της Αλβανίας διώχθηκαν για παραβίαση των διατάξεων του νόμου για έλεγχο στα σύνορα και 6 αλλοδαποί για παραβίαση των διατάξεων του νόμου περί αλλοδαπών. Επιπλέον, η υπηρεσία συνόρων στο Σταθμό Καπεστίτσα, από κοινού τον Frontex, συνέλαβαν 920 υπηκόους τρίτων χωρών, για τους οποίους η αλβανική συνοριοφυλακή ακολούθησε τις νόμιμες διαδικασίες.



Μηταράκης - Μακ Ντάουελ: 
Ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ για υποδομές σε νησιά και Έβρο

Με 200 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την ελληνική οικονομία για τη στήριξη έργων υποδομών, λόγω των τελευταίων γεγονότων στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο, δήλωσαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Άντριου Μακ Ντάουελ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους. 

Συγκεκριμένα, η οικονομική ενίσχυση θα κατευθυνθεί στους τομείς της υγείας, της καθαριότητας, της υδροδότησης και σε άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες. Επίσης, στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι να επεκτείνει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης περιοχών που πλήττονται από την κρίση, το οποίο σήμερα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δηλαδή, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία. 

Θα υπάρχουν προγράμματα δανειοδότησης επιχειρήσεων, μέσω του πλαισίου που έχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, «έτσι ώστε μέσω των ελληνικών τραπεζών να δώσουμε μία ώθηση στις περιοχές των νησιών και του Έβρου που, τον τελευταίο καιρό, σηκώνουν ένα ιδιαίτερα αυξημένο βάρος», ανέφερε ο κ. Μηταράκης. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφτηκε τις Καστανιές μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. 
Πηγή: INTIME/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ




ΚΚΕ 
«Αν γίνει πόλεμος με Τουρκία, εμείς θα…» 


Όπως αποφασίστηκε στο 19ο συνέδριο του κόμματος (2013), εάν για παράδειγμα ο Ρ. Τ. Ερντογάν επιτεθεί στον Έβρο ή το Αιγαίο, το ΚΚΕ έχει δώσει εντολή να δημιουργηθεί κομμουνιστικός στρατός ο οποίος θα πολεμήσει τον εγχώριο καπιταλισμό. Με λίγα λόγια, τη στιγμή που θα έχει κηρυχθεί επιστράτευση προς απόκρουση του εχθρού, το ΚΚΕ θα δημιουργήσει δεύτερο μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας, το οποίο μάλλον θα έχει αντίκτυπο στην εθνική προσπάθεια. Ιδού η απόφαση: «Το Κόμμα στο 19ο Συνέδριο συμπεριέλαβε εύστοχα στο Πρόγραμμα το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και τη στάση των κομμουνιστών σε μια τέτοια περίπτωση: «Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής – λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας».



Όλοι εναντίον του Ερντογάν 
Πιθανή εξέγερση στα Κατεχόμενα; 

Έντονο αντιτουρκικό αίσθημα επικρατεί στα κατεχόμενα από πολλές χιλιάδες Τουρκοκυπρίους οι οποίοι δεν υιοθετούν σε καμία περίπτωση τις απόψεις της Άγκυρας. «Βλέπουμε μια έντονη αντιτουρκική ρητορική στις προεκλογικές εκστρατείες στην Ευρώπη. Είναι όμως απαράδεκτο το γεγονός αυτό να συμβαίνει και στην τουρκοκυπριακή πολιτική”.“Ακούμε λόγια των Τουρκοκυπρίων, που ακόμη και οι Ελληνοκύπριοι δεν τολμούν να πουν εναντίον της Τουρκίας», δήλωσαν πρόσφατα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβουσόγλου και ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, σχολιάζοντας την συνέντευξη που έδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην βρετανική εφημερίδα Guardian. 

Όποιος γνωρίζει ένα μικρό κομμάτι του κυπριακού προβλήματος και τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων, έχει επίγνωση του γεγονότος ότι η χρήση των όρων «αντι-τουρκισμός» και «Τουρκοκύπριοι» δεν είναι κάτι οξύμωρο αλλά μια συγκλονιστική πραγματικότητα στα κατεχόμενα πλέον, αναφέρει ξένο ΜΜΕ. Ο λόγος πίσω από αυτήν την νέα τάση, εξαρτάται από το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μια κοινότητα που δεν είναι καθαρά τουρκική, αλλά πρόκειται για Κύπριους που αναγκάστηκαν να αποδεχτούν αυτή την ταυτότητα, πρώτον, υπό την οθωμανική κυριαρχία λόγω καταπίεσης και αργότερα υπό τη βρετανική κυριαρχία, ως προϊόν διχοτόμησης και πολιτικού κανόνα.



Η Μόσχα προειδοποιεί το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, οι αυξημένες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας δεν θα κάνουν τη Μόσχα να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική. Τα μέλη του ΝΑΤΟ που σχεδιάζουν να εκτελέσουν επιχειρήσεις κοντά στα ρωσικά σύνορα πρέπει να σκεφτούν τις συνέπειες που προκύπτουν από τις ενέργειές τους, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένες εντάσεις, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο. «Ούτε η Ουάσινγκτον ούτε το ΝΑΤΟ αποκρύπτουν το γεγονός ότι ο «δυνητικός εχθρός» στις ασκήσεις είναι η Ρωσία... Ιστορικά, παρόμοιες απειλές εξαπολύθηκαν εναντίον της χώρας μας, οι οποίες όμως ήταν άδειες», τόνισε το ΥΠΕΞ της Ρωσιας ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις εχθρικές προθέσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με την ανάπτυξη των δικών της στρατιωτικών δυνατοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια